Облігації довели до краю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Облігації довели до краю

Фондовий ринок
1223
Для боротьби з податковою мінімізацією Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) запропонувала обмежити максимальну прибутковість корпоративних облігацій на рівні 19,5%. Емітенти підтримують здешевлення вартості залучення ресурсів, але інвестори в поточних умовах можуть відмовитися купувати низькодохідні ризикові облігації.
В розпорядженні Комерсант-Україна опинився проект змін до рішення ДКЦПФР №322/2003 "Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств і їх звернення". Згідно з документом, комісія може надати емітенту право визначати ставку доходу по процентних облігаціях під час їх розміщення, а не до його початку, як зараз. Максимальна ставка прибутковості не зможе бути вище облікової ставки Нацбанку на дату початку відкритого розміщення (зараз ставка складає 9,5% річних) плюс 10%.
Директор департаменту корпоративних відносин ДКЦПФР Анатолій Амелін вважає, що документ направлений на боротьбу з оптимізацією сплати податків. "Є чимало компаній, які емітують облігації з високою ставкою прибутковості, аби уникнути оподаткування", - сказав він, додавши, що комісія розгляне цей проект на найближчому засіданні.
За його словами, останніми роками були випадки, коли будівельні компанії випускали облігації з прибутковістю понад 90% річних. Виплата відсотків власникам облігацій відноситься на валові витрати і зменшує прибуток, оподатковуваний по ставці 25%. Якщо власником облігацій виступає кіпрська компанія, то договір про уникнення подвійного оподаткування дозволяє їй заплатити з доходу всього 10%.
За словами старшого юриста фірми "Василь Кисіль і партнери" Наталії Доценко-Білоус, мінімізація за допомогою облігацій проводиться при закритому розміщенні облігацій, і документ не вплине на публічні емісії. Аналітик боргових ринків ІК "Трійка Діалог Україна" Марія Репко говорить, що за останні 2,5 років з розміщених облігацій на 35 млрд грн. лише 9% мають ставку вище 20% (половина з них - "технічні" емісії). Репко відзначає, що популярнішим є розміщення "технічних" і будівельних облігацій за нульовою ставкою - їх випущено на 13 млрд грн.
За даними агентства Cbonds, з 1599 публічних і закритих випусків облігацій максимальна ставка прибутковості становила 40% в компанії "Ломбард Донкредит Гулян і Ко" на суму 36,4 млн грн., 30% - в комбінату "Придніпровський" на 10 млн грн. Заступник голови правління "Сумихімпрому" (випуск на 50 млн грн., ставка прибутковості 25%) Віра Лаврик говорить, що висока ставка викликана кризою, тоді як спочатку прибутковість по їх зобов'язаннях складала 13%. "Після обмеження ставок банки не зможуть вимагати їх підвищення.
Ми б випустили облігації з прибутковістю 19,5%, оскільки, на відміну від кредитів, при емісії облігацій не потрібна застава", - підкреслила вона. Але навряд чи такі обмеження схвалять інвестори. "Дохід по бондах буде нижчий, ніж по депозитах. Введення максимальної ставки закриє борговий ринок на декілька років", - вважає член ради асоціації "Українські фондові торговці" Олег Швець.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас