В Україні лікується більше людей, ніж живе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні лікується більше людей, ніж живе

Казна та Політика
949
За статистикою Міністерства економіки, на обслуговуванні системи охорони здоров'я знаходятьсь 58 мільйонів осіб, тоді як чисельність населення України не перевищує 45 мільйонів. Про це заявив міністр охорони здоров'я України Зиновій Митник, підкресливши, що виділені цього року на потреби охорони здоров'я 42 мільярдів гривень використовуються неефективно, повідомляє "Дзеркало тижня".
"Біда в тому, що замість єдиного медичного простору існує дуже розгалужена система відомчої медицини. Чому це погано? Гроші, що виділяються на охорону здоров'я, насправді дуже розсіяні по різних відомствах. Скажімо, зараз, за статистикою, вдумайтесь, не Мінздорову, а Міністерства економіки, на обслуговуванні системи охорони здоров'я налічується 58 мільйонів населення ", - заявив міністр.
Такі показники пояснюються тим, що окремі категорії пацієнтів мають подвійне або потрійне фінансування: і за місцем проживання, і у відомстві, в якому працюють. "А якщо врахувати ті мільйони громадян, на яких виділяються так звані "подушні" гроші, а насправді вони живуть і працюють за кордоном, то картина стає ще парадоксальнішою", - зазначив Митник.
Тому першим кроком на шляху до реформування має стати приведення до спільного знаменника фінансування медицини як галузі і раціональне використання готівкових коштів, вважає міністр.
"Ми зараз маємо готовий проект закону про внесення змін до основ законодавства про охорону здоров'я, зокрема до закону про лікувальний заклад. У тих доповненнях якраз і говориться про зміни у фінансуванні лікувальних установ. Ми повинні підготувати законодавчу базу, без цього неможливе щось змінити", - заявив Митник.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас