У Зерновому союзі вважають, що Росія втрачає зарубіжні ринки борошна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Зерновому союзі вважають, що Росія втрачає зарубіжні ринки борошна

Аграрний ринок
163
Росія останніми роками втрачає зарубіжні ринки борошна. Як повідомив віце-президент Російського зернового союзу Олександр Корбут на міжнародному зерновому раунді в Анталії, в 2009 році експорт російського борошна склав 386,3 тис. тонн проти 431,9 тис. тонн в 2008 році.
В 2010 році маловірогідне повторення навіть торішнього результату, - сказав він, - інфраструктурні витрати настільки великі, що експортувати борошно стає проблематично".
Головними споживачами російського борошна є, перш за все, країни ближнього зарубіжжя - Азербайджан, Таджикистан, Туркменія, Киргизія, а також Монголія та Афганістан. Проте і з цих ближніх ринків російських постачальників поступово витісняє Казахстан, "де в цій сфері чітка і зрозуміла політика, завдяки якій він поступово, але досить швидкий переходить від експорту зерна до експорту борошна", - заявив віце-президент Зернового союзу.
Як вважає О.Корбут, в даний час відсутня цілеспрямована робота із пошуку нових ринків збуту. "У мене таке відчуття, що відбувається досить хаотичний пошук ринків збуту, про що свідчить те, що, окрім Афганістану, ми не змогли як слід закріпитися на тих ринках, де були", - сказав він, додавши, що Казахстан буде і надалі виштовхувати російських експортерів з ринку Закавказзя.
Виходом із нинішньої ситуації Корбут вважає, зокрема, субсидування експорту борошна. "Якщо цього не буде, то не можна буде говорити про ефективний експорт", - зазначив він.
Крім того, виробникам та експортерам борошна необхідно чіткіше враховувати запити покупців і "поставляти не просто борошно, а борошно під конкретного споживача, ринок в цьому відношенні дав чіткий сигнал". Зокрема, великий попит має борошно із спеціальними властивостями. Його частка в експорті становить лише 4%, але вона дає 6% прибутку, тоді як частка пшеничного борошна (65%) дає 60% прибутку.
Під виготовлення такого борошна необхідно переорієнтувати і виробничі потужності, вважають в Зерновому союзі.
Першими ознаками адаптації російських експортерів до складних умов О.Корбут назвав те, що за останній рік стрімко - з 1% до 4% в загальному обсязі постачань - зріс експорт борошна в контейнерах. "Це означає, що пішли малі партії, що враховують потреби конкретних споживачів", - додав він.
За словами Корбута, обсяг російського ринку борошна становить 10-12 млн тонн на рік. Він має тенденцію до зростання, але невелику. За прогнозом Зернового союзу, в найближчі два-три сезони ринок може зрости до 12,5 млн тонн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас