Митниця не додає добра — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митниця не додає добра

Казна та Політика
1202
Через три місяці після початку роботи нового керівництва фіскальних відомств ситуація з наповненням прибуткової частини бюджету кардинально не змінилася. Податківцям в червні вдалось перевиконати план лише на 0,5 млрд грн., а митники недобрали 3,2 млрд грн. Експерти говорять, що недовиконання доходів становить від 10% до 40%, тому сумніваються, що уряду вдасться до кінця року стабілізувати ситуацію з наповненням скарбниці.
Голова Державної податкової адміністрації (ДПАУ) Олександр Папаіка вчора повідомив, що в червні його відомство перевиконало план Мінфіну на 6,5% - замість 9,25 млрд грн. до загального фонду бюджету направлено 9,781 млрд грн. За його словами, збільшення податкових надходжень на 48-49% в порівнянні з 2009 роком пов'язане з поліпшенням фіскальної дисципліни бізнесу і роботою податківців із попередження фіктивних заявок на відшкодування ПДВ. "Великий бізнес переглянув підходи до сплати податків і на 2-3% підвищив податкове навантаження. Це сотні мільйонів гривень додаткових платежів", - пояснив він. При цьому голова ДПАУ визнав, що план II кварталу не виконаний: "Є борг, який сформувався за рахунок переплат попередніх років. За кожен місяць ми недоотримали по 1,5-2 млрд грн.".
За даними Комерсант-Україна, недобір із ПДВ склав 875 млн грн. - зібрано 2,616 млрд грн., з них відшкодовано 1,49 млрд грн. Перевиконані завдання із податку на прибуток - 2,616 млрд грн. (+1,312 млрд грн.) і акцизного збору - 1,985 млрд грн. (+162 млн грн.). Збільшення відрахувань із податку на прибуток джерело в ДПАУ пояснило сплатою дивідендів підприємствами Києва, Дніпропетровської, Донецької і Запорізької областей.
В Держмитниці від коментарів відмовилися, але джерело розповіло, що при червневому завданні в 9,7 млрд грн. удалося зібрати 6,5 млрд грн. Раніше глава Держмитниці Ігор Калетник передбачав, що збори впадуть через відсутність платежів із ПДВ при імпорті газу. "У Кабміні вважають, що у нас є інші резерви для збору податків", - додав співрозмовник.
Експерти зазначають, що фіскальні відомства підсилюють тиск на бізнес, а також підвищують доходи бюджету за рахунок різкого зниження відшкодування ПДВ (в порівнянні з червнем 2009 року підприємствам недоплатили 2 млрд грн., падіння на 57%) на тлі зростання експорту. "Крім того, ДПАУ не приймає декларації з негативним значенням і з податковим навантаженням менше 1%", - говорить директор департаменту Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Артем Рудик.
Аналітики відзначають і те, що боротьба митників з порушеннями правил ввезення товарів пішла на спад. "У нас вже була програма 'контрабанда-стоп', і ручні методи боротьби з цим явищем мали негативні наслідки. Під тиск потрапили не лише порушники, але і добросовісні підприємства", - говорить економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован. Дії фіскальних органів експерти пояснюють різким зростанням дефіциту держбюджету в травні на 11,196 млрд грн: на тлі падіння доходів на 13,7% витрати бюджету збільшились на 45,5%. Вже зараз недобір доходів бюджету економісти оцінюють в 10-40%, тому до кінця року стабілізувати доходи одними лише фіскальними методами не удасться, вважає Артем Рудик. "Кабміну потрібно відкорегувати бюджетні показники і привести їх у відповідність з економічним зростанням", - вважає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас