Японський звіт Танкан за червень виявився позитивним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японський звіт Танкан за червень виявився позитивним

Казна та Політика
243
Настрої серед великих виробничих компаній Японії несподівано стали позитивними вперше за два роки, про що свідчать результати опитування Банку Японії Танкан за червень, передає Dow Jones Newswires.
Подібні опитування центральний банк Японії проводить щокварталу. Результати червневого опитування сигналізують про те, що впевнене зростання експорту допомогло стимулювати млявий внутрішній попит в Японії.
Основний індекс звіту - індекс настроїв великих виробничих компаній - зріс в червні до 1, тоді як за підсумками березневого опитування він склав -14. Червневе значення показника істотно перевищило серединний прогноз економістів, опитаних агентством. Вони чекали, що індекс настроїв крупних виробників складе -4. Цей показник відображає частку компаній, які позитивно оцінили умови для ведення бізнесу, за вирахуванням частки компаній, які дали негативну оцінку.
Причина поліпшення настроїв у корпоративному секторі полягає в тому, що високий попит на японські товари в економіках, що розвиваються, у тому числі в Китаї, продовжує допомагати японським компаніям і спонукав їх до збільшення капіталовкладень. Крім того, відновлення прибутків компаній, а також урядові заходи стимулювання допомогли поліпшити ситуацію з доходами і зайнятістю, що надало підтримку споживчим витратам в Японії.
Відповідно до звіту, крупні виробничі і невиробничі компанії зараз планують збільшити капіталовкладення на 4,4% у фінансовому році, що почався в квітні. Це перший позитивний прогноз для червневих опитувань з 2007 року. Цей результат також набагато кращий, ніж той, що був показаний за підсумками березневого опитування. Тоді компанії прогнозували скорочення капіталовкладень на 0,4%.
Таке різке зростання є хорошим знаком для економіки в цілому, враховуючи, що на капіталовкладення припадає близько 15% від ВВП Японії, при цьому збільшення витрат компаній повинне допомогти запобігти неухильному зниженню цін.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас