Казус Тігіпка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казус Тігіпка

Казна та Політика
12073
17 червня Верховна рада в першому читанні прийняла Податковий кодекс. Відразу після його прийняття на новий кодекс посипалася критика політиків, експертів-економістів і бізнесменів. Пізніше до критиків нового Податкового кодексу додався і… президент України. На вістрі критики знаходиться віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко, якого опозиція вважає "батьком" Податкового кодексу. У політсилі Тігіпка у свою чергу заявляють - якщо кодекс не буде прийнятий в тому варіанті, який пропонує Сергій Леонідович, Тігіпко покине владу.
Дамоклів меч над бізнесом
24 червня представники великого вітчизняного й іноземного бізнесу, а також найбільших міжнародних аудиторських фірм виступили проти прийняття Податкового кодексу в тому вигляді, в якому за нього проголосувала Верховна рада. Вони оприлюднили звернення до президента України Віктора Януковича, в якому просять відкласти розгляд кодексу в другому читанні з метою його ґрунтовної переробки. "Проект Податкового кодексу поданий бізнес-середовищу як складова економічних реформ.
Проте більшість положень кодексу суперечать нормам Конституції і порушують конституційні права громадян. У такій редакції кодекс підвищує податковий тиск, необґрунтовано збільшує повноваження контролюючих органів без надання дієвого механізму захисту від таких повноважень, а тому сьогодні бізнес говорить тверде "ні!" проекту кодексу і об'єднуватиметься проти його прийняття", - сказав партнер юридичної компанії "КМ. Партнери" Олександр Шемякін.
Раніше "бютівець" Микола Томенко, виступаючи в ефірі 5 каналу, охарактеризував низку положень Податкового кодексу так: "Берія мріяв би про ті повноваження, які дають податковій інспекції". А його соратник з партії Наталія Королевська і зовсім назвала новий кодекс "машиною державного рекету, яка здатна будь-якого підприємця вивести за рамки законодавчого поля і змусити відкуповуватися". Здавалося б, стандартна критика опонентів уряду та їх прибічників. Ну а бізнесу ніколи не подобалося посилення державного контролю.
Але 23 червня на засіданні Кабінету міністрів президент України назвав новий Податковий кодекс "незбалансованим". А після звернення до нього бізнесменів і зовсім заявив - кодекс необхідно переробити. "Дуже багато недоробок, пов'язаних з досить серйозними речами - посиленням адміністративного тиску на бізнес, посиленням можливості корупційних проявів, відсутністю належної прозорості у відносинах між податковими органами і платниками податків", - висловила точку зору глави держави заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова 25 червня. За її словами, більш комплексна і ґрунтовна критика кодексу з боку президента мала бути оприлюднена до кінця дня.
Проте цього так і не сталося. Але до критики Податкового кодексу підключилися "регіонали". "Податковий кодекс не буде прийнятий таким, який він зараз", - сказав 26 червня в Івано-Франківську заступник глави Партії регіонів Володимир Рибак.
Що цікаво, серед критиків Податкового кодексу опинився і віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко. Хоча його опозиція вважає головним розробником Податкового кодексу. Проте в партії віце-прем'єра з економічних питань запевняють: кодекс - діло рук міністерства фінансів. Більше того, Мінфін всіляко ігнорує пропозиції Тігіпка переробити кодекс. "Нещодавно я від віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка, з якими ми разом працюємо над вдосконаленням Податкового кодексу, почула дуже небезпечний сигнал. Міністерство фінансів наполягає виключно на своєму варіанті документа", - сказала в інтерв'ю газеті "Дело" соратник Тігіпка з партії Олександра Кужель. "Той проект, який був зареєстрований у Верховній раді і з якого за одну ніч прибрали всі позитивні понтки, має багато недоліків", - говорить вона. Якщо ці недоліки не будуть усунуті, уряд ризикує позбутися віце-прем'єр-міністра з економічних питань. Відповідно, лави опозиції поповняться ще однією політичною силою. "Ми ж думали, що коли внесуть проект (Податкового кодексу), створимо робочі групи і доопрацюємо його. Але якщо Мінфін ці пропозиції ігнорує, то країну чекає катастрофа.
Податкова реформа лежить в основі всього. Якщо відразу піти неправильним шляхом, то на всіх інших реформах можна поставити хрест. Отже, якщо події розвиватимуться в такому ключі, Тігіпко готовий піти у відставку. Кажу це як його заступник з партії", - заявила Кужель.
Чи піде Тігіпко?
Однією з головних вимог Тігіпка є надання часу для доопрацювання Податкового кодексу. "Тігіпко звернувся з проханням до прем'єра і президента відкласти прийняття Кодексу до вересня. Донині зуміємо доопрацювати проект і погодити його з бізнесом", - говорить Кужель. Як це не дивно, але на пролонгації наполягають навіть провідні "регіонали". "Ми приймемо цей кодекс, коли серйозно все прорахуємо і проаналізуємо, як він діятиме. Тут ще дуже багато питань.
Треба його пропрацювати ще з різними фахівцями, з бізнесменами і підприємцями, і навіть із закордонними фахівцями. Це непросте питання", - сказав Рибак. Але глава держави і гарант Конституції, навпаки, вважає, що кодекс потрібно прийняти якнайшвижше. За прогнозами Януковича, кодекс буде прийнятий до завершення поточної сесії українського парламенту. "Його прийматимемо, а якщо потрібно буде вносити до нього якісь зміни, у нас буде можливість впродовж використання цього кодексу його удосконалювати", - сказав Янукович в Запоріжжі 22 червня. Ще раніше, до прийняття Податкового кодексу в першому читанні віце-спікер Верховної ради Адам Мартинюк попереджав про такий розвиток подій. "Ситуація закінчиться тим, що ми внесемо зміни до календарного плану, продовжимо сесію, і я вам гарантую, що до завершення цієї сесії Податковий кодекс буде прийнятий", - сказав він 16 червня. Враховуючи жорстку партійну дисципліну "регіоналів", не доводиться сумніватися, що незважаючи на заяви окремих членів ПР, кодекс буде прийнятий до завершення сесії, як того і хоче "Лідер". А значить, розрив Тігіпка з нинішньою владою цілком ймовірний.
Та чи настільки непередбачуваним був цей розрив? Адже Тігіпко прекрасно усвідомлював нереальність своєї вимоги щодо відтермінування прийняття Податкового кодексу. При цьому його партійці поводилися більш ніж дивно. "Після обіду на засіданні комітету Королевської (з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва) в Раді Кужель раптом вже "за" урядовий проект. Королевська була сильно здивована такими швидкими змінами в поглядах Кужель", - описує в своєму блогу поведінку заступника Тігіпка з партії "Справедлива країна" 24 червня глава Держкомпідприємництва Михайло Бродський.
Від самого початку фігура Сергія Тігіпка виглядала чужорідною в уряді Азарова. Тігіпко, який обіцяв реформи і послаблення адміністративного тиску влади на бізнес на тлі Азарова, звиклого до ручного управління економікою, виглядав більш ніж дивно. Вочевидь, "регіонам" потрібно було заспокоїти український бізнес, поставивши на посаду віце-прем'єра з економічних питань "ліберала". До того ж, такого ліберала, якого підтримала значна частина України. В результаті Тігіпко отримав одну з вищих і… марних посад в державі. Судячи зі слів Кужель, пропозиції віце-прем'єр-міністра в Мінфіні банально проігнорували. Виходить, в Тігіпка була роль "весільного генерала", покликаного символізувати ліберальність нової влади та її готовність до реформ.
Лише при мінімальних повноваженнях відповідальність за прорахунки "регіоналів" в економіці і фінансах буде для віце-прем'єра з економічних питань дуже відчутною. Головне, що втратить Тігіпко якщо залишиться в уряді після прийняття Податкового кодексу - голоси виборців. Це прекрасно розуміють "регіонали". До того ж восени настають місцеві вибори. А вину за репресивні стосовно бізнесу заходи доведеться ділити порівну.
Розуміє це і сам Тігіпко, тому і промацує ситуацію. Поки він сам про свій вихід з уряду не сказав ні слова. Про подібний варіант говорить лише його заступник з партії Кужель. Але з кожним днем небезпека потрапити в пастку, розставлену "регіоналами", зростає. Якщо Податковий кодекс приймуть без змін і до відходу Тігіпка з поста віце-прем'єр-міністра, "Сильна Україна" недорахується голосів багатьох виборців. А сам Тігіпко вже ніколи не зможе використовувати імідж "реформатора" і "ліберала".
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас