Експерт: СБУ зіпсувала репутацію Януковичу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: СБУ зіпсувала репутацію Януковичу

Енергетика
2992
Служба безпеки України завдала удару по міжнародній репутації президента України Віктора Януковича.
Таку думку озвучив директор Інституту Горшеніна Володимир Фесенко, коментуючи затримання 26 червня керівника українського офісу Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланге в аеропорту "Бориспіль". < p>"Адже Віктор Федорович дуже піклується про те, аби мати респектабельний вигляд в очах заходу", - відзначив експерт.
Фесенко не відкидає, що цим інцидентом президента спеціально хотіли підставити. "Можливо, цей інцидент якраз і направлений на те, щоб зіпсувати стосунки нового українського президента із західними партнерами? Але тоді виникає ще одне питання: а в чиїх інтересах діяла СБУ, провокуючи інцидент в Борисполі?", - цитує Фесенко СБУ.
За словами експерта, все це сталося на тлі підготовки візиту президента України до Німеччини, який має відбутися в серпні.
Політолог вважає, що у випадку якщо "бориспільський інцидент" пов'язаний з критичними оцінками Ланге на адресу нового політичного режиму в Україні, то очевидним є посилення ідеологічної складової в діяльності СБУ. "Зовні це нагадує дії російською ФСБ, яка так само діяла проти деяких міжнародних організацій, що працюють в Росії. Ну а якщо пригадати й інші нещодавні "інциденти" за участю СБУ, то напрошується аналогія з методами КДБ", - додав Фесенко.
За його словами, якщо нинішні дії СБУ "просто примітивна і незграбна" гра "в політичну спецслужбу, яка "охороняє режим", тоді це ще півбіди. "Але якщо СБУ бере на себе політичні й ідеологічні функції, тоді підтверджуються найгірші підозри і побоювання з приводу тенденцій розвитку нового політичного режиму в Україні", - додав політолог.
Фесенко упевнений, що з точки зору міжнародної політики "бориспільський інцидент" є серйозним ударом після міжнародної репутації України і двосторонніх відносин з Німеччиною - найбільшою і однією з найвпливовіших країн Євросоюзу.
В той же час директор Київського Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський відзначив, що говорити про початок згортання демократії поки що рано. "Ніхто не інтерпретував як початок згортання демократії те, що свого часу до України не впускали російських експертів або політиків, що було прикро, - їх дійсно не пустили. А Ланге пустили", - сказав він.
"Мені здається, що це приватна думка нинішніх відповідальних чиновників про те, хто може бути персоною нон грата, і хто веде антиукраїнську, як їм здається, діяльність", - відзначив політолог.
"Але коли справа дійшла до високих інстанцій, мабуть, було прийнято рішення, що овчинка вичинки не варта. Створення проблем в міжнародних відносинах через фігуру другорядну, неполітичну, не має сенсу", - вважає Погребинський.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас