Чиновники почали готувати до продажу Родовід Банк, Укргазбанк та банк "Київ" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновники почали готувати до продажу Родовід Банк, Укргазбанк та банк "Київ"

Казна та Політика
2000
Чиновники минулого тижня взялися за держбанки. Фонд держмайна розробив і передав на затвердження до Кабміну порядок продажу пакетів акцій фінустанов, що належать державі. План продажу розробляється Мінфіном, узгоджується з ФДМ та НБУ, а потім схвалюється експертно-аналітичною радою при уряді і затверджується постановою Кабінету Міністрів.
Тільки після всіх цих заходів видається наказ Фонду держмайна про організацію продажу держпакету акцій. У ньому чітко обмовлюється спосіб реалізації паперів (викуп або продаж на конкурсі), а також визначається склад комісії з продажу і терміни, в які повинні відбутися торги. Майже відразу після появи правил продажу акцій державних банків уряд почав підшукувати аудиторів для інспекцій своїх фінустанов.
"Зараз Кабмін у стадії підписання контракту з однією великою аудиторською компанією", - повідомив голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін. Очікується, що націоналізованими фінустановами займеться іноземна аудиторська фірма. На порядку денному питання реалізації акцій лише націоналізованих фінустанов, і в уряді навіть не думають про продажі Ощадбанку або Укрексімбанку.
"Держава зацікавлена зберегти свою присутність у вітчизняній банківській системі. Ці дві фінустанови дозволяють регулювати фінансовий ринок і латати діри в економіці, надаючи кредити тому ж НАК "Нафтогаз України" та іншим держпідприємствам", - говорить аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital Дмитро Бородай.
Напевно Кабмін форсуватиме події для наповнення держбюджету-2010, а тому спробує продати Укргазбанк, Родовід Банк і "Київ" наприкінці цього року. Мало хто сумнівається в тому, що фінустанови відразу передадуть стратегічним інвесторам.
"Передбачаю, в цьому випадку не має сенсу продавати пакет менше 75%+1 акція і, можливо, навіть варто реалізовувати його повністю", - вважає директор інвестиційно-банківського департаменту ДІК Dragon Capital Максим Нефьодов. В такому разі вартість держпакетів банків дорівнюватиме розміру капіталу кожного з них або трохи менше, оскільки якість активів в цих фінустанов залишає бажати кращого - рівень проблемних кредитів досягає 70%. І держава не зможе повернути вкладені в три банки 17 млрд грн. За даними НБУ, на 1 квітня власний капітал Родовід Банку складав 2,043 млрд грн., Укргазбанку - 1,812 млрд грн., а "Києва" - 773 млн грн.
Не виключено, що націоналізовані фінустанови продадуть за оптимальною, але тривалішою процедурою. Чиновники можуть організувати їх вихід на початку наступного року на публічне розміщення (IPO) з 20-25% акцій на першому етапі і реалізують держпакети, що залишилися, не раніше вересня-жовтня 2011 р. - на другому. "За нашими оцінками, вартість націоналізованих фінустанов наступного року може зрости в два рази", - запевнив пан Нефьодов.
Сьогодні експерти виділяють дві групи потенційних претендентів на Укргазбанк, Родовід Банк і "Київ". "Це можуть бути лише невеликі вітчизняні компанії або російські олігархічні структури, наближені до влади", - вважає генеральний директор Platinum Bank Грег Краснов. "У меншій мірі можна розраховувати на азіатських інвесторів, їм цікавіші наші невеликі фінансові установи для подальшого швидкого розвитку", - доповнив його Дмитро Бородай. Передбачається, що попередні переговори з покупцями трьох банків чиновники почнуть вже цього літа.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас