Аграріям не знизять відсотки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аграріям не знизять відсотки

Аграрний ринок
281
Уряд зробив чергову ставку на агропромисловий комплекс, видавши селянам зі стабфонду майже 3 млрд. грн. на зниження існуючих відсоткових ставок з кредитів та інші корисні починання. Проте правила гри залишилися старими, а тому і новини про ефективність програми будуть колишніми.
Кабмін виділив зі стабілізаційного фонду державного бюджету 2,903 млрд. грн. на здешевлення кредитів і фінансування інвестиційних проектів в агропромисловому комплексі. Про це говориться в постанові уряду №496 від 23 червня. Розпорядником коштів є Міністерство аграрної політики.
Зокрема, 1,012 млрд. грн. виділено на здешевлення кредитів, 1 млрд. грн. - на часткову компенсацію сільгоспвиробникам вартості будівництва і реконструкцію тваринницьких ферм і комплексів. Крім того, 0,2 млрд. грн. призначено для створення оптових ринків сільгосппродукції, 0,259 млрд. грн. - на надання держпідтримки для виробництва продукції рослинництва.
Також 0,5 млрд. грн. Кабмін виділив на часткову компенсацію вартості складної сільгосптехніки вітчизняного виробництва, 0,1 млрд. грн. - на заходи щодо охорони і підвищення родючості земель.
Уряд виділив зі стабфонду 12,063 млн. грн. як держпідтримку сільськогосподарським обслуговуючим підприємствам, 71,901 млн. грн. - на виплату бюджетної тваринницької дотації.
Як зазначають аналітики та експерти галузі, виділені гроші доки є лише віртуальними, оскільки все залежить від того, чи буде наповнений стабілізаційний фонд, на що мало надій, враховуючи економічну ситуацію в країні.
"Якби ця сума була виділена виключно на здешевлення кредитів, тоді б це був дієвий захід для аграріїв", - зазначає начальник аналітичного відділу консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник. Щодо решти пунктів, то тут аналітик стверджує, що вони стосуються виключно великотоварного виробника. "А селянин або фермер, що має стадо не більш, наприклад, 1 тис. голів, залишається вже без підтримки", - зазначає вона.
Якщо пригадати історію фінансування галузі торік, то тоді було виділено із загального фонду на підтримку підприємств агропромислового комплексу 934 млн. грн. Варто зазначити, що ця сума в 7,7 разів менша, ніж в 2008 р. Криза і тут про себе нагадала. Із спеціального фонду було виділено 3,77 млрд. грн. А зі стабілізаційного - 2,13 млрд. грн. Проте, за даними Мінагрополітики, реально було профінансовано 843 млн. грн.
Як зазначають в Українській аграрній конфедерації (УАК), цього року в загальному і спеціальному фондах держбюджету на Мінагро закладено 5,8 млрд. грн. "Проте з них лише на утримання апарату міністерства піде 3,6 млрд. грн..", - говорить заступник генерального директора конфедерації Олександр Ярославський.
Дійсно позитивним кроком в регулюванні ситуації у аграрній галузі аналітики називають існуючі пільги з ПДВ для аграріїв. Як зазначили в УАК, якщо в 2000 р. податкові послаблення з цього напряму склали 724 млн. грн., то вже в 2009 р. цей показник дорівнював 9,24 млрд. грн.
Таким чином, підтримка галузі в повному розумінні цього слова як і раніше залишається не завжди досяжною для чиновників метою. При цьому вони продовжують розповідати про те, які є проблеми в галузі, і наполягають на їх вирішенні. Проте ефективних діючих програм так само мало.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас