G20 відповіла на боргову кризу в ЄС планами зниження дефіцитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

G20 відповіла на боргову кризу в ЄС планами зниження дефіцитів

Казна та Політика
680
Країни "двадцятки" заявили, що мають намір удвічі знизити рівень своїх бюджетних дефіцитів до 2013 року. Тим самим вони послали сигнал ринкам, що серйозно ставляться до ризиків, які виявилися під час боргової кризи в Європі.
"Чесно кажучи, це більше, ніж я чекала, оскільки це досить певно", - сказала за підсумками саміту канцлер ФРН Ангела Меркель, яка вважається завзятим прихильником політики скорочення дефіцитів.
В понеділок курси долара та ієни пішли вниз, і євро в понеділок коштував $1,2380 в порівнянні з $1,2369 на кінець торгів у п'ятницю. Інвестори, взявши до уваги рішучість G20, понизили вірогідність дефолтів на борговому ринку. Ф'ючерси на індекс Standard & Poor's піднялися на 0,2%.
Як було заявлено в Торонто, провідні країни світу, на які припадає 85% глобального ВВП, мають намір завершити реалізацію вже оголошених планів зі стимулювання зростання.
Не підірвати пожвавлення економіки
Підсумкова заява лідерів G20 підкреслює, що посилення бюджетної політики має бути "дружнім до зростання", яке залишається "нерівним" і "крихким".
США підтримали встановлення чітких тимчасових термінів для скорочення бюджетних дефіцитів - в обмін на те, що економічне зростання буде названо в підсумковому документі "двадцятки" пріоритетом номер один, пише The Wall Street Journal.
Європейські країни і США висловлювали перед самітом різні погляди стосовно необхідності негайного зниження дефіцитів, В підсумковій декларації саміту, прийнятій в неділю, знайшла віддзеркалення компромісна позиція, згідно з якою зниження держвитрат необхідне, але не повинно призвести до погіршення перспектив зростання економіки.
Країни заявили про намір скоротити дефіцити, а також стабілізувати або вивести на чітку траєкторію, що знижується, до 2016 року відношення державного боргу до ВВП.
В той же час країни "двадцятки" "мають намір приймати погоджені дії для підтримки економічного підйому, створення робочих місць і досягнення упевненішого, стійкішого і збалансованого зростання", реалізувати вже оголошені плани щодо стимулювання зростання.
В декларації відзначається, що "ці дії включатимуть завершення бюджетних стимулів цього року там, де це доцільно, і початок бюджетної консолідації, що сприяє зростанню, в країнах з розвиненою економікою". Наприклад, в Японії зниження дефіциту не є негайним завданням.
Президент США Барак Обама сказав журналістам, що декларація відображає погляди його адміністрації, яка вже давно заявила про плани скорочення дефіциту удвічі до 2013 року. В той же час "ми не можемо бігти до виходу всі разом", сказав він.
Дефіцит бюджету США, згідно попередніх заяв, повинен знизитися до 4,2% ВВП до 2013 року з нинішніх 10%, а Німеччині - до 3% з 5,5%.
Президент РФ Дмитро Медвєдєв заявив, що Росія виконає визначені на саміті G8 в Торонто терміни щодо скорочення бюджетного дефіциту. "Це практично ті параметри, які ми визначили для себе в Росії", - підкреслив він, коментуючи визначені в комюніке цілі.
Дії учасників "двадцятки" включатимуть також "структурні реформи у всіх державах-членах Групи 20-ти" і "досягнення великих результатів у сфері усунення дисбалансів глобального попиту".
Обговорюється питання про те, щоб країни з великими профіцитами в зовнішній торгівлі, перш за все Китай, збільшили внутрішнє споживання.
Питання про капітал банків відкладено до листопада
Країни "двадцятки" підтвердили, що мають намір "значно" підвищити вимоги до капіталу банків, проте, як видно з комюніке, це станеться поетапно, починаючи з кінця 2012 роки, і темпи реалізації нових правил можуть розрізнятися в окремих країнах.
В листопаді, на наступному саміті в Сеулі нові вимоги до капіталу банків, які повинні дати кредитним організаціям можливість витримувати глибокі кризи, будуть остаточно погоджені. При цьому введення нових стандартів буде поступовим, щоб це не підірвало зростання світової економіки, відзначається в декларації.
"Центральним елементом цієї програми є підвищення якості і ступеня прозорості, а також кількості стандартів капіталу і ліквідності при обмеженні частки позикових коштів", - йдеться в декларації, прийнятій за підсумками саміту.
Міністр фінансів США визнав, що, незважаючи на досягнутий під час переговорів прогрес, з цього питання серед країн G20 зберігаються розбіжності.
Нещодавно Інститут міжнародних фінансів попередив, що, якщо обговорювані зараз пропозиції щодо збільшення капіталу на трильйони доларів (ці пропозиції охрестили "Базель 3") будуть прийняті, то це пзизить зростання економік США, ЄС і Японії на три відсоткових пункти в період до 2015 року.
В цій ситуації банки пропонують відкласти або переписати пропоновані зміни. Ця позиція знаходить підтримку і в багатьох країн, які побоюються наслідків цих заходів для економічного зростання.
G20 не досягла єдиної думки щодо банківського податку, який вже вирішили ввести у себе Великобританія, Німеччина, Франція.
"Мова про введення єдиного універсального для всіх податку або збору на фінансовий сектор не йде", - повідомив журналістам російський фінансовий су-шерпа, директор департаменту міжнародних фінансових відносин Мінфіну РФ Андрій Бокарєв.
Країни "двадцятки" підтвердили, що планують посилити регулювання хедж-фондів, ринку деривативів і рейтингових агентств, ввести єдині стандарти бухобліку.
Ні протекціонізму
Питання про юань, що знов опинилося в останні тижні в центрі уваги, в підсумковій декларації ніяк не згадується. У документі лише знов ідеться про необхідність більшої гнучкості валют "в деяких країнах, що розвиваються".
Минулого тижня Китай почав реалізацію нової курсової політики, яка передбачає встановлення курсу юаня на базі ринкових котирувань, але в дуже вузькому коридорі. Як пише The New York Times, обговорювалося питання про включення в комюніке фрази, яка позитивно оцінює ці дії Пекіна. Проте Китай виступив проти.
Учасники "двадцятки" продовжили до кінця 2013 року зобов'язання утримуватися від створення нових бар'єрів на шляху інвестицій або торгівлі товарами і послугами, йдеться в декларації.
"Ми подовжуємо ще на три роки (до кінця 2013 року) наше зобов'язання утримуватися від нарощування існуючих або створення нових бар'єрів на шляху інвестицій або торгівлі товарами і послугами, від введення нових експортних обмежень або від реалізації тих, що суперечать правилам світової організації Торгівлі (СОТ) заходів стимулювання експорту, а також зобов'язалися коректувати такі заходи у міру їх появи", - сказано в документі.
Країни G20 зобов'язалися "мінімізувати будь-який негативний вплив на торгівлю та інвестиції, що виникає в результаті реалізації нашої національної політики, включаючи фіскальну і дії з підтримки фінансового сектора".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас