Польські аналітики вважають, що "Газпрому" буде важко побудувати "Південний потік" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польські аналітики вважають, що "Газпрому" буде важко побудувати "Південний потік"

Енергетика
246
Російський газовий монополіст ВАТ "Газпром" останнім часом зіткнувся з низкою проблем, які ускладнять реалізацію проекту будівництва газопроводу "Південний потік" в обхід України для постачань газу до Європи. Про це зазначається в огляді одного з найавторитетніших аналітичних центрів Польщі Osrodek Studiow Wschodnich.
Автор аналітичного огляду Агата Лоскот-Страхота зазначила, що представники ключових для реалізації проекту країн - Болгарії і Туреччини - підсилюють свою енергетичну незалежність і все частіше публічно підтримують будівництво конкурентних російському проекту газопроводів.
Експерт звернула увагу, що представники Болгарії, куди планується прокласти газопровід по дну Чорного моря, в червні кілька разів критично висловлювалися про енергетичну співпрацю з Росією.
На думку аналітика, саме ця обставина змусила російський уряд заговорити про можливу зміну траси газопроводу до Румунії, яка, втім, не особливо підтримує проект.
"Обговорення цієї теми свідчить про все значніші видимі проблеми, які стоять перед "Газпром" у зв'язку з форсуванням "Південного потоку", - вважає експерт.
А.Лоскот-Страхота зазначила, що для того, аби трохи залагодити труднощі, російський уряд провів наприкінці червня галасливу медійну акцію про входження до проекту французької EDF.
За даними експерта, входження до проекту французької компанії залишається невирішеним, оскільки головні акціонери - "Газпром" та італійська ENI - продовжують сперечатися, хто повинен віддати частину свого пакету. Крім того, експерт відзначила, що будівництво "Південного потоку" по дну Чорного моря може проходити в зоні виняткового впливу України, яка також виступає проти проекту.
Аналітик також нагадала про сумнівну економічну доцільність російського проекту, падіння попиту на газ в Європі і збільшенні частки на європейському ринку конкурентного для росіян зрідженого газу.
"Все це обмежує в перспективі найближчих декількох років попит на додаткові постачання газу і на нові маршрути і тим самим збільшує вірогідність ускладнення реалізації проекту "Південний потік", - резюмувала експерт. Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна готова на компроміси з Росією і Європейським Союзом заради того, аби уникнути будівництва "Південного потоку".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас