ДКЦПФР обмежить прибутковість облігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР обмежить прибутковість облігацій

Казна та Політика
409
Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку планує обмежити максимальну прибутковість корпоративних облігацій. Відповідне рішення буде прийняте на наступному засіданні ДКЦПФР. Обмеження дорівнюватиме рівню облікової ставки НБУ на дату початку відкритого розміщення паперів плюс 10% (разом на сьогодні 19,5%).
Документ обмежить можливість уникнення сплати податків за звичною для українських компаній схемою. Схема полягає в тому, що випуск облігацій продається афілійованій з емітентом юрособі, при цьому покупець перебуває за кордоном (наприклад, офшорна компанія). В цьому випадку іноземна компанія отримує відсотки по облігаціях, але може не платити по них податки.
"Проте реальні публічні випуски не орієнтовані на мінімізацію оподаткування, інакше ринок не купував би їх. А значить, йдеться лише про закриті випуски, на прибутковість яких даний проект змін не поширюється", - говорить директор аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин. Крім того, з емісією гіперприбуткових облігацій повинна розбиратися не ДКЦПФР, а податкова або інші компетентні органи, вважає експерт. "Мета ДКЦПФР - формувати правове поле і захищати інтереси інвесторів, які при великій прибутковості паперів навряд чи ущемляються", - додає Шевчишин.
Обмеження торкнеться в першу чергу проблемних компаній, багато з яких в кризовий період були змушені реструктуризувати борги, замінюючи старі випуски новими, з вищими купонними ставками (в середньому - 20-28%). За словами Андрія Приходька, менеджера проектів інвестиційної групи "Альтера Фінанс", скандали з компанією "Караван" і іншими емітентами показали: якщо емітент не захоче платити по облігаціях, він з легкістю зможе це робити, використовуючи недосконалість нашої законодавчої системи. "Навряд чи навіть підвищення купона до 30% і вище зробить випуски в корпоративному секторі цікавими для інвестора", - вважає експерт.
Винятком можуть бути емісії найбільших і високонадійних емітентів, проте для компаній такого калібру випуск облігацій усередині країни не цікавий через високі ставки і неможливість залучити на внутрішньому ринку крупні обсяги ліквідності. Не варто забувати також про те, що навіть без потенційного обмеження купона корпоративні бонди програють за прибутковістю ПДВ-облігаціям. До речі, найімовірніше, ДКЦПФР намагається ввести обмеження на ринку корпоративних облігацій виключно через випуск ПДВ-бондів, що наближається: таким чином, регулятор простимулює попит на податкові папери, прибутковість по яких буде на рівні 20-22%.
Методів обійти обмеження ДКЦПФР - сила-силенна. "Найпростіший спосіб (наростити дохід по корпоративній облігації, минувши вимоги регулятора) - це фактичний продаж паперу через певний період після початку розміщення. В цьому випадку до моменту продажу на облігацію вже нараховується купонний дохід, і при розміщенні за номіналом прибутковість з врахуванням накопиченого купона може виявитися значно вище (встановленої Держкомісією)",- відзначає аналітик ІК Dragon Capital Ольга Сливинська. Інший варіант - емітент облігацій може, по-перше, встановити максимально допустиму проектом ставку по облігаціях, по-друге, реалізувати їх кінцевим інвесторам з істотним дисконтом.
Ну а якщо ДКЦПФР все ж твердо має намір обмежити ставку по корпоративних бондах, їй краще зайнятися непрямим регулюванням максимального рівня прибутковості. В цьому випадку враховуватиметься середній показник прибутковості по порівнянних (або аналогічних) позичальниках, пропонує аналітик ІК Phoenix Capital Олександр Лозовий.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас