Газету Le Monde продали групі інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газету Le Monde продали групі інвесторів

136
Спостережна рада однієї з найбільш авторитетних французьких газет Le Monde прийняла рішення про продаж видання групі підприємців, до якої входять банкір Матьє Пігасс, телекомунікаційний магнат Ксавьє Ніель і колишній фінансовий компаньйон Іва Сен-Лорана Пьєр Берже.
В наступні три місяці консорціум інвесторів проведе переговори з Le Monde, аби опрацювати деталі операції, пише TheWall Street Journal.
Поки ж група інвесторів запропонувала газеті 110 млн євро для погашення боргів і покриття поточних витрат, 5 млн євро з них Le Monde зможе отримати ще до 5 липня.
Після фінансової кризи становще газети виявилося критичним: наклади і доходи від розміщення реклами знизилися, і Le Monde була змушена узяти кредит на 25 млн євро на поточні витрати і звільнити 130 співробітників. За словами головного редактора Le Monde Еріка Фотторіно, газеті належить виплатити близько 69 млн євро в 2012-2014 роках. При цьому загальна сума заборгованості видання перевищує 10 млн євро.
"Le Monde - найяскравіший приклад зниження популярності читання газет і підписки на них у Франції. Становище французької преси, мабуть, найгірше в Європі", - вважає експерт ОЕСР, автор доповіді про майбутнє газет Саша Вунш-Венсан. За його словами, доходи газет у Франції істотно нижчі, а витрати на друк і поширення вищі, ніж у Німеччині або Великобританії.
Ще однією проблемою для інвесторів стане слабка інтеграція онлайн-видання і друкарської версії Le Monde, до недавнього часу навіть їх редакції розташовувалися в різних будівлях. Крім того, читачі газети в провінції отримують її на день пізніше, ніж парижани, оскільки єдина друкарня Le Monde розташована в паризькому передмісті.
Раніше Le Monde не прийняла заявку на покупку від російського підприємця Гліба Фетісова, пославшись на те, що він не подав формальної пропозиції у встановлені терміни.
Проти переходу Le Monde під контроль П.Берже і його співінвесторів раніше виступав президент Франції Ніколя Саркозі, оскільки П.Берже підтримував кандидата від соціалістів Сеголен Руаяль на виборах президента в 2007 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас