Язєв: Прийняття Україною законодавства ЄС щодо газу закриє шлях до інтеграції з Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Язєв: Прийняття Україною законодавства ЄС щодо газу закриє шлях до інтеграції з Росією

Енергетика
439
Україна в даний час імплементує європейське законодавство в газовій сфері в національне законодавство, але це може закрити їй шлях до інтеграції з Росією, заявив віце-спікер Держдуми, президент НП "Російське газове товариство" Валерій Язєв.
"Якщо вони його (європейське законодавство) в чистому вигляді імплементують, то вони закриють шлях на інтеграцію з Росією", - сказав він на прес-конференції в "Інтерфаксі".
Зокрема, за його словами, якщо Україна імплементує європейське законодавство, то повинна буде зняти заборони, які існують на акціонування газотранспортної системи, але при цьому виникнуть складнощі для "Газпрому" в отриманні частки в ГТС України.
"Вони зараз стоять перед вибором. Не думаю, що є відповіді на всі ці питання. Їх реально складно знайти, в законодавчому полі я маю на увазі", - сказав Язєв.
"Законодавство України оголосило "Нафтогаз України" національним надбанням, і газотранспортну систему особливо, і їм не просто політично від цього відступитися - їм потрібно знайти серйозну мотивацію", - додав він.
На думку Язєва, найбільш реалістичним стане створення спільного підприємства, куди з боку України увійде її ГТС, а "Газпром" внесе свої активи видобутків. "І тут можна досягти паритету. При об'єднанні "Газпрому" і "Нафтогазу" паритет неможливий", - додав він.
На думку Язєва, "якщо не буде нормальних стосунків, не будуть вирішені питання інтеграції шляхом обміну активами, трубопровідна система України, абсолютно очевидно, зачахне". "Це і для Росії важливо, а для України - життєво необхідно", - підкреслив він.
В середу в Києві відбудеться спільне засідання експертних робочих груп РГТ і Національного газового союзу України.
За словами Язєва, одне з найважливіших питань, яке належить обговорити на цьому засіданні, - це короткострокові і довгострокові перспективи споживання російського природного газу країнами Європи. Розуміння питання об'ємів споживання російського газу Європою дозволить перейти до обговорення теми використання Росією газотранспортних систем, їх завантаження, у тому числі існуючих ГТС.
Крім того, сказав він, подальше обговорення використання існуючих газотранспортних систем неминуче призведе до питання їх реконструкції. А реконструкція газотранспортної системи в цілому може і повинна мати на увазі її реконструкцію ГТС від всіх регіонів подачі газу: Росія, Узбекистан, Туркменістан, Казахстан. Це забезпечить надійність всієї системи в цілому і всіх ГТС вказаних країн.
На думку віце-спікера, подальші міркування неминуче призведуть до питань реструктуризації ГТС і створення структури з ефективного управління процесами реконструкції.
Виходячи з сезонного використання російського газу європейськими країнами, будуть також порушені питання використання підземних сховищ газу, розташованих на заході України.
Крім того, може бути продовжена робота за спільною російсько-українською програмою "Надійний трубопровідний транспорт", а також будуть розглянуті питання вдосконалення міжнародного правового регулювання транзиту газу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас