Росія визнала існування боргу за транзит газу по Білорусі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія визнала існування боргу за транзит газу по Білорусі

Енергетика
478
В російській газовій монополії "Газпром" визнали, що винні Білорусі ще 32 млн. дол. за транзит палива територією республіки. Таку заяву зробив перший віце-прем'єр Білорусі Володимир Семашко, повідомляє РИА "Новости".
В.Семашко додав, що російсько-білоруська угода про транспортування газу буде "напевно" підписана 1 липня. "Вчора ми погодили це питання", - пояснив він. Раніше в Мінську оцінювали загальну заборгованість "Газпрому" з транзиту до 260 мільйонів доларів. 24 червня російська сторона виплатила Білорусі 228 мільйонів, а що решту 32 мільйони як борг не визнавала. У "Газпромі" пояснювали, що оплата за транзит палива була здійснена, виходячи з транзитної ставки 1,45 долара за прокачування тисячі кубометрів газу на 100 кілометрів по білоруських трубах. Збільшення ставки, як підкреслювали в концерні, можливе лише після того, як Білорусь виконає умову контракту з Росією із підвищення оптової надбавки на газ, "Белтрансгазом", що реалізовується на місцевому ринку.
Вказана надбавка (10,47 долара на тисячу кубометрів в 2009 році і 11,0 доларів в 2010 році) мала дозволити російській монополії підвищити прибуток, отримуваний "Белтрансгазом" на ринку Білорусі. Проте, надбавка так і не була введена. В разі, якщо б це сталося, ставка транзиту для "Газпрому", якому належить половина "Белтрансгаза", зросла б до 1,74 долара в 2009 році і 1,88 долара в 2010 році.
Як повідомлялося, 25 червня Президент Білорусі Олександр Лукашенко зажадав припинити транзит російської нафти і газу в разі неоплати "Газпромом" в повному обсязі в найближчу добу наданих послуг.
В той же день офіційний представник ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов заявив про відсутність боргу перед Білоруссю за умовами чинного контракту.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас