Випускний іспит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Випускний іспит

607
Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг (Держкомфінпослуг) помітно посилює підхід до перевірок страхових компаній (СК). Із приходом нової команди чиновників Держкомфінпослуг з новою силою затурбувалася питанням чищення на страховому ринку.
З початку червня регулятор оприлюднив низку рішень, спрямованих на посилення своїх наглядових функцій. Останнім рішенням став намір залучати до перевірок СК сторонніх експертів - воно є в проекті розпорядження про затвердження змін до Правил проведення перевірок Держкомфінпослуг, оприлюднених для ознайомлення учасників фінансових ринків 15 червня поточного року.
Документ пропонує регламентувати функції "зовнішнього експерта", яким буде виступати юридична або фізична особа, яка володіє необхідними для проведення інспекції знаннями. За логікою документу, такими експертами можуть виявитися представники інших СК, тимчасово безробітні екс-керівники страхових компаній, чиновники з різних держустанов та інші особи.
Тим же документом регулятор має намір розширити перелік підстав для проведення інспекцій у СК. Зокрема, інспектувати СК можна буде, якщо виникне необхідність перевірити вірогідність інформації, наведеної в документах обов'язкової тв річної фінансової звітності, а також в аудиторському звіті до річного звіту, що подається в Держкомфінпослуг. Приводом для безпосередньої перевірки СК може стати бажання регулятора впевнитися в правдивості даних, наведених у документах, необхідних для отримання або переоформлення ліцензій.
Нагадаємо: у зв'язку з бажанням з'ясувати реальне положення справ на страховому ринку регулятор уже приймав документи про проведення масових перевірок СК. Зокрема, у розпорядженні Держкомфінпослуг №133 від 06.05.10 р. "Про затвердження плану заходів, спрямованих на захист інтересів споживачів фінансових послуг" передбачається перевірка всіх страховиків на предмет виконання ними приписань регулятора, вимог до формування і якості резервів, використанню отриманих ліцензій. Також Комісія має намір проаналізувати фінансовий стан учасників ринку й виконання ними вимог до чистих активів і ліквідності.
Зважаючи на все, тоді нинішнє керівництво Держкомфінпослуг ще не віддавало собі повного звіту про масштаб майбутньої роботи і тепер має намір залучати додаткові сили. До речі, такий досвід уже є. Про що говорити, якщо низка діючих і колишніх керівників СК отримали від Держкомфінпослуг дозвіл на тимчасове адміністрування проблемних СК. Очевидно, що якщо буде потреба регулятор має намір використати самих же страховиків для боротьби з порушеннями на ринку.
Однак Держкомісія не обмежується розширенням своїх можливостей з виявлення порушень. Слід зазначити, що підсилюються і санкції за невиконання вимог регулятора. У середині червня Держкомфінпослуг оприлюднила проект змін в "Ліцензійні умови ведення страхової діяльності", які дозволять Комісії позбавляти СК права на отримання нових ліцензій або продовження наявних, якщо компанія не виконала приписань регулятора про усунення порушень. Виключення можуть скласти хіба що випадки, коли на дату подачі заяви про отримання або продовження ліцензії страховик не усунула порушень, термін виконання приписань з яких ще не минув.
Продовжуючи домагатися розширення повноважень і наглядових можливостей, Держкомфінпослуг з 1 червня проводить масові перевірки страховиків. " Держкомфінпослуг помітно активізувалася. Перевіряють всіх підряд. Максимально намагаються з'ясувати, за що можна зачепитися", - говорить Ганна Пушкарьова, голова правління СК "Арма". При цьому страховики побоюються, що бажання регулятора виявити і покарати за порушення на ринку може призвести до додаткових проблем, тому що в умовах кризи СК важко повною мірою відповідати всім вимогам регулятора.
"Призупинити ліцензію можна з будь-якого приводу, навіть коли для цього немає підстав, - обурюється Пушкарьова. - Різко призупинити приплив премій (позбавивши компанію ліцензії) - значить підписати компанії смертний вирок. Це за умови, якщо в компанії немає резервів, сформованих відповідно до вимог законодавства."
Поки сказати, що репресії відносно страховиків стали масовими, не можна. Проте вже можна відзначити рішення регулятора про застосування санкцій до окремих СК. Зокрема, 3 червня Держкомісія прийняла рішення про зупинку дії ліцензій СК "Азимут" і "Гарант-Співдружність" (обидві - м.Київ) через невиконання приписань регулятора з усунення порушень. З аналогічних причин були анульовані ліцензії СК "Престиж-Довіра" і "Надійне страхування" (обидві - м.Київ). 17 червня Комісія прийняла рішення дію всіх ліцензій ще низки СК. Відповідно до повідомлення Держкомфінпослуг, санкції були застосовані до таким "лайфовим" СК, як "Крона життя" (м.Київ; причина - невиконання мерло впливу), "Надра-життя" (м.Київ; причина - систематичне невиконання заходів впливу).
Також була зупинена дія всіх ліцензій на здійснення страхової діяльності таких "ризикових" СК, як "Україна" (м.Київ) і "Схід-Захід" (м.Харків). В обох випадках причиною прийняття такого рішення регулятор назвав порушення страховиками вимог законодавства в сфері надання фінансових послуг. Треба сказати, що перераховані СК не входять до числа лідерів ринку. Немає їх навіть серед Топ-50 СК за підсумками 2009 р.
На перший погляд, може скластися враження, що в поле пильної уваги регулятора потрапили тільки дрібні СК. Проте керівництво Держкомфінпослуг дало зрозуміти, що вже проводить перевірку діяльності великих страховиків.
Оливи у вогонь підлив голова Держкомфінпослуг Василь Волга, коли на прес-конференції 7 червня заявив про наявність проблем у великих СК. Так, чиновник оголосив: "Це найбільша і, напевно, найвідоміша компанія. І я боюся, щоб з нею не станеться того ж, що й з "Векселем" (велика СК, що розорився в 2009 р)". Найлогічніше було б припустити, що мова йде про найбільшого учасника ринку НАСК "Оранта".
Проте страховики не поспішають робити подібні висновки. "Судячи з тому, як вона працює, яка в неї реклама, думаю, в "Оранти" все нормально. Василь Волга, зважаючи на все, мав на увазі іншу СК", - вважає Павло Нельга, голова правління СК "Українська страхова група". Подібної думки дотримуються й інші учасники ринку. "Проблеми "Оранти", напевно, мінімальні в порівнянні з багатьма іншими СК, які, на жаль, не можуть виконати своїх зобов'язань", - вторить Ганна Пушкарьова. Так чи інакше, але керівництво Держкомфінпослуг відзначило, що продовжує перевіряти стан справ у декількох великих СК і що є підстави очікувати незадовільних результатів за підсумками перевірок. Страховики, у свою чергу, не схильні драматизувати ситуацію. "Так, на ринку є компанії, які вимагають капіталізації. Але мені не здається, що в першій двадцятці є СК, які вимагали б твердих санкцій з боку регулятора, таких як введення тимчасової адміністрації або зупинка ліцензій. Не думаю, що ситуація настільки критична", - відзначає Павло Нельга.
В цілому ж, ситуація на ринку виглядає набагато краще, ніж оприлюднні раніше прогнози Ліги страхових організацій України. Нагадаємо: 2 червня керівництво ЛСОУ повідомило, що, за попередніми даними, валові збори на ринку ризикового страхування в I кварталі 2010 р. зменшилися на 35% - до 3 млрд грн.
Згідно оприлюдненим 21 червня даним страхового рейтингу Insurance Top, у січні - березні 2010 р. страховики зібрали 2,75 млрд грн. чистих страхових платежів. Цей показник лише на 12,7% нижче, ніж дані за аналогічний період 2009 р. Валові ж платежі склали близько 4,7 млрд грн., що майже відповідає аналогічному показнику минулого року. Експерти відзначають, що найбільший обсяг валових премій у першому кварталі поточного року страховикам принесло страхування майна - близько 77%.
На недержавне обов'язкове страхування довелося 12% валових премій, особисте страхування - 9% і страхування відповідальності - 2%. Більше того, досить високо оцінюється рівень виплат. В I кварталі 2010 р. рівень валових виплат склав 41%, чистих - 50%. Також на ринку відзначається незначне скорочення обсягу страхових резервів. На 31 березня сукупні резерви склали 9,42 млрд грн., що на 2,9% менше, ніж на аналогічну дату 2009 р. Сукупні активи в I кварталі збільшилися на 1,7 млрд грн. - до 41,3 млрд грн.
Найбільш важливим залишається той факт, що протягом 2009 р. СК активно нарощували капітал. Влане, за минулий рік обсяг сплачених статутних фондів СК виріс на 1,7 млрд грн., або 13%, - до 14,9 млрд грн. Це, у свою чергу, може свідчити про те, що компанії з іноземним капіталом змогли отримати від своїх материнських структур підтримку, необхідну для виконання зобов'язань перед клієнтами в умовах скорочення обсягів страхування.
Юрій Гусєв
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас