В коллайдера з'явиться конкурент — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В коллайдера з'явиться конкурент

310
Консорціум американських і канадських університетів оголосив про початок будівництва найбільшого телескопа на вершині згаслого вулкана Мауна-Кеа, на острові Гаваї в Тихому океані. Спорудження гігантського астрономічного об'єкта триватиме до 2018 р. і обійдеться інвесторам приблизно в $1,2 млрд.
Головна деталь нового телескопа - первинне дзеркало - буде майже втричі ширше, ніж в найпотужніших на даний момент оптичних пристроїв. Воно складатиметься з 492 шестикутних сегментів, кожен з яких можна буде трохи згинати, добиваючись ідеальної форми поверхні. Для усунення атмосферних спотворень в новий телескоп буде вставлено спеціальне кореляційне дзеркало, створене за революційними технологіями адаптивної оптики.
Зображення в 30-метрового телескопа має вийти втричі чіткішим, а площа огляду - в дев'ять разів більшою, ніж у найкращих сучасних аналогів. В порівнянні з найбільш просунутим на даний момент астрономічним об'єктом - телескопом Hubble, що літає по навколоземній орбіті, - деталізація знімків буде кращою в 10 разів, а площа світлопоглинання - більшою в 144 рази.
Ініціатори будівництва - учені Каліфорнійського університету, Каліфорнійського технологічного інституту і Асоціації канадських астрономічних університетів - обіцяють, що гавайський телескоп уловлюватиме світло, відбите від об'єктів у Всесвіті, коли того ще не було і 500 млн. років. Згідно з теорією Великого Вибуху, зараз нашому космосу близько 13,5-14 млрд. років. На знімках молодого Всесвіту астрономи чекають, зокрема, побачити гігантські зірки, що складаються лише з водню, а також щільні скупчення темної матерії.
"Зображення, які покаже телескоп, фактично мають вік 13 млрд. років, тому це свого роду машина часу, що дозволяє нам зробити екскурсію в минуле нашого Всесвіту. Це дозволить наблизитися до розв’язання вже сформульованих загадок всесвіту, а також сформулювати нові", - говорить Чарльз Блю, представник компанії-підрядчика Thirty Meter Telescope Observatory Corp, що займається будівництвом телескопа.
За словами одного з кураторів проекту, професора астрономії Каліфорнійського технологічного інституту Річарда Елліса, вершина гори Мауна-Кеа була вибрана як плацдарм після п'яти років пошуків завдяки великій висоті (4205 м над рівнем моря), сухому клімату і малій флуктуації температури повітря протягом дня. Все це дозволить без перешкод спостерігати небосхил більше 300 днів на рік. Вибір впав на Гаваї також в результаті найменш забрудненої промисловими викидами атмосфери, що забезпечує "чистоту" досліджень, і відсутності довкола гори крупних населених пунктів, штучне освітлення яких могло б перешкодити огляду нічного неба.
Окрім пошуку відповідей на питання утворення і еволюції об'єктів у Всесвіті, за допомогою потужних телескопів учені хочуть знайти планети, придатні для розвитку життя, а також перевірити фундаментальні закони фізики. За словами президента Каліфорнійського технологічного інституту Жана-Лу Шамо, 30-метровий телескоп буде одним з найважливіших проектів в світі науки протягом найближчих 20 років, порівнянний по рівню лише з Великим адронним коллайдером.
Фінансування робіт буде виконано за рахунок університетів і приватних організацій. На проектування телескопа вже витрачено $77 млн., з яких $50 млн. виділили американський Фонд Гордона і Бетті Мур і $22 млн.- заклади Канади. Зараз інвестори зобов'язалися надати лише $300 млн. на будівництво об'єкта. Очікується, що в найближчому майбутньому гроші виділять університети Китаю, Індії і Японії, які днями проявили бажання брати участь у цьому проекті.
Експерти відзначають, що на ринку виникла запекла конкуренція між творцями гігантських телескопів, які, пропонуючи схожі проекти, активно прагнуть принадити до себе якомога більше партнерів і інвесторів. На п'яти творцям "30-метрового телескопа" наступають розробники двох альтернативних мегапристроїв: американські Обсерваторії Карнегі намагаються залучити $700 млн. для розробки "Гігантського Магеллан телескопа" діаметром 24,5 м в Чилі, а Європейська південна обсерваторія обіцяє за $950 млн. створити "Надзвичайно великий телескоп" (E-ELT) з дзеркалом шириною понад 60 м.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас