Українські фондові індекси закрили торговий тиждень нерішучим зростанням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські фондові індекси закрили торговий тиждень нерішучим зростанням

Фондовий ринок
154
Торги на українському ринку акцій, як і єврооблігацій, в п'ятницю характеризувалися млявою динамікою, що, проте, не зашкодило фондовим індексам закрити тиждень зростанням. Індекс "Української біржі" (УБ) виріс на 2,83% - до 1892,12 пункти, індекс "ПФТС" - на 1,87%, до 760,39 пунктів.
Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" аналітик інвестгрупи "Сократ" Валерій Коцур, не дивлячись на низькі обсяги торгів, вирватися вгору українським індексам дозволив зовнішній позитив.
"Протягом торгів інвестори не квапилися з активними покупками напередодні виходу статистики із США. І повідомлення про скорочення рівня безробіття дало можливість американським індексам почати сесії в "зеленій зоні", що підтримало стрибок українських індексів до закриття", - сказав він.
При цьому, як зазначив аналітик інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслав Іванишин, напередодні вихідних українські інвестори не квапилися агресивно грати на підвищення.
Ф'ючерс на індекс (UX-6.10), за даними В.Іванишина, в п'ятницю на відкритті знаходився в беквордації (тобто вартість базового активу перевищувала вартість ф'ючерсу), і до закриття базис між ф'ючерсом і індексом змінив "мінус" на "плюс", відображаючи ситуативний оптимізм на українському фондовому ринку.
На "Українській біржі" в п'ятницю в лідерах зростання були акції машинобудівних компаній: Крюківського вагонобудівного заводу (+8,25%), "Луганськтепловозу" (+8,19%) і Сумського науково-виробничого об'єднання ім. Фрунзе (+7,22%).
Опублікована в четвер статистика з ринку ГМК, що підтвердила спад в секторі, в п'ятницю не вплинула на настрої учасників, і компанії цієї галузі, за даними Іванишина, закрилися в "зеленій зоні".
При цьому він зазначив, що акції меткомпаній продемонстрували істотне внутрішньоденне зростання, яке до закриття склало з паперів "Азовсталі" 4,15%, Єнакіївського металургійного заводу - 4,65%.
Ньюсмейкер четверга - Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча - при низькій торговельній активності балансував між "червоною" і "зеленою зонами", що пов'язане з думками ринку, що розділилися, відносно подальшої долі його акцій, але у результаті закрився зростанням на 3,74%.
Ринкова активність також спостерігалась із паперів Авдіївського (+1,67%) і Ясиновського коксохімічних заводів (КХЗ +2,23%) - двох конкурентів із забезпечення коксом ММК ім. Ілліча.
Разом з тим, як вважає Іванишин, не дивлячись на те, що обидві позиції показують зростання, при об'єднанні "Метінвеста" і ММК ім. Ілліча виробнича активність "перетече" з Ясиновського до Авдіївського КХЗ.
На фондовій біржі "ПФТС" серед акцій найбільший попит мали папери "Одесакабель", "Центренерго" і "Укртелекому".
При цьому найбільше подорожчали папери "Луганськтепловозу" (+6,86%), "Інтерпайп Новомосковський трубний завод" (+4,15%) і "Західенерго" (+3,86%).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас