Білорусь збільшує імпорт венесуельської нафти транзитом через Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь збільшує імпорт венесуельської нафти транзитом через Україну

Енергетика
692
Республіка Білорусь збільшує імпорт венесуельської нафти транзитом через Україну. Черговий танкер із венесуельською легкою нафтою Santa Barbara дедвейтом 80 тис. тонн 28 червня став під розвантаження в порту Одеса для подальшого постачання нафти до Білорусі залізницею, передає Reuters.
Постачання нафти Santa Barbara до Білорусі продовжаться в липні: в наступному місяці очікується прибуття ще трьох танкерів з венесуельською нафтою сукупним обсяггом близько 240 тис. тонн. При цьому можливості порту з прийому нафти з моря для перевалки на залізницю обмежені.
Нагадаємо, це вже третій 80-тисячний танкер із венесуельською сировиною, що направляється на НПЗ Білорусі. Перший аналогічний вантаж прибув до Одеси наприкінці квітня, другий - 23 червня.
Білорусь, яка не має виходу до моря, домовилася про постачання нафти з Венесуелою, куди лише авіапереліт займає близько доби, після рішення Росії підвищити експортні мита на сировину.
В середині березня президент Венесуели Уго Чавес оголосив, що його країна постачатиме до Білорусі 80 тис. барелів нафти на добу (близько 11 тис. тонн), починаючи з травня.
На початку 2010 року суперечка Білорусі і Росії закінчився підписанням угоди, за якою РФ пообіцяла надати на білоруські НПЗ 6,3 млн. тонн нафти без експортного мита, встановивши 100-відсотковий тариф на постачання ще 15 млн. тонн. Міжнародний валютний фонд оцінив потенційні втрати Білорусі від введення Росією експортних мит в 2 млрд. дол.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас