"Ъ": Укргазбанк стає народним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Укргазбанк стає народним

Казна та Політика
1920
Існування рекапіталізованих банків вимагає все більше коштів платників податків. Укргазбанк, в який за останній рік уряд вклав 5 млрд грн., просить ще 5 млрд грн. Якщо Мінфін погодиться з цим, то витрати держбюджету на порятунок Укргазбанку незабаром можуть досягти розміру його зобов'язань. Експерти дивуються, для чого держава проводить таку підтримку проблемних установ, і відзначають, що Кабміну не вдасться окупити інвестиції.
Укргазбанк має намір збільшити статутний капітал в два рази - до 10,7 млрд грн. "Ми попросили 5 млрд грн. (в Мінфіну) на рекапіталізацію", - повідомив вчора голова правління Укргазбанку Анатолій Брезвін. Мету витрачання бюджетних коштів він уточнювати не став. Відзначимо, що ця сума більш ніж в два рази перевищує плани банку з видачі нових позик - до кінця року на 2-2,5 млрд грн. З них НАК "Енергоатом" незабаром отримає кредит на 450 млн грн.
Керівництво банку не повідомило також, на скільки зросте кредитний портфель Укргазбанку за підсумками року (у I кварталі - лише на 78 млн грн.) з врахуванням його щомісячного погашення. Почесний президент Укргазбанку Василь Горбаль ще в березні обіцяв значніше зростання портфеля. На видачу кредитів пропонувалося направити 1,9 млрд грн., отриманих в капітал в січні, і 3 млрд грн. - за рахунок припливу вкладів.
Один з акціонерів Укргазбанку повідомив, що бюджетні кошти потрібні для закриття діри в балансі на 6 млрд грн., яка виникла через неповернення крупних позик. "Основна частина кредитів була видана на будівництво, яке зараз заморожене і швидше за все вже не буде закінчено, - сказав він.- Ринкові клієнтів в банку дуже мало, в основному гроші видавалися зв'язаним структурам, тому і почалися проблеми. Жодної можливості повернути їх немає.
Можна заробити 5 млрд грн. прибутку і покрити збитки, але для цього потрібно докласти надто багато зусиль, простіше взяти їх в бюджеті". Проте банк не має наміру припиняти кредитування будівництва. "Раніше 70% портфеля було вкладено в будівництво, тому в банку і почалися проблеми. Зараз ми переходимо на ширший спектр корпоративних клієнтів, але також інвестуватимемо в будівництво", - заявив Брезвін.
Претензії до банку висувають і клієнти. "Ми поки не порозумілися з банком, тому що вони не погоджуються на реструктуризацію боргів. Їм ніколи займатися позичальниками, вони займаються виключно організаційними питаннями, - відзначив почесний президент `Київміськбуду-1`, співвласник банку Олексій Омельяненко.- Хай Укргазбанк спочатку розповість, куди він подів понад 8 млрд грн.? 5 млрд грн. вони отримали в капітал, ще 3,8 млрд грн. - фінансування від НБУ".
Мінфін вчора не відповів на запит про доцільність витрачання бюджетних коштів. У липні 2009 року головним аргументом рекапіталізації банку на 3,1 млрд грн. була необхідність зберегти вклади фізичних осіб - всього на 4 млрд грн. До кінця року Укргазбанк вийшов на перше місце по збитках - на 4,4 млрд грн. Вони були списані за рахунок держкоштів і змусили Мінфін в січні докапіталізувати банк на 1,9 млрд грн. (держчастка в капіталі зросла з 81,57% до 87,71%).
В червні заступник міністра фінансів Андрій Кравець визнав, що значні кошти банків йдуть в резерви під проблемні кредити, і повідомив про необхідність докапіталізації Родовід Банку і Укргазбанку. Тому, якщо Мінфін виділить зараз 5 млрд грн., держава в цілому витратить на Укргазбанк 10 млрд грн. бюджетних грошей.
Цікаво, що перед входженням держави в капітал Укргазбанку його зобов'язання перед клієнтами складали всього 10,7 млрд грн., а активи - 12 млрд грн. На 1 квітня зобов'язання банку досягли 12,3 млрд грн.
Експерти впевнені в недоцільності нарощування капіталу Укргазбанку з метою його майбутнього списання. "У банк буде направлено 10 млрд грн. бюджетних грошей, які йдуть не в економіку, а на те, щоб будівельні фірми не повертали банку борги. Шанс повернути ці гроші мізерний, тому що навряд чи знайдеться інвестор, якого зацікавить банк з такими збитками і репутацією", - вважає заступник голови правління одного з найбільших банків. Великі інвестиції були вкладені і в банк "Київ", і Родовід Банк - 3,56 млрд грн. і 14 млрд грн. відповідно, що ставить під сумнів необхідність націоналізації інших установ, наприклад банку "Надра" - на 5 млрд грн. "Рекапіталізувавши банк, держава повинна мати можливість швидко повернути свої гроші. В банків немає чіткої програми розвитку, тому процес капіталізації може тривати нескінченно, - говорить голова правління банку `Хрещатик` Дмитро Гриджук.- Рішення про націоналізацію не економічне, а політичне".
В Світовому банку і МВФ вважають рекапіталізацію дуже дорогою. "Ми не підтримуємо рекапіталізацію банку 'Надра' і інших банків, а виступаємо за їх продаж інвесторам. Якщо знайти покупця не вдасться, потрібно починати ліквідацію, - упевнений координатор проектів Світового банку департаменту розвитку приватного і фінансового сектора регіону Європи і Центральної Азії Маріус Вісмантас.- Ми радимо реорганізувати націоналізовані банки і почати їх продаж".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас