Moody's: Кредити в іноземній валюті продовжать чинити тиск на банки з СНД і Центральної і Східної Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's: Кредити в іноземній валюті продовжать чинити тиск на банки з СНД і Центральної і Східної Європи

415
Високий рівень кредитування в іноземній валюті продовжить робити негативний вплив на рейтинги банківських організацій з країн СНД, а також держав Центральної і Східної Європи. До такого висновку прийшли аналітики міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service, на основі аналізу кредитної діяльності банків в Росії, Україні і в Казахстані, а також Угорщині і Польщі. Про це йдеться в поширеному сьогодні повідомленні Moody's.
При цьому наголошується, що аналіз банківської діяльності у вказаних країнах проводився у зв'язку з традиційно високою часткою кредитів в іноземній валюті в загальному обсязі кредитного портфеля компаній. Так, за даними експертів Moody's, в Росії даний показник в середньому складає 30%, тоді як в Угорщині досягає 70%.
Заснований на аналізі інформації про кредитну політику окремих банківських організацій звіт рейтингового агентства демонструє великі кредитні втрати, пов'язані із запозиченнями в іноземній валюті в порівнянні з місцевою. "Це, у свою чергу, спричиняє за собою додаткові кредитні втрати всієї банківської системи країни", - наголошується в доповіді Moody's. Таким чином, за прогнозами аналітиків агентства, збитки банків від видачі кредитів в іноземній валюті можуть складати від 2,4% в Росії до 5,0% в Казахстані від загального обсягу кредитного портфеля. В Угорщині і Польщі даний показник в портфелі іпотечних кредитів досягає 1% і 0,9% відповідно, а в загальному обсязі - 0,5% і 0,3% відповідно.
Як наголошується в повідомленні, головним стимулом до зростання кредитування в іноземній валюті в СНД і Центральній і Східній Європі стала значна різниця в процентних ставках між кредитами в іноземній і місцевій валютах. На думку Moody's, це було пов'язано з наявністю дешевих іноземних фінансових коштів, а також недооцінкою ризиків в іноземній валюті. "Проте світова фінансова криза спричинила за собою знецінення національних валют в СНД і Центральній і Східній Європі, внаслідок чого багато позичальників опинилися не в змозі платити по своїх боргах, роблячи негативний вплив на прибутковість банків", - наголошується в Moody's.
Проте, в Moody's прогнозують зниження навантаження кредитів в іноземній валюті на фінансовий стан банків з 2011 р. Проте для повного позбавлення від цього "тягаря", за оцінками рейтингового агентства, буде потрібно декілька років.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас