Друга хвиля кризи перестала бути абстракцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Друга хвиля кризи перестала бути абстракцією

Казна та Політика
4168
До цього року слова "друга хвиля рецесії" залишалися абстракцією, а тепер, особливо після тривожного падіння опублікованого у вівторок індексу споживчої довіри в США Conference Board, виникає набагато менш приваблива думка: рецесія повертається, пише Dow Jones Newswires.
Хоча це не є консенсус-прогнозом економістів, але, як економічні дані, так і похмурі настрої, що охопили фінансові ринки, вказують на те, що поточне відновлення буде тривалим і болісним процесом.
Як відзначали деякі спостерігачі під час рецесії 2008-2009 років, нинішнє відновлення не буде схоже на швидкий підйом, який спостерігався після двох попередніх рецесій. Тоді як під час тих рецесій був традиційний розворот бізнес-циклів, ця була спровокована фінансовою кризою і підігрівалася зниженням витрат, коли споживачі, компанії і уряди намагалися скоротити свої заборгованості.
Саме тому Стівен Річіуто, головний економіст Mizhuo Securities U.S.A., вважає, що економіку США незабаром чекає новий спад.
"В Європі починається дефляція, Японія вже переживає дефляцію, а ми стоїмо на межі дефляції, - говорить він. - В цій ситуації, чи досить сильні Китай і Бразилія, аби цьому протистояти? Я так не думаю".
Якщо в подібних передбачень і є світла сторона, то полягає вона в тому, що багато з тих, хто прогнозує другу хвилю рецесії, не чекають, що наступний спад буде таким же сильним, як в I кварталі 2009 року, коли економіка скоротилася на 6,4%. Річіуто говорить лише про спад "від 0,5% до 1,0% протягом декількох кварталів".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас