Сигарети подорожчають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сигарети подорожчають

Казна та Політика
1062
Щоб уникнути контрабанди, пропонується зрівняти ставки акцизного збору для всіх трьох країн. Для України це означає чергове підвищення цін на тютюнові вироби.
Офіційні представники України, Росії і Молдови під час міжнародної конференції в Києві обговорили шляхи координації дій з підвищення акцизів на тютюнові вироби. Довівши фіскальний тиск на курців до порівняно однакового рівня, країни спробують уникнути цінового перекосу, який часто призводить до народження контрабандних потоків нікотинової продукції. Вже протягом місяця сторони підготують письмові пропозиції щодо гармонізації умов оподаткування в тютюновій індустрії.
Як відзначає координатор прес-центру Коаліції громадських організацій "За вільну від тютюнового диму Україну" Олександра Устинова, незважаючи на те що акцизні ставки в Україні на дорогі і середні марки сигарет вищі, ніж в РФ, ціни на ці сигарети істотно нижчі. Так, "Мальборо" в Україні коштує 9 грн., а в Росії - 11. "Тим самим тютюнові компанії в РФ отримують надприбуток при низьких акцизних ставках - і високих цінах", - сказала Устинова.
Як відзначила представник громадської організації "Життя" Ганна Гопко, підвищення ставок акцизного збору на тютюн в одній країні автоматично полегшує підвищення ставок в сусідніх. "Ми сподіваємося, що Молдова вже з наступного року підвищить свої акцизи, оскільки незаплановане підвищення адвалорної ставки в чотири рази в грудні минулого року вже подвоїло надходження до бюджету країни", - відзначила Гопко. У Росії ж на розгляді в Держдумі перебувають два законопроекти: у першому депутати пропонують підвищити ставку акцизу на 300%, в другому (поданий Мінфіном) - пропонується зростання 30%.
За словами члена комітету ВР з питань податкової і митної політики Євген Царькова (компартія), депутати фракції вимагатимуть ще раз (у 2010 р.) підвищити акцизи на тютюн. "У жовтні буде чергове підвищення ставки акцизу на 60%, а в лютому 2011 р.- на 30%", - сказав Царьков.
Курці вже отримали дві порції податкового тиску цього року. З 1 січня 2010 р. мінімальна ставка на 1 тис. сигарет з фільтром зросла до 115 грн., а з 1 червня 2010 р.- до 150 грн. У 2009 р. також були два підвищення ставок. З 1 лютого 2009 р.- до 47 грн., і з 1 травня 2009 р.- до 100 грн. Як заявив нардеп Дмитро Ветвицький, після підвищення з 1 січня акцизів надходження від них в держбюджеті були на 2 млрд. грн. більші, ніж в січні-травні 2010 р.
Проте, як вважають виробники, втілити всі ці ініціативи в життя буде непросто. Менеджер з регуляторних питань "Брітіш Амерікан Тобакко - Україна" Володимир Блохін відзначив, що гармонізація податкового законодавства - довгостроковий і непростий проект. "У ЄС ставки акцизного збору відрізняються від країни до країни, адже як на ставки, так і на ціни на сигарети впливає безліч внутрішніх і зовнішніх чинників, включаючи купівельну спроможність населення, стабільність національної грошової одиниці, загальний рівень розвитку економіки тощо", - сказав Блохін.
Таким чином, загострений апетит держбюджету і добре організоване народне антитютюнове обурення за участю депутатів правлячої коаліції говорять про те, що незабаром куріння стане заняттям ще респектабельнішим.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас