Набрали чинності нові правила ліквідації банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Набрали чинності нові правила ліквідації банків

Казна та Політика
809
Національний банк України (НБУ) змінив підстави для відкликання банківської ліцензії і початку процедури ліквідації банківських установ. Зокрема, Нацбанк знизив з 10% до 3% граничний рівень адекватності регулятивного капіталу, досягши яких, починаючи з 26 червня 2010 року, регулятор зможе відкликати ліцензію й ініціювати ліквідацію банку.
Постановою НБУ вносяться зміни до положення про вжиття Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства і до Правил реєстрації кореспондентських рахунків банків.
В попередньому варіанті положення НБУ мав право застосовувати до банку вищезгадані заходи дії в таких випадках: якщо негативно класифіковані активи складали 60 і більше відсотків регулятивного капіталу, якщо збитки за результатами фінансового року складають 50 і більше відсотків, а впродовж трьох років поспіль - 10 і більше відсотків статутного капіталу.
Також причиною позбавлення ліцензії і ліквідації може стати втрата банком баз даних з інформацією про клієнтів, контрагентів або залишки коштів на рахунках, відкритих в ньому, і неможливість відновлення вказаної інформації.
Крім того, Нацбанк вніс зміни до Правил реєстрації коррахунків, згідно з якими, в разі відкликання банківської ліцензії ліквідатор впродовж десяти робочих днів зобов'язаний здійснити заходи з перерахування коштів банку з його коррахунків на накопичувальний рахунок ліквідатора, закрити прямі кореспондентські рахунки, заблокувати всі засоби зв'язку з банками-кореспондентами з метою запобігання незаконному відтоку коштів і повернути територіальному управлінню НБУ оригінали реєстраційних номерів, виданих Нацбанком.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас