Грінспен: Економіка взяла в процесі пожвавлення "типову паузу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грінспен: Економіка взяла в процесі пожвавлення "типову паузу"

Казна та Політика
441
Колишній керівник Федерального резерву Алан Грінспен вважає, що економіка США узяла в процесі відновлення після кризи "типову паузу", і зв'язана вона з негативним впливом ситуації на фондовому ринку.
В інтерв'ю CNBC він сказав, що, на відміну від звичайної ситуації, коли кон'юнктура на фондовому ринку визначається економічними тенденціями, зараз ціни акцій виступають для економіки випереджаючим індикатором.
У інвесторів спостерігається невпевненість стосовно сили пожвавлення світової економіки, підприємці не квапляться наймати нових співробітників, оскільки побоюються погіршення ситуації з попитом, і споживачі вагаються, схвильовані високим безробіттям.
В четвер акції, курс долара і ціни на сировину знижувалися через побоювання інвесторів з приводу міцності пожвавлення світової економіки.
Індекс S&P500 втратив 0,3%, євро зміцнилося на 2,4% - до рівня вище $1,25, нафта подешевшала в Нью-Йорку на 3,5%, опустившись нижче позначки $73 за барель. За II квартал американські індекси впали на 10-12%.
В четвер дані, що надійшли з різних країн світу, показали практично повсюдне зниження активності у виробничому секторі.
В США індекс виробничої активності (ISM Manufacturing) в червні впав до 56,2 пункту в порівнянні з 59,7 пункту місяцем раніше. Експерти, опитані агентством Bloomberg, чекали зниження всього до 59 пунктів. Міністерство праці США того ж дня оголосило, що кількість первинних заявок на допомогу з безробіття, поданих американськими громадянами минулого тижня, збільшилася на 13 тис. - до 472 тис.
Виробничий індекс, що розраховується Китайською асоціацією логістики і закупівель (China Federation of Logistics and Purchasing), впав минулого місяця до 52,1 пункту з 53,9 в травні. Значення індикатора виявилося нижчим за консенсус-прогноз економістів (близько 53 пунктів).
В Європі аналогічний індекс, що розраховується Markit, впав до 55,6 пункту з 55,8, до мінімального за 4 місяці рівня.
Схожу тенденцію зафіксували опитування менеджерів в Австралії, Південній Кореї, на Тайвані, в Індії.
"Це, швидше за все, може означати повільне зростання в 3-му кварталі. Проте дані не вказують на "жорстку посадку", - сказав The Wall Street Journal старший економіст HSBC Фредерік Неуман. - Поки все це сприйматиметься як нормалізація, а не друга хвиля рецесії. Підтримка, яку надає Азія світовій економіці, повинна зберегтися на найближче майбутнє".
"Пожвавлення в Китаї залишається міцним, проте вочевидь сповільнюється в порівнянні з дуже швидкими темпами початку року", - сказав Financial Times стратег RBC Capital Markets Брайен Джексон.
В цілому економісти передбачають, що в 3-му кварталі обсяги випуску промислової продукції будуть нижчі, ніж в 2-му.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас