Що робитиме Янукович з Києвом? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що робитиме Янукович з Києвом?

Казна та Політика
1773
В Києва з'явився фактично новий господар - Олександр Попов. Його робота почалася з кадрових чищень - лави команди Черновецького істотно порідшали. Мер "здав" навіть Дениса Басса, свого вірного соратника ще з часів "Правекс-банку".
Яким буде Київ при Януковичі? Чи підуть регіонали на розмежування повноважень київського мера і глави адміністрації? Чим завершаться кримінальні справи за участю столичних чиновників: компроматом в ящиках чи арештами? З цими питаннями ми звернулися до експертів.
Іван Салій, голова Київської міської держадміністрації (1992-1993рр.)
У декого із столичних чиновників не те що зошити не висохли, в деяких навіть памперси не були сухими
Коли я керував містом, я підбирав команду, яка знає більше ніж я. Вони мене слухали, але кожен в своїй галузі розумів більше, ніж я. Ще була утворена муніципальна асамблея, яка увібрала все геніальне, що було в Києві: учені, академіки, керівники підприємств. Це була рада, від якої я отримував інтелектуальну підтримку. А команда Черновецького підбирала людей, щоб було комфортно працювати, щоб менше знали, лише слухалися і мовчки виконували. Басс любив підбирати 19-річних або 22-річних, в яких не те що зошити не висохли, в деяких навіть памперси не були сухими. І їх беруть на державну службу. Але вони слухаються. А тепер ходять у прокуратуру. В управлінні інформатики за два роки 4 чи 5 керівників змінилося і до кожного є претензії в прокуратурі або міліції.
Місто Київ сьогодні втратило столичну місію в столиці. Донецьк назвав себе діловою столицею. Я був там нещодавно і можу підтвердити, що це правда, як мені не прикро. А місто на чолі з Аделаджею - то хіба це приклад для України?
Те, що ми зараз спостерігаємо у Києві - це напівзаходи. Хоч у Попова за плечима і міністерство, і Комсомольськ - це все-таки для Києва теж не зовсім масштабно. Якщо формуватиметься команда не з киян, то киянам буде некомфортно, соромно і рано чи пізно вони скажуть своє протестне слово. Попов мені подобається. Але перші його кроки так собі. Він заявив, що він займатиметься економікою, а Черновецький - лише політикою. Я його запитав: а тарифи - це політичне питання чи економічне? Він відповідає: “Економічне”. Я говорю: “Ну тоді розберися”.
Тарифи давно потрібно привести у відповідність. І МВФ цього вимагає. Але потрібно говорити людям правду і робити ці підвищення своєчасно. А у нас вибори заважають владі приймати будь-які адекватні рішення. По-перше, не може бути диференційований тариф на кожен будинок. Це дурість, форма здирства, сортування людей. Бабусі ж на лавках між собою спілкуються і з'ясовують, хто на три копійки більше платить і чому це так. По-друге, у нас ці прибудинкові території ніхто не прибирає, за великим рахунком, у нас немає для цього ні культури, ні механізмів. І вводити великі тарифи на прибирання ( а для “хрущівок” вони більші, ніж для хмарочосів) - це абсолютно неправильно. У цих тарифах багато начудили, тому їх і не сприймають.
Місцеві вибори потрібно провести і не морочити людям голову. Попов сказав, що домовився з Черновецьким. А його правильно запитав Пилипишин: а з ким ти домовився, яка у тебе більшість в Київраді, на що ти опиратимешся? Якщо на ту, яка є (команду Черновецького), то вона ж зупинила життя в Києві, їх жадність і бездіяльність, рейдерські замашки. Вони ж думали, що так буде завжди.
Малюють вони зараз генеральний план Києва, ніби в космосі. Я їм сказав: у вас немає головного планшета - де чия земля. Ви можете намалювати станції метро і автостанції, шляхопроводи і висотки, але ви вже цю землю незграбно, безсистемно пороздавали. А тепер спробуй її викупити. А викупляти ж потрібно з міського бюджету і набагато дорожче. Тому що віддали її безкоштовно або за копійки, або за хабарі. Попов сказав, що йому потрібна людина, яка поверне незаконно роздану землю у власність Києва. Але я не думаю, що в регіонів є такі люди, які будуть для Києва щось повертати. Потрібно бути щирим киянином, щоб її повернути, наприклад, таким як я (сміється) або Олександр Олександрович Омельченко.
Від того, що когось кудись “засадять”, користі не буде. Краще, щоб щось повернули.
Олександр Сергієнко, директор “Інституту міста”
Перед Поповим рано чи пізно постане дилема - або вирішувати питання Києва, або задовольняти апетити команди ПР
Призначення Попова абсолютно логічне з точки зору Януковича. Черновецький не є людиною Януковича і опиратися на нього він не може.
Проведення зараз виборів мера, чи будуть об'єднані посади мера і глави КМДА чи роз'єднані, в будь-якому разі не вигідні Партії регіонів і Януковичу, тому що рейтинг ПР в Києві мізерний, в Київраді вони не отримають більшості. Вочевидь, є домовленість, що Черновецький буде лояльний до нової влади, а Попов опиратиметься на більшість Черновецького в Київраді. Такий своєрідний гешефт: Черновецького не чіпаємо, але він забезпечує підтримку Попову.
Попов намагатиметься у дусі його роботи в Комсомольську покращити справи в Києві. Але тут він логічно входитиме в конфлікт з бізнесовими апетитами команди ПР. Зрозуміло, що тут є земля, нерухомість, проходять величезні бюджетні потоки, і від всього цього можна відкусити чималий кусень. Перед Поповим рано чи пізно постане дилема - або вирішувати питання Києва, або задовольняти апетити команди ПР.
Чекати, що Попов діятиме всупереч партійній логіці і дисципліні - не варто.
Зараз у влади спрацює логіка політичної доцільності. Буде доцільно показово посадити декілька чиновників, довести, яка нова влада справедлива, - посадять. Не буде доцільно, домовиться з ними команда Черновецького, відстебнуть їм якісь блага, землю або гроші, значить, не посадять нікого. Питання посадки або не посадки Басса - це питання торгу, яке зараз відбувається або відбулося між Черновецьким і командою регіоналів.
Зараз, коли ПР пішла на союз з Черновецьким, вона, по суті, прикрила його собою, і взяла на себе всю відповідальність за його попередню діяльність, за весь грабіж і дерибан, який відбувався в Києві. Кияни чекали, що нова влада наведе лад в Києві, будуть переглянуті всі земельні і майнові справи, всі бюджетні потоки і їм буде дана належна оцінка. Якщо це не буде зроблено, означає ПР і Президент Янукович стають співучасниками всього того, що наробив Черновецький в попередні роки.
Дмитро Андрієвський, депутат Київради (блок Кличка), лідер Української селянської демократичної партії
Для влади Черновецький - це гравець, який зіграв свою гру, тому весь негатив скидатимуть на нього
Попов - це людина, яка налаштована працювати в місті системно, він не співпрацюватиме з командою Черновецького, а повністю її замінить. Ця людина розуміється на самоврядуванні, в житлово-комунальному господарстві, - а це основні питання в місті Києві.
Черновецький виконуватиме все, що йому казатимуть, і його вплив буде обмежений ритуальними питаннями.
Торги між Януковичем і Черновецьким зараз лежать в площині, хто залишиться на волі, а хто все ж відповідатиме. Я впевнений, що багато людей все-таки уникнуть відповідальності, за рахунок цього Черновецький постійно втрачатиме повноваження, буде все виконувати, намагаючись, таким чином, хоч якось захистити своїх людей. Адже сьогодні дуже наближені до нього люди, члени сім'ї, той же Чуб (Анатолій Чуб - депутат Київради від Блоку Леоніда Чернівецького) та інші перебувають під тиском.
Крім того, Черновецький намагатиметься максимально захистити своє оточення від відповідальності, він братиме на себе негативну складову, а позитивна залишатиметься у представника Президента. Наприклад, на відкриття школи або стадіону приїжджатиме Попов, а підвищення комунальних тарифів “освячуватиме” Черновецький.
Влада не бачить Черновецького партнером, для них це гравець, який зіграв свою гру, тому весь негатив скидатимуть на нього.
Якби на сьогодні регіонали мали свою людину, яку вони могли б повести на вибори мера, якби вони були впевнені, що їм удасться сформувати більшість в Київраді, то ми б вже 31 жовтня побачили вибори до Київради і мера. Оскільки таких людей і такої впевненості немає, то ці вибори, швидше за все, проводитимуться із посиланням на відповідне роз'яснення КС в березні 2012 року.
Якщо влада буде бачити, що підготує людину, яка зможе перемогти на виборах, то повноваження мера і глави КМДА не розділятимуть. А якщо вони підуть шляхом адміністрування всіх процесів і візьмуть під контроль ресурси міста Києва через адміністративну вертикаль, то можуть розділити повноваження, взагалі не займатися виборами мера, і більше повноважень зосередити якраз на посаді голови КМДА, яка призначатиметься Президентом. Який зараз основний варіант - рано говорити. Але поки питання йде про зміст посади мера і про підготовку людини на цю посаду. Конкретніше вже можна буде говорити восени, коли покаже себе Попов, коли місто буде підготовлене до опалювального сезону. Побачимо, що буде з комунальними тарифами і яким буде рівень підтримки Президента в Києві, саме Президента, а не Партії регіонів.
Кирило Куликов, народний депутат від фракції НУ-НС, голова ТСК ВР з розслідування фактів зловживань київської влади
Попов - це спроба ПР відійти від слова “донецький”
Попов - досить інтелігентна, ділова, професійна людина. Це спроба Партії регіонів відійти від слова “донецький”. Наскільки вона буде успішною, залежить від того, як поведеться ПР. Тому що всі прибічники Черновецького на сьогодні або перебувають в ПР, або перебігають туди. На словах і попередній уряд активно боровся з Черновецьким. А де-факто нічого не відбувалося.
Я сподіваюся, що всіх заступників Черновецького звільнять. Тому що інакше працювати не вдасться. В слова "корупції" в Києві є синонім - Черновецький. Все зло починалося з нього.
Президент повинен знімати Черновецького, відчужувати, достатньо багато матеріалів для того, щоб ним займався або кримінальний суд, або медкомісія.
Яку б дату місцевих виборів не призначили цього року, в Києві теж законно їх проводити.
На сьогодні ПР прекрасно розуміє, що у них незначні шанси в Києві, тому вони зараз взагалі на вибори не погоджуються і збираються зробити кадрову революцію. Може, це і правильно. Нічого гіршого, ніж нинішня злодійська влада (команда Черновецького), немає.
Ганна Ященко
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас