Kodeksu.net — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Kodeksu.net

Казна та Політика
3036
Представники бізнесу та експерти з податкових та економічних питань оприлюднили лист-звернення до Президента, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра України з вимогою відкласти розгляд кодексу в другому читанні з метою його грунтовної переробки.
На думку підписантів звернення, ухвалення пропонованого Податкового кодексу є серйозною загрозою для країни, і українська бізнес-спільнота має виступити як організована суспільна сила та переконати уряд відкликати законопроект, а Верховну Раду - зняти його з розгляду або принаймні загальмувати процес його прийняття. Для побудови скоординованих дій з досягнення цієї мети підприємці навіть створили спеціальний сайт www.kodeksu.net.
Один із координаторів такого "руху підприємців" - адвокат, старший партнер юридичної компанії "KM Партнери" Олександр Мінін - вважає, що бізнес та експерти були усунені від процесу прийняття проекту кодексу, а часові рамки його обговорення виявилися вкрай звуженими. "Та його, аби прочитати, скільки часу треба, - обурюється Мінін. - А депутати, які отримали проект 15 червня, уже 18 червня голосували. За нашими розрахунками, для ознайомлення з документом вони мали близько чотирьох годин робочого часу. За цей час його навіть прочитати важко. Тож складається враження, що за проект Податкового кодексу голосували всліпу".
За словами Мініна, ретельний аналіз кодексу засвідчив, що обіцяного зниження податкового тиску не буде. "Він буде навпаки підвищений, і дуже відчутно... Неправда й обіцяні чіткіші правила для бізнесу. Логіки для бізнесу в цьому кодексі немає. На сьогодні оцінка тих підприємств, що проводили аналіз, одностайна: позитиву від нового кодексу можна не очікувати, він, навпаки, несе негатив", - додає адвокат.
Колега Мініна Олександр Шемяткін взагалі зізнається, що в нього зникає бажання платити податки, коли за лікування та освіту доводиться платити, зате поруч проїжджають чиновники на дорогих авто, куплених за бюджетні гроші... "Проект Податкового кодексу поданий бізнес-середовищу як складова економічних реформ. Проте більшість положень кодексу суперечить нормам Конституції та порушує конституційні права громадян, - продовжує Шемяткін. - І тому сьогодні бізнес говорить тверде "ні!" проекту кодексу й буде об’єднуватися проти його прийняття".
За словами керівника економічних програм Інституту системного аналізу громадянського суспільства Андрія Супруна, запровадження нового Податкового кодексу призведе до становлення тої моделі, від якої ми намагалися втекти всі роки незалежності... "Тож, звертаючись до влади, ми пропонуємо: давайте схаменемося, і будемо рухатися поступово, залучаючи до обговорення кодексу експертне середовище, бізнес тощо. Давайте працювати в тандемі", - закликає Супрун.
Парадоксально, та влада заявляє, що... не проти діалогу з бізнесом стосовно доопрацювання кодексу. Як уже повідомлялося, віце-прем’єр-міністр України з економічних питань Сергій Тігіпко запевнив, що Податковий кодекс, не погоджений з бізнесом, ухвалено не буде. І зараз, за словами Тігіпка, йде постійний діалог із підприємцями.
Більше того, бізнес закликають до активізації навколо обговорення кодексу. Хоча підприємці скаржаться на їх ігнорування під час підготовки та першого голосування документу...
Екс-голова Держкомпідприємництва України, а нині заступник голови партії "Сильна Україна" Олександра Кужель підтримує багато критичних висловлювань на адресу кодексу. Та наголошує на тому, що Основний Закон для підприємців країни є вкрай необхідним і на його негайному прийнятті бізнес наполягав уже багато років. "Представники бізнесу не раз публічно вимагали від політиків, щоб вони нарешті спромоглись видати на-гора хоч якийсь документ", - цитує Кужель прес-служба партії.
"Влада служить народу лише там, де є сильне громадянське суспільство, - наголосила Кужель. - Тому всі підприємці, весь бізнес має долучитись до роботи. "Нас чують, нам йдуть назустріч. Використаймо наданий шанс і випишемо Податковий кодекс, враховуючи паритет інтересів не тільки бізнесу і влади, а й народу України".
А директор Департаменту масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян Державної податкової адміністрації України Віктор Косарчук коротко резюмував: "Законодавство складне, його треба змінювати. Тож пропонуйте, як".
Податки знищать програмістів
Тим часом бізнес зайнятий вивченням вже проголосованим народними депутатами у першому читанні проектом кодексу. І зміст документа, який більшість підприємців бачить вперше, їх поки не дуже тішить. Фахівці мало не щодня інформують про реальну небезпеку цілим галузям економіки...
Так, нова редакція Податкового кодексу фактично скасовує можливість роботи за спрощеною системою оподаткування для консультантів і компаній в галузі інформаційних технологій, що співпрацюють із закордонними замовниками. Такого висновку дійшли фахівці Європейської бізнес асоціації (ЄБА). На думку представників ІТ Комітету ЄБА, податковий тягар може значно вплинути на обсяг експорту послуг із розробки програмного забезпечення (ПЗ), що, в свою чергу, призведе до зниження конкурентоспроможності України у порівнянні з іншими країнами.
Як зазначається на сайті Асоціації, скасування податкових пільг для розробників ПЗ загрожує відтоком кваліфікованих спеціалістів за кордон і переходом галузі у тінь. Якщо це станеться - галузь, яка тільки почала ставати на ноги, буде відкинута назад, на рівень розвитку 10 - 15 річної давнини, крім того, скоротяться надходження валюти у країну.
Найбільш значний удар відчують на собі аутсорсингові компанії, вважає голова ІТ комітету ЄБА Володимир Бек. "Із прийняттям Податкового кодексу у поточній редакції відбудеться одночасне збільшення податкового пресу в декілька разів. ІТ компанії опиняться у безвихідному становищі: їх прибутковість не дозволить їм взяти на себе податковий тягар, перекласти його на співробітників також неможливо, в результаті ми отримаємо відтік спеціалістів, а спроба підвищити розцінки змусить клієнтів перевести замовлення у конкурентні країни", - відзначає він.
Страховиків позбавляють резервів
Для ринку ж страхування кодекс пророкує невиконання взятих на себе зобов’язань. "У проекті нового Податкового кодексу сказано, що специфічні витрати страховика (такі як комісійні агентам, навчання фахівців і так далі), які можна віднести на валові витрати, не повинні перевищувати 20% від усіх витрат. Це занижена цифра. За моїми даними, у великих мережевих компаній витрати на ведення справ сьогодні коливаються в діапазоні 30 - 40%. Ринкова страхова компанія, яка має в розпорядженні мережу філій і працює, у тому числі, в сегменті страхування фізичних осіб, не в змозі вкластися в 20%", - стверджує голова правління страхової компанії "Брокбизнес" Вадим Загребной.
Як відзначає Загребной, не менш серйозною проблемою є норма, відповідно до якої при формуванні прибутку страховиків під загальну систему оподаткування у витратну частину не враховуються жодні види страхових резервів. Не зважаючи на те, що капіталізація страховиків безпосередньо залежить від сформованих резервів.
Експерт наполягає на проведенні масштабних консультацій за участю Міністерства фінансів, профільних комітетів Верховної Ради України, Держфінпослуг та усіх об’єднань страховиків.
"Приймати новий Податковий кодекс можна тільки після того, як буде знайдена і прийнята єдина, консолідована позиція учасників обговорень з усіх спірних пунктів", - резюмував Загребной.
Олексій Савицький
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас