ЦБ світу мають підвищувати процентні ставки, незважаючи на вразливість банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ світу мають підвищувати процентні ставки, незважаючи на вразливість банків

Кредит&Депозит
322
Центральні банки світу повинні незабаром почати підвищення процентних ставок з поточного низького рівня, незважаючи на те, що багато банків як і раніше уразливі для криз, вважають експерти Банку міжнародних розрахунків (Bank for International Settlements, BIS).
Дешеві кредити врятували банківську систему під час фінансової кризи, але їх тривале використання може призвести до дуже несприятливих наслідків для економіки, відзначив глава BIS Хайме Каруана.
"Надзвичайна підтримка урядів і центральних банків була необхідна, щоб здолати недовіру і проблеми ринку під час кризи. Проте збереження таких заходів підтримки протягом тривалого періоду створює ризики недобросовісного використання", - цитує виступ Каруани на прес-конференції у зв'язку з річними зборами BIS в Базелі The New York Times.
Багато банків Європи і США як і раніше значною мірою залежать від боргового фінансування і підтримки центральних банків, відзначається в доповіді BIS. Не називаючи окремих країн, BIS рекомендує центробанкам світу почати підвищення процентних ставок для запобігання сплеску інфляції і зниження залежності банків від вливань ліквідності.
"Можливо, вам доведеться підняти процентні ставки до того, як ви досягнете зони комфорту, ось що ми маємо на увазі, - сказав Каруана, який раніше очолював Банк Іспанії.
Крім того, в доповіді BIS відзначається необхідність посилення банківського регулювання, яке призведе до зниження короткострокових прибутків, але з часом забезпечить надійніші доходи. За словами Каруани, витрати на впровадження нових правил в банківському секторі є низькими і тимчасовими, тоді як переваги реформи відчуватимуться довго.
Банк міжнародних розрахунків заснований в 1930 році. Він є центром монетарних і економічних досліджень. BIS бере участь у фінансових операціях центральних банків, а також є агентом або довіреною особою в міжнародних фінансових операціях. Центральний офіс банку розташований в Базелі (Швейцарія), представництва відкриті в Гонконгу і Мехіко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас