У Фірташа з'явився "Родовід Банк" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Фірташа з'явився "Родовід Банк"

Казна та Політика
5370
Протистояння між двома групами впливу в "Родовід Банку" - Олександра Шепельова і Дмитра Фірташа - схоже, закінчилося на користь останнього. Служба безпеки України оголосила про те, що знайшла докази розкрадання коштів з "Родовід Банку" на суму понад 340 млн. грн.
Нагадаємо, за підозрою у причетності до розкрадання цих коштів зараз в слідчому ізоляторі перебуває колишній тимчасовий адміністратор "Родовід Банку" Сергій Щербина, близький до Шепельова.
Підозріння тимчасового адміністратора "Родовід Банку" Сергія Щербини в розтраті держкоштів, на думку експертів, стало кульмінацією протистояння між двома групами впливу в банку - групою олігарха Дмитра Фірташа і донецького бютівця Олександра Шепельова. На стороні першого, імовірно, могли бути колишні власники банку - Дмитро Єгоренко і Денис Горбуненко, які числилися радниками тимчасових адміністраторів фінструктури. На боці другого міг бути тимчасовий адміністратор Сергій Щербина.
Призначення в банк Щербини спочатку лобіював сам Денис Горбуненко, з батьком якого Сергій Щербина працював в Укрінбанку. Горбуненко і Щербина також разом працювали в Кредмтпромбанку. Проте після приходу Сергія Щербини в "Родовід Банк" стосунки друзів зіпсувалися.
Побічно протистояння між Горбуненком і Щербиною можна відстежити по заявах політиків і самих тимчасових адміністраторів.
В кінці липня минулого року тодішній прем'єр Юлія Тимошенко заявила, що група компаній Дмитра Фірташа узяла в "Родовід Банку" без забезпечення 2,5 млрд. грн. Глава уряду підкреслила, що Національний банк профінансував "Родовід" на суму 3,2 млрд. грн., і цього було б достатньо, щоб погасити всі борги перед вкладниками, але "гроші були виведені з банку".
Одним з винуватців значилася підконтрольна власникові Group DF Фірташу фірма "Баски Плюс 2004". У листопаді 2007 р. компанія відкрила в "Родовід Банку" кредитну лінію на 250 млн. грн. під заставу земельної ділянки в Києві в районі вулиці Озерної. Але потім, в 2009 р., ще 15 компаній узяли в "Родовід Банку" кредити під заставу цієї ж ділянки на загальну суму 1,5 млрд. грн.
В листопаді 2009 р. тимчасовий адміністратор "Родовід Банку" Сергій Щербина заявив, що фінустанова відсудила землю у Дмитра Фірташа і збирається отримати під цю ділянку рефінансування НБУ. З цієї миті стало ясно, що Сергій Щербина представляє в "Родовід Банку" інтереси зовсім не Дмитра Фірташа.
Вчора глава СБУ Валерій Хорошковський заявив, що Служба знайшла докази розтрати коштів в "Родовід Банку" на суму 340 млн. грн. На думку експертів, це повідомлення ставить крапку в боротьбі за банк між групами впливу, а у Дмитра Фірташа з'являється ще один підконтрольний банк (зараз тимчасовий адміністратор "Родовід Банку" - колишній віце-президент банку "Надра" Микола Оніщенко). Тепер в "Родовід Банк" можуть бути переведені активи банку "Надра" після його рекапіталізації. Таке переведення дозволить розвантажити баланс "Надра" від поганих активів і вивільнити фінансові гарантії на 4 млрд. грн., які Дмитро Фірташ дав НБУ в забезпечення рефінансування.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас