ФДМ ставить на "Укртелеком" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФДМ ставить на "Укртелеком"

Казна та Політика
583
Згідно з даними фонду, 275,8 млн. грн. з цієї суми вдалося отримати від оренди держмайна. Це 42,4% плану. За підрахунками Фонду держмайна (ФДМ), дивіденди держпідприємств склали 101,6 млн. грн. Гірше йдуть справи з приватизацією. Доходи держави від приватизації в першому півріччі склали 195 млн. грн. - 1,95% річного плану.
Нагадаємо, цього року надходження до держбюджету від приватизації заплановані в 10 млрд. грн. У ФДМ сподіваються виконати поставлене урядом завдання за рахунок продажу ВАТ "Укртелеком". Уряд розраховує отримати за монополіста фіксованого зв'язку не менше 9 млрд. грн. Крім того, восени Фонд планує виставити на продаж державні пакети акцій в компаніях теплової генерації: "Донбас-", "Центр-", "Захід-" і "Дніпроенерго". За попередньою оцінкою, сумарна вартість компаній складає 9-9,5 млрд. грн.
А поки ФДМ намагається реалізувати дрібніші об'єкти. Фонд оголосив конкурс з продажу 55,743% акцій ВАТ "Науково-дослідний і проектно-технологічний інститут машинобудування". Початкова вартість пакету акцій складає 794 тис. грн. Крім того, ФДМ почав готувати до продажу 50% акцій ВАТ "Акціонерна компанія "Укрнафтопродукт" (Київ), 99,82% акцій ВАТ "Холдингова компанія "Краяни" (Одеса) і 99,362% акцій ВАТ "Вуглецевий композит" (Запоріжжя). Також оголошено конкурс з продажу 100% акцій ПАТ "Випробувальний центр "Тест" (Київська обл.) вартістю 1,880 млн. грн. Мінімум за 1,2 млн. грн. планується пустити з молотка майновий комплекс хлібозаводу "Поділля". Про їх привабливість для потенційних інвесторів поки нічого не відомо.
В уряді приватизацію розглядають як одне з найбільших джерел наповнення держбюджету. У програмі економічних реформ президента Віктора Януковича до 2014 р. від приватизації і управління держмайном планується отримати 50-70 млрд. грн.
Думки експертів про перспективи приватизації і про її результати розходяться. Директор економічних програм Центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова Василь Юрчишин вважає, що відкладати приватизацію більше не можна. Адже позитивні тенденції в світовій економіці обіцяють зростання попиту на товари з низькою доданою вартістю. "З появою нового власника, а значить - і нових інвестицій підприємства запрацюють, з'являться нові робочі місця", - сказав експерт.
На його думку, з кожним роком підприємства втрачають собівартість і привабливість для інвесторів. Експерт визнає, що надходження від продажу держпідприємств сьогодні будуть менші в порівнянні з тим, що можна було отримати за них два роки тому. "Проте сенс приватизації - не в наповненні держбюджету, а в створенні конкурентного виробництва і відновленні ефективної роботи підприємства. Влада зараз має шанс це довести", - підкреслює економіст.
В намірах уряду форсувати процес приватизації експерти вбачають бажання задешево продати стратегічні об'єкти української економіки фінансово-промисловим групам, на які спирається нинішня влада. Координатор економічних програм Школи політичної аналітики при НАУКМА Сергій Кисельов вважає, що кризовий період - не є відповідним часом для великої приватизації. Експерт сказав, що за відсутності необхідної законодавчої бази продаж системотворчих підприємств загрожує втратою державного контролю над національними активами.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас