Київ вже не перевершує Париж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ вже не перевершує Париж

Казна та Політика
5885
Зупинитися в Києві в чотирьох-, п'ятизірковому готелі зараз дорожче, ніж у Відні, Будапешті чи Празі. Ціни на високому рівні утримує той факт, що якісних готелів у столиці дуже небагато і конкуренція між ними невелика. Що й забезпечує непогану, як для кризи, заповнюваність номерів.
За даними Knight Frank LLC Ukraine (Київ), середня вартість номера в тризіркових готелях столиці становить $ 104, у чотиризірковому готелі - $ 253, а в п'яти - $ 448. Для порівняння: у Парижі в п'ятизірковому готелі за стандартний номер у середньому просять $ 396, а в Лондоні - $ 286. "Тут Київ попереду планети всієї. Наші ціни можна порівняти з Москвою. Лондон, Париж, а також Прага та Будапешт - набагато скромніші. На початок 2010 р. середній показник забезпеченості номерним фондом на 1000 мешканців у Європі становить сім номерів. Київ знаходиться на одному з останніх місць з цифрою 3,6 номери ", - розповідає гендиректор Knight Frank LLC Ukraine (Київ) Ярослава Чапко. І додає, що, за європейськими стандартами, комфортним рівнем вважається показник 10-12 номерів на 1000 жителів.
За словами Катерини Дем'янчук, консультанта департаменту оцінки й консалтингу Colliers Intеrnational в Україні, зараз у столиці середня вартість двомісного номера в категорії "стандарт" у п'ятизіркових готелях становить $ 450-600, у чотиризіркових готелях - $ 200-400, а у тризіркових - $ 90-160 на добу.
"Запитувана вартість номерів у 2010 р. в готелях Києва істотно не змінилася в порівнянні з тарифами 2009 р. У першому півріччі 2010 р. спостерігається підвищення попиту на готельні послуги в сегменті "чотири-п'ять зірок" - до 50-55% (за експертними оцінками). Серед причин - підвищення ділової активності у другому кварталі, а в меншій мірі - зростання туристичних потоків в Україну ", - пояснила Дем'янчук.
"Головна привабливість проектів чотирьох-і п'ятизіркових готелів полягає в низькій насиченості даного сегменту в Києві. Співвідношення кількості кімнат у чотири-та п'ятизіркових готелях до кількості жителів міста для Києва у два рази нижче, ніж у Москві, і в три рази нижче , ніж у Варшаві ", - говорить Олександр Романов, аналітик ІК BG Capital. Цей факт часто і притягує потенційних інвесторів. "Ціни в Києві можуть в рази відрізнятися від європейських. Якісних готелів не вистачає. Навіть у категорії "чотирьох-п'яти зірок". Крім цього, такі готелі менше за всіх постраждали від кризи, і цей сегмент відновлюється швидше, ніж інші. Очевидно, що інвестори в першу чергу дивляться на цю категорію ", - говорить Олексій Ращупкін, віце-президент інвестиційно-банківського відділу ІК "Трійка Діалог Україна".
"Заповнюваність, так само як і практично всі інші фінансові показники готелів, у порівнянні з минулим роком збільшилася. Тим не менш ділова активність поки істотно нижча в порівнянні з докризовим періодом", - говорить інвестиційний директор компанії "ЕСТА Холдинг" (компанії належить готель "Опера") Олена Архипова. За її словами, здійснювалася коригування цін, проте "ми не демпінгували, розуміючи, що готельний бізнес - це довгострокові вкладення, довгострокова стратегія". "Заповнюваність, швидше за все, не буде збільшуватись і залишиться на сформованому рівні 50-60%, ситуація з цінами також не покращиться, оскільки діловий туризм в Україні знаходиться під сильним впливом на світових фінансових ринках. Ціни залишаться колишніми або можуть бути відкориговані у бік їх зниження", - додає Архипова.
"На нашу думку, говорити про значне підвищення рівня заповнюваності готелів поки що не доводиться. Зростання цього показника в порівнянні із середнім рівнем минулого року, за нашими даними, склало не більше 5% (зауважимо, в минулому році падіння склало близько 20 - 25%). Зараз середній рівень заповнюваності чотирьох-і п'ятизіркових готелів становить не більше 55% ", - говорить Ярослав Іванов, керівник відділу управління маркетингом консалтингової компанії NAI Pickard.
За його словами, відповідаючи на падіння попиту під час кризи, готелі знизили фактичні ціни. Зниження склало близько 20%. Для чотирьох-і п'ятизіркових готелів середня ціна складає приблизно $ 150-350 за стандартний номер на добу. У другій половині року можливо лише невелике підвищення цін. Однак об'єктивним кроком це буде тільки для тих готелів, які вийдуть майже на докризовий рівень заповнюваності. А це малоймовірно для більшості операторів.
"У перспективі двох-трьох років очікуються стабілізація і, можливо, незначне зростання існуючих тарифів за умови подальшого зростання економіки країни, а також за відсутності коливань курсу гривні", - прогнозує Катерина Дем'янчук.
"Сьогодні важливим є той урок, що різкий сплеск на готельному ринку внаслідок бурхливого економічного зростання в умовах нестачі якісних готелів у місті призвів до появи декількох готелів, не всі з яких планувались з урахуванням дійсних вимог ринку. Надалі важливо, щоб девелопери і інвестори розуміли, чим пояснювалось зростання середнього тарифу в 2007-му і 2008 р. (за відсутності зростання завантаження). Кожен новий проект слід розглядати у світлі майбутньої готельної пропозиції, а також враховувати зміни в поведінці гостей, які вже з більшою часткою впевненості запитують тарифи, більш привабливі для себе ", - стверджують аналітики DTZ.
"Я думаю, що найгірші часи для готельного бізнесу вже позаду. У найближчому майбутньому ми будемо спостерігати зростання довіри інвесторів до готельного сектора", - прогнозує Ярослав Іванов.
Привид Євро-2012
Головна проблема розуміння готельного ринку українськими чиновниками - це значення футбольного чемпіонату Євро-2012. Нагадаємо, відповідно до вимог УЄФА, на момент проведення Євро-2012 в Києві має нараховуватися 7300 готельних номерів, з них 1950 - 5-зіркових, 4950 - 4-зіркових, 400 - 3-зіркових. "I" писали, що цифри необхідних готелів були прийняті чиновниками на початку 2008 р., без будь-якої корекції на кризу. Мерія просто включила до списку готелів, що приймають Євро, плани готельєрів та міжнародних операторів закінчити свої проекти в 2012 р. Зараз прогнозувати, хто і що коли закінчить, вельми складно. При цьому аналітики пояснюють, що оцінювати перспективність будівництва чотирьох-і п'ятизіркових готелів з прив'язкою до проведення Євро-2012 не дуже коректно. Фінальна частина чемпіонату Європи буде тривати лише три тижні.
За словами Катерини Дем'янчук, у перспективі 2010-2012 рр.. найбільш імовірна реалізація проектів готелів Fairmont Grand Hotel (Набережно-Хрещатицька, 1а) - 5 зірок, 257 номерів і Ibis (бульвар Т. Шевченка, 25) - 3 зірки, 215 номерів, і Holiday Inn (Антоновича, 79) - 4 зірки, 210 номерів.
Однак керівництво країни продовжує рапортувати про потенційну готовність готельного ринку прийняти Євро-2012 і навіть пропонує податкові пільги. Але експерти сумніваються в ефективності нинішніх адмінзаходів. "Насправді, податкові пільги ніколи не були особливим стимулом для залучення капіталу в галузь. Зараз пропонується готелі звільнити від податку на прибуток. Які масштаби податку на прибуток будуть у цих готелів в перші роки роботи? Я взагалі сумніваюся, що готелі при завантаженні 45 -50% і навіть 55% будуть показувати податок на прибуток. Тому ця пільга є більше декларативною, ніж практичною ", - вважає Ярослава Чапко.
Ніна Міщенко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас