"Ъ": Партія регіонів готує звільнення Києва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Партія регіонів готує звільнення Києва

Казна та Політика
1463
На сайті Верховної ради вчора був опублікований текст проекту постанови про об'єднання п'яти населених пунктів Київської області в місто Ірпінь. Новому утворенню пропонується надати статус адміністративного центру області і перенести в нього всі офіси обласних органів влади, які зараз розміщені в Києві. На думку автора документа, це допоможе розвантажити транспортну інфраструктуру столиці і залучити в Ірпінь додаткові інвестиції.
Проект постанови зареєстрував народний депутат Петро Мельник (Партія регіонів). Документом передбачається об'єднання міст Ірпінь і Буча з селищами міського типу Ворзель, Гостомель і Коцюбинське (Київська область) в одне місто Ірпінь у межах існуючих населених пунктів. Проектом також передбачається надання новоутвореному місту статусу адміністративного центру Київської області.
За словами Мельника, концентрація в Києві адміністративних функцій столиці, обласного центру і центру Києво-Святошинського району призводить до зайвих витрат на утримання органів управління і створює додаткове навантаження: "Жителі Київської області змушені розшукувати обласні установи по всьому Києву. Це перенавантажує транспортну систему міста".
На думку депутата, реалізація проекту не призведе до збільшення витрат держбюджету: "Заміна бланків і печатки буде компенсована економією коштів у результаті винесення офісів обласних органів влади за межі Києва. А статус обласного центру значно підвищить капіталізацію всіх об'єднаних населених пунктів і залучить в них додаткові інвестиції".
Петро Мельник також відзначає, що згідно з програмою підготовки до проведення Євро-2012 будуть побудовані нова автотраса між Києвом і Ірпенем та інші об'єкти інфраструктури, бо саме там буде розташована одна з тренувальних баз чемпіонату.
Про необхідність перенесення адміністративного центру Київської області ще в середині травня заявив голова Київської обласної держадміністрації Анатолій Присяжнюк. В середині червня на сесії Київської облради відбулася презентація Ірпеня як нового обласного центру, за підсумками якої шанси міста стати ним були високо оцінені Анатолієм Присяжнюком і головою Київської облради Олександром Качним.
Тим часом колишній голова Київської облдержадміністрації Віра Ульянченко вважає даний проект нездійсненним через погано розвинену інфраструктуру області. "Щоб дістатися в Ірпінь, жителям області доведеться їхати через весь Київ, адже дороги області просто не пристосовані для цього", - пояснила Ульянченко.
На її думку, витрати на модернізацію обласної інфраструктури виявляться дуже високими, і економія коштів у результаті винесення за межі столиці офісів обласних органів влади не зможе їх компенсувати. "Владі, що проявляє турботу про Київську область, треба концентруватися на комерційно ефективніших проектах, таких як будівництво міжнародного транспортного аеропорту, другої кільцевої дороги, розширення автотраси на Мінськ", - вважає Ульянченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас