Що буде з цінами в липні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з цінами в липні

Казна та Політика
3119
В червні продовжилося зниження цін на продукти, яке почалося в квітні. Щоправда, цього місяця воно не було таким стрімким, як в травні.
Наш продуктовий кошик, ціни на продукти в якому ми відстежуємо впродовж кожного місяця в одному і тому ж супермаркеті, подешевшав лише на 35 грн. Тоді як в травні він став легшим на 60 грн. Але все одно, і такі цифри тішать після зимових стрибків цін.
"Винні" в цьому ціни на молочні продукти, яйця, курятину, буряк і банани. Побив рекорд сир, на який "скинули" ціни на 3 грн. на кілограмі.
М'ясо: низький попит зменшить ціни
Ще один місяць минув без змін цін на м'ясо. Свинина, як і в травні, продається в середньому за 50-55 грн./кг, яловичина за 55-60 грн./кг, курятина - 18-19 грн./кг (тушка). Як пояснює Андрій Порох, виконавчий директор Русанівського м'ясокомбінату, зараз в цій частині ринку спостерігається "мертвий сезон", продажів дуже мало. Це може позначитися на липневих цінах - в позитивний для нас з вами бік. "Думаю, що ціни на свинину і курятину можуть опуститися на 5%, - вважає експерт. - А ось ціни на яловичину будуть стабільні: невелика її кількість не дає цінам опускатися". Дещо іншу думку стосовно цін на курятину має Олександр Бакуменко, глави ради директорів Спілки птахівників України: "Співвідношення попиту і пропозиції зараз стабільне, тому ціни мінятися не будуть". Якщо ж виправдаються прогнози Андрія Пороха, то в липні купуватимемо свинину за 47,5-52 грн./кг, а курятину - за 17,1-18 грн./кг.
Молочні ціни: продовжують тішити
Молочні продукти в червні, як і прогнозували наші експерти, допомогли понизити наші витрати на харчування, подешевшавши в середньому на 5%. Втім, зниження могло б бути й істотнішим. Все ж таки літо - це час великих надоїв, а чим більше сировини - тим нижча ціна. Зараз молоко коштує 5-5,5 грн./л замість 5,5-6 грн./л, сир - 25-27 грн./кг замість 27-30 грн./кг, твердий сир - 56 грн./кг замість 58 грн./кг (у нашому "Індексі цін" вартість його залишилася попередньою, але це стосується лише конкретного виробника, за яким ми спостерігаємо, а в цілому вартість сиру знизилася). Не змінилося в ціні лише вершкове масло. Як пояснює Інна Ільєнко, експерт Українського клубу аграрного бізнесу, значна його частина імпортується в інші країни, отже, на внутрішньому ринку відчувається дефіцит цього продукту, тому ціни і не опускаються. А ось на інші продукти, за словами експерта, можна чекати ще одного зниження цін, і знову на 5%. Більше ціни опуститися не зможуть, бо трава починає вигоряти, і помалу зменшуються надої. Таким чином, в наступному місяці за молоко зможемо платити 4,75-5,2 грн./л, за сир - 23,75-25,65 грн./кг, за твердий сир - 53,2 грн./кг.
Проте, є і протилежна думка. За словами Ірини Лобас, заступника генерального директора торгового дому "Ласуня", ціни на молочну продукцію в липні, та і взагалі до кінця літа, змінитися не повинні, а ось в кінці серпня можуть навіть підрости. "Ми як і раніше відчуваємо дефіцит сировини, колгоспники підвищують ціну на свою продукцію. Поки що ми прагнемо тримати ціни на одному рівні, але місяців через два доведеться їх підняти", - говорить експерт.
"Олія": плюс 5-10 копійок
В липні окремі компанії підняли ціни на соняшникову олію, але буквально на 5-10 копійок на 1 літрі (середня ціна зараз складає 11,5-11,6 грн./л). "Таке ж подорожчання ми можемо побачити і в липні, - прогнозує Микола Верницький, директор консалтингової компанії "ПроАгро". - Такі невеликі зміни пов'язані з тим, що компанії-виробники зараз мало продають цього продукту на внутрішньому ринку, їм вигідніший експорт. Крім того, завершується поточний сезон, до нового урожаю ще два місяці - отже, сировина закінчується і стає дорожчою". За словами експерта, незважаючи на ці чинники, сильного зростання цін все одно не буде: виробникам немає сенсу зараз різко піднімати ціни, а з появою соняшнику нового урожаю знову їх опускати, простіше скоректувати їх вже через два місяці. Таким чином, в липні купуватимемо соняшникову олію за 11,6-11,7 грн./л.
Вітаміни: багато нових фруктів
В липні очікується традиційний вітамінний удар у ціни. Дешевшатимуть практично всі овочі і фрукти. На скільки впаде їх вартість, розповіла Наталія Колесникова, директор ЗАТ "Українська фруктово-овочева компанія".
Молода картопля подешевшає з 5-6 грн./кг до 3,8-5 грн./кг, буряк - з 5,5-6 грн./кг до 4-4,5 грн./кг, морква - з 8,5-9 грн./кг до 6 грн./кг, цибуля - з 8-9 грн./кг до 5,5-7 грн./кг. Капуста останнім часом дещо піднялася в ціні, що пов'язано з хвилеподібністю її урожаю - перша частина вже закінчилася, а друга лише почалася. Сьогоднішня ціна 3,5-4 грн./кг може впасти протягом місяця до 2,5-3 грн./кг. До 5-6 грн./кг подешевшають пекінська і кольорова капуста (зараз вони коштують 8-10 грн./кг). Скотяться донизу також ціни на кабачки і баклажани, яких також стане значно більше: кабачки - з 5-7 грн./кг подешевшають до 2,5 грн./кг, баклажани - з 12-15 грн./кг до 5-7 грн./кг. А ось огірки, яких зараз вже дуже багато, швидше за все, весь липень продаватимуться за сьогоднішніми цінами - за 3,5-5 грн./кг. Це їх красна ціна. Зате дешевшими будуть помідори. Якщо зараз за ґрунтовий томат просять 10-12 грн./кг, то до кінця місяця ціна зменшиться до 6-8,5 грн./кг.
Полуниця і черешня в липні відходитимуть, тож ціни на них істотно мінятися вже не повинні: полуниця коштуватиме 12-15 грн./кг, черешня - 10-15 грн./кг. А ось вишня подешевшає з 21-24 грн./кг до 17-18 грн./кг. У ціні впадуть і чорниця з малиною: на сьогодні за 1 кг чорниці просять 28-32 грн./кг, малина - 50 грн./кг, а протягом липня ціни опустяться до 20-24 грн./кг і за ту, і за іншу ягоду.
Українських абрикос поки що небагато. Цього року урожай не найбільший, тому абрикоси подешевшають з 24-26 грн./кг лише до 17-18 грн./кг. Великий вибір вітчизняного персика з'явиться з 20-х чисел липня, ціни триматимуться на рівні 15-18 грн./кг.
З другої половини липня з'являться яблука, груші, сливи і виноград нового урожаю: яблука коштуватимуть від 10-12 грн./кг, груші - від 15-17 грн./кг, сливи - від 18-19 грн./кг, виноград - від 22-24 грн./кг. І зовсім в кінці місяця в продаж надійдуть перші баштанні: кавун за 6-7 грн./кг, диня по 8,5-10 грн./кг. Це означає, що середнього розміру кавун (на 3 кг) потягне на 18-21 грн., диня - на 25-30 грн.
Хліб: дорожчає через зарплати
В червні не виправдався прогноз нашого експерта Олександра Васильченка, гендиректора "Укрхлібпрому": хліб житніх і житньо-пшеничних сортів (до них належить "український") через зростання цін на жито не подорожчав. Як і раніше, "український" коштує 3,37 грн., принаймні в Києві. А ось в Сумській, Хмельницькій і Івано-Франківській областях ціни на житні сорти хліба піднялися. "Але зовсім ненабагато, менш ніж на 1%, - розповідає Олександр Васильченко. - Річ у тім, що ціна на жито піднялася поки не так значно, щоб піднімати вартість хліба в усій країні. А в цих областях він коштує дещо менше, ось їх і торкнулося подорожчання". Зате в липні, на думку експерта, ціни на хліб піднімуться всюди. "З 1 липня збільшується мінімальна зарплата в усій країні. Адже зарплата працівників закладається в кінцеву вартість хліба. Тому він може подорожчати на 2-3%". Отже, в липні батон може коштувати не 2,85 грн., а 2,94 грн., а "український" - не 3,37 грн., а 3,47 грн.
Яйця: без змін
Найбільше в червні нас тішили ціни на яйця, які опустилися з 6-8 грн./дес. до 3-5 грн./дес. на ринках і з 8-9 грн./дес. до 6-7 грн./дес. у магазинах. Все-таки в цей час кури краще несуться, і надлишок продукту треба якось реалізовувати. "Але далі ціни на яйця знижуватися не будуть. Їм вже нікуди падати, - коментує ситуацію Олександр Бакуменко, глава ради директорів Спілки птахівників України. - При собівартості 5 грн./дес., їх відпускна ціна досягла 2,5 грн./дес.! Але підвищувати вартість в липні ми поки не будемо: низький попит не дасть". Отже, весь наступний місяць купуватимемо яйця не дорожче, ніж зараз.
Цукор: має бути не дорожчий, ніж в червні
В червні виправдалися прогнози наших експертів, які говорили про те, що цукор не дешевшатиме, незважаючи на те, що світові ціни на нього продовжували опускатися протягом місяця. Виною тому - початок сезону цукроваріння, коли попит перевищує пропозицію. Отже, ось вже другий місяць поспіль на цінниках на цукор фігурують цифри 8-9 грн./кг. Щоправда, у окремих виробників можна знайти "пісок" і за 7 грн./кг. "У липні ціни будуть на цьому ж рівні, - вважає Микола Верницький, директор консалтингової компанії "ПроАгро". - Зростати вони не будуть, тому що споживання цукру сильно впало, в той же час зберігається його дефіцит. Ці дві причини і дозволяють утримувати ціни на сьогоднішньому рівні". А восени, цілком можливо, нас чекає зниження цін: адже посіви цукрового буряку цього року зросли з 483,5 тис. га проти 330 тис. га минулого року. В уряді вважають, що у вересні ціни на роздріб можуть впасти до 6,5 грн. за кіло. Проте поки про точні цифри говорити рано, адже на кінцеву ціну "солодкого піску" впливають й інші фактори. "Адже ми ще не знаємо, скільки коштуватиме восени бензин або електроенергія. Але зрости ціни, ймовірно, не повинні", - говорить Микола Ярчук, гендиректор Асоціації "Укрцукор". А поки що, згідно з прогнозами Миколи Верницького, в липні купуватимемо цукор за цінами червня. Хоча традиційно в липні цукор дорожчав. Так, торік у липні ціни на нього зросли на 50 копійок до 6,5 грн. за кіло. Але, схоже, цей сценарій не повториться. По-перше, зараз ціна і без того вище торішньої, по-друге, з кожним роком українці роблять все менше солодких заготовок на зиму.
Одяг і побутова техніка
Відносно стабільна економічна ситуація в країні (зокрема, курс гривні) дозволила цінам на імпортні товари теж залишатися стабільними. "У липні навряд чи на ринку побутової техніки відбуватимуться істотні зміни цін, - говорить Марія Колесник, керівник аналітичного відділу консалтингового агентства ААА. - А що стосується одягу, то, звичайно ж, будуть знижки і розпродажі літньої колекції, які протягом місяця можуть досягти 70%". Проте, з окремих моделей побутової техніки можливі зміни цін. Так, за словами Антона Нікітіна, старшого спеціаліста відділу аудіо-, відеотехніки компанії "Фокстрот. Техніка для дому", в липні мінятимуться ціни на телевізори. "Зараз якраз період зміни модельного ряду, - пояснює експерт. - Тому на старіші моделі будуть різного рівня знижки, а ось вартість нових моделей буде мінімум на 10% вища від попередніх".
Акцизами - у ціни
Влада пішла на підвищення акцизів. Ми вирішили розібратися, як це позначиться на цінах.
Бензин
Незважаючи на те що вчора бензин подешевшав на 10-15 копійок, ціни на нього протягом літа повинні зрости. І справа не лише в підвищенні акцизів на нафтопродукти з 16 червня - ці цифри продавці палива вже заклали в червневій ціні (у травні ціни на паливо впали у всьому світі, окрім України), але і в світовій кон'юнктурі - вартість нафти на світових біржах в червні почала зростати. Щоправда, за словами директора консалтингової групи "А-95" Сергія Куюна, до середини липня відчутного подорожчання не буде. "Якщо зростання цін на початку липня і буде, то цифри зростуть максимум на 5-7 коп., - прогнозує експерт. - Проте якщо ціни на світовому ринку продовжать своє зростання, то вже до серпня до нинішніх значень на стелах АЗС продавці бензину додадуть 10-20 коп. - за літр 95-го проситимуть близько 8-8,10 грн. замість нинішніх 7,85-7,9".
Цигарки
З 1 липня курці купуватимуть цигарки вже за новими цінами. "Мінімум, на який вони підвищаться, це 1 грн., - говорить Володимир Демчак, президент Асоціації "Спілка оптовиків і виробників алкоголю і тютюну". - Щоправда, підвищення торкнеться лише цигарок з фільтром".
Горілка і пиво
На вартість горілки може вплинути не лише підвищення акцизу, але і плани концерну-монополіста "Укрспирт" підняти вартість спирту. "Враховуючи ці чинники, ми прогнозуємо підвищення вартості горілки на 2 грн. за пляшку об'ємом 0,5 л", - коментує Сергій Блескун, комерційний директор УК Nemiroff. В той же час директор асоціації "Укргорілка" прогнозує подорожчання пляшки горілки лише на 15 коп. У липні через підвищення акцизу може подорожчати і пиво. "Літр пива "зросте" на 50 коп.", - прогнозує виконавчий директор ЗАТ "Укрпиво" Ігор Товкач. А Денис Хренов, директор з правових питань і корпоративних відносин компанії ТОВ "САН ІнБев Україна" ("Чернігівське", "Рогань" та ін.) прогнозує підвищення вартості на 5%, що у результаті і складе від 40 до 50 коп. Так, наприклад, літр "Чернігівського білого", який зараз коштує 8,4 грн., коштуватиме 8,82 грн.
Напої
Через підвищення в 7,5 разу збору на спеціальне водокористування можуть зрости в ціні безалкогольні напої. "Підвищення цін на бутильовані води почнеться після набрання чинності нових тарифів у вересні. Орієнтовно за один раз ціни піднімуться на 5%", - вважає Мазко Ткачук, гендиректор IDS Group ("Миргородська, "Моршинська", "Боржомі" та ін.). Отже, літр "Миргородської" коштуватиме 4,48 грн. замість 4,27 грн., а літр "Боржомі" - 10,71 грн. замість 10,20 грн.
Анастасія Єфименко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас