Європа, підсумки торгів: Квартал завершився з великими втратами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа, підсумки торгів: Квартал завершився з великими втратами

Фондовий ринок
192
Європейські фондові індекси закрилися різноспрямовано за підсумками торгів у середу. За підсумками минулого кварталу зафіксовано значне падіння індексів.
Тиск на ринки сьогодні надали слабкі дані про зайнятість в приватному секторі США, які не провіщають нічого хорошого напередодні публікації в найближчу п'ятницю звіту про число робочих місць поза сільським господарством США.
Загальноєвропейський індекс Stoxx Europe 600 впав на 0,3% до 243,32 пункту. За підсумками кварталу індекс обвалився на 7,8%. Британський FTSE 100 зріс на 0,05% до 4916,87 пункту, німецький DAX - на 0,2% до 5965,52 пункту, французький CAC-40 - на 0,3% до 3442,89 пункту.
Automatic Data Processing Inc. і консалтингова компанія Macroeconomic Advisers сьогодні повідомили, що число робочих місць в приватному секторі США в червні зросло на 13000. Економісти прогнозували зростання числа робочих в приватному секторі США в червні на 60000. За переглянутими даними, в травні число робочих місць у приватному секторі зросло на 57000 - раніше повідомлялося про зростання на 55000.
В п'ятницю виходить звіт Міністерства праці США про число робочих місць поза сільським господарством, який зазвичай виробляє сильний вплив на ринки, і слабкі дані ADP в зв'язку з цим насторожили інвесторів.
Акції банків сьогодні були на підйомі. Європейський центральний банк оголосив про те, що надасть 131,9 млрд. євро ($161 млрд.) у вигляді екстреної 3-місячної кредитної лінії для банків країн ЄС, які потребують додаткових коштів для погашення на поточному тижні узятих в ЄЦБ рік тому позик. У майбутній четвер банки Євросоюзу мають повернути взяті в ЄЦБ в 2009 р. кредити на суму 442 млрд. євро. Про намір узяти 3-місячні позики оголосила вже 171 фінансова організація.
Таким чином, попит на кредити виявився нижчим від очікуваного, і це заспокоїло інвесторів. Акції Deutsche Bank подорожчали на 1,9%, папери BNP Paribas - на 1,9%.
Уряд Португалії використав “золоту акцію”, щоб заблокувати продажі частки Portugal Telecom в Vivo Participaoes компанії Telefonica. Напередодні другого за величиною телефонного оператора в Європі іспанська Telefonica SA поліпшила пропозиція для Portugal Telecom SGPS SA за пакет акцій СП Brasilcel NV, що контролює найбільшого оператора послуг безпровідного зв'язку Бразилії Vivo Participacoes SA. Це сталося за декілька годин до початку голосування акціонерів компанії з приводу даної операції.
Іспанська компанія запропонувала Portugal Telecom (РТ) викупити її частку в спільному підприємстві за 7,15 млрд. євро ($8,78 млрд.), що на 10% більше від попередньої пропозиції. Telefonica підвищує суму операції вже удруге, зіткнувшись з активним опором з боку менеджменту і акціонерів PT.
Акції Portugal Telecom впали на 1,9%.
В Мексиканській затоці тимчасово згорнута операція з ліквідації аварії на нафтовій платформі, зі свердловини якої продовжує витікати нафта. Відзначається, що перерване спалювання нафти, що витекла, на поверхню і розпирскування дисперсантів. Проте, фахівці і техніка нафтогазової компанії BP продовжують збір нафти за допомогою спеціального купола, а також буріння розвантажувальної свердловини. Сьогодні з'явилися припущення аналітиків, що BP може бути куплена Exxon Mobil Corp. або Royal Dutch Shell. На такому фоні акції BP подорожчали на 5%.
Побоювання стосовно ситуації в Європі дещо пом'якшив МВФ. Міжнародний валютний фонд (МВФ) розробляє новий "попереджувальний" тип кредитної лінії, якого можна буде застосовувати для регіонів і який включатиме менше умов, ніж існуючі програми кредитування, заявив у вівторок директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан.
Стросс-Кан сказав, що регіональний підхід допоможе запобігти появі "ганебного клейма" і відповідної реакції ринку, які можуть призвести до зростання вартості запозичень для країн і підсилити їх економічну кризу. Стросс-Кан висловив надію на те, що нова кредитна лінія буде повністю розроблена до осінніх самітів Великої двадцятки.
Європейська комісія в середу наклала штрафи на загальну суму в 518 млн. євро ($636 млн.) на 17 виробників сталі, у тому числі найбільшу сталеливарну компанію світу ArcelorMittal, за участь в картельній змові. Найбільший штраф - 276 млн. євро - доведеться заплатити ArcelorMittal. Які ще компанії були оштрафовані, не повідомляється. Сталеливарники обмінювалися конфіденційною інформацією і координували ціни на низку продукції.
Економіка Великобританії перебуває на стадії помірного відновлення, але все ще може впасти назад в рецесію, заявив один з керівників Банку Англії Адам Позен (Adam Posen) в середу, підкресливши, що він на даний момент не виступає на користь посилення грошово-кредитної політики. У своїй промові в Лондоні Позен сказав, що, на його думку, економіка країни виявилася в пастці між двома можливими результатами - перший, такий, що підстібається економією бюджетних коштів у Європі, негативно позначиться на зростанні ВВП, а інший ґрунтується на відновленні в решті світу.
Річні темпи зростання споживчих цін в єврозоні сповільнилися до 1,4% в червні з 1,6% в травні, повідомило статистичне агентство Європейського союзу Євростат. Поки це лише попередні оцінки. Даний рівень нижче цільового показника Європейського центрального банку в 2%. Економісти прогнозували червневе значення ІПЦ в річному численні на рівні 1,5%.
Рівень безробіття в Німеччині в червні поточного року з врахуванням сезонних коливань не змінився і склав 7,7%. Такі дані розповсюдило сьогодні Федеральне агентство з працевлаштування країни. Згідно з прогнозами аналітиків, цей показник складе 7,7%.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас