Україна - Росія: перезавантаження триває — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна - Росія: перезавантаження триває

Енергетика
2210
Візит Прем'єр-міністра України Миколи Азарова до Москви, як і очікувалося, помітно сколихнув вітчизняний інформаційний простір, незважаючи на вихідний день. Новин із російської столиці було вдосталь. Не бракуватиме, мабуть, і широкого обговорення підсумків проведених українсько-російських зустрічей. Причому можна з великим ступенем імовірності стверджувати, що тон публікацій і виступів виявиться швидше повчально-критикуючим, ніж рівно-схвалюючим.
І це не дивно: звинувачувати Кабмін у "здачі національних інтересів" не намагається хіба що лінивий. Це модно, яскраво, не вимагає додаткової підготовки і, як наслідок, додає рейтингу. Дарма, що варіантів альтернативних рішень ніхто (або майже ніхто), звичайно, не пропонує. Але це, що називається, до слова.
Ми, зі свого боку, ні критикувати, ні схвалювати роботу української делегації в Москві не збираємося. Нагадаємо лише, що основними домовленостями, станом на ранок вівторка, значаться проекти об'єднання українського і російського авіапрому, суднобудування, спільної роботи в атомній галузі та гідроенергетиці, а також у сфері сільського господарства. Можливості прокачування більшого обсягу газу й нафти українською територією обговорювалися побіжно (Київ отримав низку пропозицій для обговорення, зокрема щодо прокачування до 17 млн тонн нафти через порт "Південний" за зниженими тарифами), а перспективи злиття "Газпрому" і "Нафтогазу" офіційно взагалі не коментувалися, хоча українцям було що сказати російським колегам.
Ніякої крамоли в озвучених угодах в Росії, зрозуміло, не побачили. Там сприйняли візит Миколи Азарова з належним натхненням: все-таки шоста зустріч за неповні чотири місяці. Подібна прем'єрська активність - прямо-таки своєрідний рекорд двосторонніх відносин.
"28 червня в Україні святкується День Конституції, і багато хто у зв'язку з цим звернули увагу на те, що глава українського уряду в цей важливий для будь-якої держави день приїхав до російської столиці. Володимир Путін привітав Миколу Азарова і побажав усього найкращого. Азаров чомусь теж привітав Путіна з Днем української Конституції ... Втім, крім свята, у Росії та України тепер багато що буде спільного", - поділилася подробицями "Российская газета".
"У нас, бачите, виробився певний стиль оперативної взаємодії, - сказав Володимир Путін, зустрічаючи Миколу Азарова у представницькому кабінеті. - І це стосується, зрозуміло, не тільки питань співпраці у сфері оборони, безпеки, - я маю на увазі продовження договору про перебування російського флоту в Криму. Не тільки газова сфера ... Але і з багатьох інших напрямків ситуація вирівнюється (це слово прем'єр РФ вимовив складами і з наголосом)", - не відставала "Комсомольская правда".
"Тільки почавши зустріч, прем'єри взаємно тішилися збільшеному товарообігу (від початку року - вдвічі), а після порівняно недовгих переговорів говорили про що завгодно, крім нафти і газу", - написав "Московский комсомолец". А "Коммерсант" зазначив головний підсумок переговорів: відсутність принципових розбіжностей, не дивлячись на деяку різницю позицій. Формулювання, майже дослівно, озвучив український прем'єр, чим здобув непідробне схвалення у дипломатів.
На цьому, по суті, можна було б ставити крапку - так, як це зробили російські колеги, які цілком чітко віддають собі й оточуючим звіт у тому, що зустріч Володимира Путіна і Миколи Азарова була робочою і навряд чи може називатися особливо знаковою. Звідси висновок чи не всіх прочитаних нами тематичних статей та повідомлень: діалог двох країн - очевидний. Хороший він чи поганий - питання суперечливн, а вже чим він обернеться - поживемо-побачимо.
Олеся Сафронова
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас