Експерти: Міжнародні стандарти звітності непридатні для нарахування податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Міжнародні стандарти звітності непридатні для нарахування податків

Казна та Політика
2201
Міжнародні стандарти фінансової звітності непридатні для об’єктивного та неупередженого визначення об’єкта оподаткування, тому джерелом інформації для нарахування податків має бути бухгалтерський облік за національними стандартами, заявила у статті для "Дзеркала тижня" група експертів-економістів.
"Вважаємо пропозицію про застосування міжнародних стандартів фінансової звітності з фіскальними цілями неприйнятною у зв’язку з їх непридатністю до об’єктивного та неупередженого визначення об’єкта оподаткування та такою, що дискредитує саму ідею запровадження міжнародних стандартів в Україні. Джерелом інформації для нарахування податків має бути бухгалтерський облік за національними стандартами", - переконані експерти,
Так вони прокоментували пропозицію екс-заступника міністра фінансів Олександра Савченко про необхідність використання міжнародних стандартів фінансової звітності в українському бухгалтерському обліку.
"Міжнародні стандарти фінансової звітності розроблялися для потреб транснаціональних компаній. Тому вони грунтуються на методологічних засадах, прийнятних для великих підприємств, переважно акціонерної форми", - переконані експерти.
На їх думку, відповідні міжнародні стандарти взагалі не придатні для застосування у фіскальному обліку.
"Ідеологія міжнародних стандартів зумовлює їх неприйнятність для застосування у фіскальних цілях. Оскільки при визнанні витрат і доходів важливу роль відіграє професійне судження бухгалтера й аудитора, а важливість цієї ролі зумовлена відсутністю конкретики у стандартах, вони, так би мовити, задають загальний напрям і розраховані на свідомого, раціонального, відповідального виконавця. За цих умов в обліку і звітності за міжнародними стандартами велика частка суб’єктивізму", - переконані фахівці.
Під експертним матеріалом поставили свої підписи доктори економічних наук, професори Українських ВУЗів: Микола Бондар (Київ), Григорій Давидов (Кіровоград), Ірина Дрозд (Київ), Зиновій Задорожний (Тернопіль), Євгенія Калюга (Київ), Юрій Кузьмінський (Київ), Інна Лазаришина (Рівне), Людмила Ловінська (Київ), Валентина Максимова (Одеса), Світлана Свірко (Київ), Василь Савчук (Київ), Леонід Сук (Київ), Віктор Швець (Київ).
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас