В травні податкова не прийняла близько 35 тис. декларацій із ПДВ у підприємців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В травні податкова не прийняла близько 35 тис. декларацій із ПДВ у підприємців

Казна та Політика
876
У відомстві Папаіка посилили тиск на представників бізнесу. Фото: Офіційний сайт ДПАУВ Україні за травень ц.р. податкові органи не прийняли в підприємців не менше 35 тис. декларацій із ПДВ. Про це "Дзеркалу тижня" повідомили неофіційно аналітики податкової служби, передає тижневик.
Така кількість не прийнятих декларацій свідчить про тиск Державної податкової адміністрації України (ДПАУ) на представників бізнесу. За даними тижневика, неофіційні розпорядження керівництва ДПАУ встановлюють обов'язковість прив'язки стягнення податків з усіх підприємств для податкових адміністрацій на всіх рівнях і для всіх різновидів бізнесу. Податок з обороту, запроваджений ДПАУ, корелюється галузевим коефіцієнтом. За даними джерела на цей день заборгованість з ПДВ складає 32 млрд грн. Високопоставлений співробітник податкової міліції розповів "Дзеркалу тижня" наступне: "За 2009 рік податкова міліція провела перевірки понад 10 тисяч підприємств України. Тепер планується зменшення кількості перевірок, і загалом по відомству офіційні цифри перевірок нижчі, ніж торік. Але причина тут у застосуванні галузевих коефіцієнтів. Звісно, немає сенсу перевіряти підприємство, якщо йому поставити високий коефіцієнт і примусити сплачувати під загрозою неприйняття декларації. Але результатом цього процесу є ширша тінізація економіки".
"Під галузевий коефіцієнт підганяється наявна база оподаткування. Офіційно інспектор не вимагатиме сплачувати відсоток із обороту. Але неофіційно треба доплатити стільки, скільки визначає план. За план треба торгуватися, але нині нижче визначеного коефіцієнтом порога мінімізувати податки не може ніхто. Якщо підприємство законно заплатило всі податки, але не дотягнуло до встановленого місцевого податкового плану, вмикаються непрямі репресивні заходи", - пояснив ситуацію тижневику один із київських бізнесменів.
Підприємець додав, що насамперед просто не приймають декларацію. Якщо декларацію прийняли, можуть не внести інформацію в автоматичну базу даних. Якщо формально все правильно, то головним засобом переконання стають зустрічні перевірки. В остаточному підсумку, легко можуть анулювати свідоцтво платника ПДВ.
"Усі ці незаконні заходи, звісно, можна оскаржити через суд і, звісно, виграти справу. Колись у майбутньому. Але реально жоден середній або малий підприємець не буде зв'язуватися з податковою. Бо проблема з податковою на моєму підприємстві сьогодні викличе проблеми на підприємствах моїх контрагентів завтра - всі ті ж прикрощі автоматично чекають і моїх ділових партнерів", - зазначив бізнесмен.
Тобто бізнес, по суті, взято в заручники. Або ти домовляєшся з податковою на її умовах, або всім твоїм партнерам створюють проблеми, - адже твоя неприйнята декларація дає підстави для зустрічних перевірок і на їхніх підприємствах.
Нагадаємо, 21 червня заступник міністра фінансів України Тетяна Єфименко заявила, що випуск облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) з відшкодування ПДВ може відбутися на початку липня цього року. Вона також додала, що ділова активність у країні почала зростати, а тому кількість заявок на отримання ОВДП може збільшитися.
Раніше Єфименко заявила, що Кабмін планує випустити ОВДП по заборгованості за ПДВ, за попередніми даними, на суму 15 млрд грн.
Єфіменко зазначила, що для цього є відповідна постанова уряду, звірені основні параметри цієї заборгованості по підприємствах, зроблений їх перелік і йде звірка з ДПАУ конкретних показників, які містяться в деклараціях підприємств.
Нагадаємо, 26 травня прем'єр-міністр України Микола Азаров дав завдання ДПАУ перейти на автоматичне відшкодування ПДВ з серпня 2010 р. Азаров також заявив, що облігації, випущені для погашення заборгованості з відшкодування ПДВ, будуть погашені протягом 5 років.
Азаров додав, що відшкодування ПДВ цінними паперами буде добровільним. Підприємці зможуть або отримувати цінні папери відразу, або чекати можливості відшкодування грошима.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас