Банківська ліквідність досягла рекорду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банківська ліквідність досягла рекорду

Казна та Політика
2689
Залишки на кореспондентських і транзитних рахунках банків досягли історичного максимуму: станом на 25 червня їх обсяг, за даними Нацбанку, склав 29,78 млрд. грн. До 30 червня обсяг коштів був на рівні 30,9 млрд. грн.
З січня по травень 2010 р. залишки на коррахунках коливалися на рівні від 15 млрд. до 25 млрд. грн. Найбільші коливання спостерігалися в березні, коли обсяг залишків спочатку зріс майже на 8 млрд. грн., а потім знизився на 7,5 млрд. грн. Головна причина - бюджетні виплати після завершення виборів.
На початок червня обсяг залишків на коррахунках банків складав близько 16 млрд. грн. Але протягом останнього місяця обсяг коштів постійно зростав. Такого різкого і масштабного зростання ліквідності банків в попередні роки не зміг пригадати жоден з опитаних експертів. Зростанню ліквідності банківської системи сприяють декілька чинників. "Причини - це продовження припливу гривневих депозитів у банківську систему, а також покупка Нацбанком надлишку іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку", - сказала головний економіст ІК Dragon Capital Олена Белан. Крім того, за її даними, з 4 червня НБУ перестав продавати банкам депозитні сертифікати терміном довше, ніж на один місяць.
Впродовж останніх двох тижнів Нацбанк встановив прибутковість депо-сертифікатів на досить низькому рівні - до 2,5%. 24 червня НБУ проводив розміщення депо-сертифікатів у формі тендеру, під час якого банки мали заявити прийнятну для себе прибутковість сертифікатів. Заявки вище певного рівня НБУ відсікав. "Не виключено, що за рахунок збільшення пропозиції грошей НБУ підштовхує банки до нарощення обсягів кредитування реального сектора, яке зростає недостатньо швидко", - відзначив заступник голови правління, казначей дочірнього банку Сбербанку Росії Дмитро Золотько.
Очікуваний випуск ПДВ-облігацій також може бути одним з приводів для накопичення банками зайвої ліквідності. За рахунок зростання ліквідності системи, скорочення обсягу депозитних сертифікатів і зниження ставок по них, НБУ створює дефіцит ліквідних інструментів на ринку. Втім, як відзначають експерти, кошти на коррахунках банків - це, як правило, кошти до запитання, тоді як ПДВ-облігації планується випускати терміном на п'ять років. "Інвестування настільки короткострокових ресурсів в дані держпапери дуже ризиковане для банків, навіть з врахуванням можливостей рефінансування", - стверджує Дмитро Золотько.
Зростання подушки ліквідності, сконцентрованої на коррахунках банків, за оцінками експертів, на початку липня продовжиться. За оцінками Dragon Capital, на 25 червня обсяг депо-сертифікатів у портфелях банків склав 19,6 млрд. "Іншими словами, загальна ліквідність банківської системи досягла майже 50 млрд. грн. (обсяг сертифікатів плюс залишки на коррахунках)",- підрахувала Белан. У перших числах липня НБУ погасить частину депозитних сертифікатів, терміни по яких витікають. "В результаті залишки на коррахунках можуть досягти 32-33 млрд. грн.",- прогнозує Золотько.
Зайва грошова пропозиція несе, в першу чергу, інфляційні загрози, в другу - курсові, відзначають експерти. "Надлишок коштів на коррахунку примушує менеджмент банків шукати інструменти для інвестування надлишкових коштів", - вважає Золотько. На його думку, це створює ризик того, що гроші виплеснуться на споживчий ринок як дешеві кредити. Втім, за прогнозами Белан, поки не буде повної ясності стосовно ефективної прибутковості ПДВ-облігацій, банки навряд чи направлять надлишок ліквідних коштів на кредитування економіки.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас