Кудрін попередив про небезпеку боргових криз у країнах більших за Грецію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кудрін попередив про небезпеку боргових криз у країнах більших за Грецію

Енергетика
460
Боргові кризи можуть торкнутись більших країн, ніж Греція, зокрема європейських, заявив віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін, виступаючи на конференції "Ренесанс-капіталу" в Москві.
"Ситуація в Європі показала, що не за горами боргові кризи, і якщо сьогодні вони вже торкнулися деяких країн, не дивлячись на те, що вони (ці країни) такі невеликі, поставили під загрозу фінансовий ринок зони євро, то потрібно побоюватися випадків боргових криз в країнах з великим обсягом ВВП, більшою економікою", - сказав міністр.
Він зазначив, що зараз вже є список країн, які "навіть в Європі стоять на порозі боргової кризи".
"Ми знаємо позицію МВФ, який вважає, що нагромаджені борги Японії, Італії та низки інших країн, високий дефіцит, що зберігається у Великобританії, є прихованими ризиками для світової економіки", - сказав він.
У зв'язку з ці міністр фінансів РФ підкреслив, що основне завдання країн - зберігати пильність. "Зараз, коли ще не завершилася світова фінансова криза, видно, як в період успішного розвитку економіки важливо дотримуватися обережності в частині збільшення плеча запозичень, державних витрат, своєї залежності від фінансового ринку", - сказав він.
Міністр зазначив, що на саміті G20 в Торонто обговорювалися ці питання. Зокрема, питання, "коли правильно країнам згортати свої фіскальні програми і скорочувати дефіцит, наскільки це може знизити темпи економічного зростання в 2010-2011 роках і викликати додаткові труднощі".
Міністр додав, що на саміті G20 було прийняте рішення про початок в 2011 році бюджетної консолідації і поетапного скорочення дефіцитів бюджетів країн із скороченням їх до 2013 року в два рази і виходом до 2016 року на стабільний рівень дефіциту. "Таким чином, лише до 2015-2016 років ми визначимося з остаточною моделлю боргової політики провідних країн світу, і це визначатиме ситуацію на боргових ринках найближчими роками", - сказав він.
"Так само як і інші країни, Росія збирається визначити свою постійну модель запозичень до 2015 року", - зазначив міністр. При цьому він підкреслив, що у зв'язку з високою залежністю країни від цін на нафту (частка нафтогазового сектора в економіці РФ - більше 20%, а частка цього сектора в доходах - більше 40%) боргова модель не базуватиметься на прогнозі цін на нафту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас