"Надра" не признається в боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Надра" не признається в боргу

Казна та Політика
1686
Комерсант-Україна стали відомі подробиці реструктуризації зовнішніх боргів банку "Надра". Тоді як банк заявляє про врегулювання 99% заборгованості, що необхідно для його рекапіталізації державою, компанія HSBC Trustee (C.I.) Ltd вимагає оплати $60 млн.
Ця сума була видана в 2006 році кіпрським власникам банку "Надра" під його гарантію. Тимчасовий адміністратор банку не визнає цю гарантію, а юристи вважають, що непогашені вимоги інвесторів Кабмін оцінить як додатковий ризик при входженні в капітал банку.
Вчора стало відомо, що 24 червня кіпрська Manmade Enterprises Ltd, що володіє 30,74% акцій банку "Надра", подала до Господарського суду Києва позов до тимчасового адміністратора Валентини Жуковської з вимогою надати інформацію про стан справ у банку. Manmade, що знаходиться в стані банкрутства, подала позов на вимогу компанії HSBC Trustee (C.I.) Ltd, яка зареєстрована в Джерсі (США) і належить британському HSBC Private Banking, повідомив представник HSBC Trustee, який попросив про анонімність.
Ця компанія восени 2006 року видала акціонерам банку кредит на $60 млн (оформлений як Secured Floating Rate Notes). "Ми змусили компанію захищатися від розмивання своєї частки в банку 'Надра' і прийняти заходи для повернення боргу перед нами", - сказав представник інвесторів. За його словами, акціонери банку отримали від групи міжнародних інвесторів гроші і направили їх в статутній фонд "Надра". З даних НБУ виходить, що в IV кварталі 2006 року капітал "Надра" зріс всього на $30 млн - з 240 млн грн. до 390 млн грн. HSBC Trustee вимагає повернення $60 млн (плюс штрафи на $3,63 млн) від банку "Надра", який видав гарантію повернення коштів.
HSBC Trustee називає себе кредитором і вимагає до себе відповідного ставлення адміністратора банку. "Вони не кредитори банку 'Надра', а акціонери, - заявила Жуковська.- А якщо вони акціонери, то хай беруть участь в порятунку банку. Чому банк ще повинен їм платити? А з 99% кредиторів ми підписали договори про реструктуризацію боргів. Велика частина договорів зареєстрована в НБУ. Тобто НБУ визнав реструктуризацію і видав нові кредитні договори". Вона стверджує, що гроші HSBC Trustee по балансу банку не проходили: "У банку нема жодного запису, який підтверджує наявність цих грошей. Якби ці гроші прийшли в банк, ми б прийняли їх як кредиторів і проводили б реструктуризацію".
Річ у тім, що акціонери "Надра" використовували складну схему капіталізації - вона описана в позові HSBC Trustee до банку "Надра", поданому 4 березня 2009 року в Лондоні до Вищого суду правосуддя Королівської лави. Так, 7 жовтня 2006 року компанія Springvale Ltd випустила SPV-облігації, які за $60 млн викупив HSBC Trustee. Отримані кошти Springvale направила на покупку 12 млн акцій Manmade Enterprises Ltd. Вона згодом викупила 12 млн акцій "Надра" в Novartik Trading Ltd (володіє 61% "Надра").
Таким чином в HSBC Trustee з 7 вересня 2006 року опинилися в заставі 53% акцій банку. При цьому Novartik видав гарантію HSBC Trustee, що зобов'язаний викупити в Manmade облігації, що все знаходяться у неї. Термін кредиту завершувався 7 вересня 2009 року, але несподівано в жовтні 2008 року Fitch знизило рейтинг банку "Надра", і в HSBC Trustee виникло право вимоги дострокового погашення боргу - спочатку до Novartik, а потім - до банку "Надра".
Юристи вважають, що в разі отримання Manmade через український суд від Жуковської фінансової інформації HSBC Trustee надасть її в лондонському суді, що збільшить його шанси на виграш справи. "У них великі шанси для визнання їх кредиторами і виграшу судів", - відзначив управляючий партнер ЮФ "Лавринович і партнери" Максим Лавринович. Втім, партнер адвокатської фірми Astapov Lawyers Тетяна Кузьменко підкреслює, що в разі застосування в Лондоні українського права гарантія "Надра" може бути визнана недійсною. Але вірогідність визнання необхідності повернення $60 млн колишнім акціонерам установи збільшує ризик відмови Кабміну в рекапіталізації банку. "У числі інших ризиків банку Кабмін розглядатиме і повернення цих грошей", - вважає Тетяна Кузьменко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас