"Нафтогаз" наполягає на закріпленні в газових контрактах відповідальності "Газпрому" за невиконання зобов'язань із транзиту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" наполягає на закріпленні в газових контрактах відповідальності "Газпрому" за невиконання зобов'язань із транзиту

Енергетика
234
Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" вважає, що в контрактах з російським "Газпромом" мають бути закріплені мінімальні обсяги транзиту газу і відповідальність російського монополіста за невиконання зобов'язань із транзиту. Про це повідомив журналістам заступник голови правління "Нафтогазу" Вадим Чупрун.
"Має бути синхронна відповідальність за невиконання зобов'язань... Ми торік втратили 600 млн. доларів (через зменшення транзиту)", - сказав Чупрун, нагадавши, що контрактом на постачання газу передбачений принцип "бери або плати" для України, а в договорі на транзит газу з "Газпромом" ця умова відсутня.
Крім того, за словами Чупруна, "Нафтогаз" постійно порушує питання перед "Газпромом" про підвищення ставки транзиту російського газу через територію України, а також корегування формули ціни на газ, яка передбачена контрактом на постачання.
"Ми постійно порушуємо питання про підвищення транзитної ставки, ми хочемо змінити базову ціну газу, закладену в договорі купівлі-продажу", - зазначив Чупрун.
Ерім цього, українську сторону не влаштовує прив'язка ціни газу до вартості газойля і мазуту.
"Ми з цим не згодні, тому що їх питома вага в економіці мінімальна", - зазначив він, додавши, що в Україні як альтернатива газу використовується вугілля, і, таким чином, при визначенні вартості газу для України повинні враховуватися ціни на цей енергоресурс.
За словами Чупруна, 30 червня голова правління "Нафтогазу" Євген Бакулін перебував на переговорах з керівництвом "Газпрому" в Москві.
В цілому він підкреслив, що зараз відносини "Нафтогазу" і "Газпрому" мають конструктивний характер.
Як повідомлялося, "Нафтогаз" і "Газпром", підписавши 21 квітня додаткову угоду до контракту на постачання газу, зберегли в ній умову "бери або плати", а також зберегли формулу ціни газу.
За підписаними документами між "Нафтогазом" і "Газпромом", річна контрактна кількість газу в 2010 році збільшена до 36,5 млрд. куб. м.
Розрахунки за газ НАК здійснюватиме із знижкою на розмір знижки експортного мита при постачаннях газу до України, яка встановлюється урядом Росії: зниження складе 100 доларів за 1 тис. куб. м, але не більше 30% від ціни газу і поширюватиметься на об'єми постачань 30 млрд. куб. м в 2010 році і 40 млрд. куб. у подальші роки.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас