"Ъ": Злиття на двох — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Злиття на двох

Казна та Політика
1075
Як стало відомо Комерсант-Україна, уряд не погодився з пропозицією Нацбанку про об'єднання трьох націоналізованих банків і банку "Надра". За словами віце-прем'єра Сергія Тігіпка, Кабмін вивчає можливість об'єднання банку "Київ" або з Укргазбанком, або з Родовід Банком. Експерти підтримують ідею укрупнення держбанків, але відзначають, що в період злиття їх фінансовий стан може погіршитися.
Віце-прем'єр з економічних питань Сергій Тігіпко повідомив, що Кабінет міністрів готує стратегію розвитку і продажу націоналізованих банків - "Києва", Родовід Банку і Укргазбанку - і не підтримує ініціативу НБУ щодо об'єднання їх з банком "Надра" . "Що стосується банку 'Київ', той найбільш логічний його розвиток - злиття з одним з двох рекапіталізованих банків: з Укргазбанком або Родовід Банком, де частка держави більша і, таким чином, буде набагато простіше пройти всі процедури, - сказав Тігіпко.- Два банки злити складно, а чотири - це фантастика. Я займався злиттям в Сведбанку і знаю, як це непросто".
За словами віце-прем'єра, уряд також вивчає рекомендації НБУ щодо збільшення капіталів банків. Мінфін рекапіталізував проблемні банки в липні 2009 року, отримавши у результаті 99,94% акцій банку "Київ", 99,99% - Родовід Банку і 87,72% - Укргазбанку. Сумарно в 2009-2010 роках капітал установ був збільшений за допомогою ОВДП на 17 млрд грн. Найближчим часом Кабмін має намір витратити на рекапіталізацію банка "Надра" ще 5 млрд грн. бюджетних коштів. Це станеться, незважаючи на намір іншого інвестора - Group DF Дмитра Фірташа - конвертувати частину викупленого боргу банку "Надра" в капітал. "Не думаю, що для нас це буде проблемою. Якщо він викупив борги і зможе довести свою участь, то нам все одно, за рахунок чого буде збільшений капітал, - заявив Сергій Тігіпко.- Живими грошима він внесе частину коштів - десь 1 млрд грн."
В Родовід Банку відмовилися коментувати потенційне злиття, а в прес-службах банку "Київ" і Мінфіну повідомили, що не мають в своєму розпорядженні інформації. Директор департаменту управління ризиками банку "Київ" Олексій Корольов розповів, що їх банк і "Укрпошта" підготували план дій зі створення поштового банку. У квітні цей проект був переданий НБУ для узгодження. "Рішення про приєднання або злиття банків - прерогатива уряду, - говорить голова правління Укргазбанку Анатолій Брезвін.- На сьогоднішній день жодні нормативні документи з цього питання до нас не надходили. Для нас важливо те, що уряд твердо стоїть на позиціях підтримки Укргазбанку".
Банкіри підтримують ініціативу Кабміну, але відзначають, що можливе короткострокове зниження показників банків. "При об'єднанні банків їх спільні активи зростають, але часто буває, що всі зусилля менеджменту йдуть на внутрішні процеси, а не на роботу з клієнтами", - відзначає в.о. голови правління Правекс-банку Віктор Гладкий.
При злитті банку "Київ" і Родовід Банку активи установи, виходячи з даних на 1 квітня, могли б скласти 15,6 млрд грн., до Укргазбанку - 17 млрд грн. "Я б запропонував приєднати 'Київ' до Родовід Банку, оскільки у нього більший капітал. При злитті можуть початися проблеми: збільшитися збитки, впасти активи. Але це тимчасове падіння, зростання має відновитися протягом трьох місяців, - вважає голова правління Індустріалбанку Леонід Гребінський.- Скоротяться накладні витрати, збільшиться капітал банку, і він зможе обслуговувати більше проектів".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас