Янукович перепише Конституцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович перепише Конституцію

Казна та Політика
3264
Президент України Віктор Янукович привітав українців з Днем Конституції. Він відзначив, що Конституція України пройшла випробування часом, але в той же час вимагає змін в динамічних історичних умовах. Зміна Конституції, проте, не повинна перетворитися на політичну акцію, заявив глава держави.
"Вітаю вас з державним святом - Вдень Конституції України! Сьогодні виповнюється чотирнадцять років відтоді, як наша країна отримала важливий, засадничий, новітній державотворчий документ", - сказано в тексті поздоровлення.
28 червня 1996 року Верховна рада України прийняла Конституцію України, яка закріпила права і свободи громадян, суспільно-політичний і державний лад, основні принципи взаємодії гілок влади, основи регулювання найважливіших суспільних взаємин.
"Основний закон держави - це ядро правової системи, фундамент, на якому базується все законодавство, а також процес державно-правових перетворень, демократичного розвитку країни. Це основа стабільності в суспільстві", - відзначив президент.
Віктор Янукович звернув увагу на те, що, визначаючи основи розвитку країни, наша Конституція спирається на національний історичний досвід. Україна має багатовікову конституційну традицію. Її коріння бере початок з "Руської правди" Ярослава Мудрого і Конституції Пилипа Орлика, яка, на думку істориків, є першим європейським конституційним актом в сучасному розумінні і якій виповнилося 300 років.
Ці документи стали історичною основою прийняття Декларації про державний суверенітет України, двадцятиріччя якого ми відзначатимемо цього року, і найголовнішого документа нової української епохи - Акту проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року.
Президент відзначив, що прийнята в 1996 році Конституція України в ключових своїх положеннях пройшла випробування часом. У частині визначення прав і свобод людини вона вважається однією з найпрогресивніших у світі. "В той же час досвід державного будівництва протягом років, що минули з часу прийняття Основного закону, засвідчив - Конституція України в сучасних динамічних історичних умовах вимагає деяких змін", - заявив Віктор Янукович.
За словами глави держави, деякі норми Конституції, зокрема, поспішно прийняті в кінці 2004 року, стали причиною розбалансування і серйозної кризи влади, а значить - об'єктом обґрунтованої критики всередині країни і з боку міжнародного співтовариства.
"В той же час хочу підкреслити - виправлення існуючих недоліків, процес вдосконалення Конституції жодним чином не повинен перетворитися на політичну акцію. Це серйозна зміна суспільних взаємин, яка повинна спиратися на волю народу, відповідати сучасним реаліям і визначати прогрес держави в цілому. У основі конституційних змін має бути закладений принцип громадського консенсусу, об'єднання політичних і громадських сил довкола ідеї розвитку країни, усунення факторів напруженості в державі", - відзначив Віктор Янукович.
Президент закликав все українське суспільство до єднання заради "безумовного виконання положень Основного закону, гарантування прав і свобод людини і громадянина в нашій країні".
"Ми повинні пам'ятати, що лише наші спільні і консолідовані зусилля будуть заставою процвітання держави і єдності народу", - заявив глава держави.
"Ще раз поздоровляю всіх співвітчизників з Днем Конституції України. Бажаю згоди, світу і добра. Хай дотримання конституційних норм, неухильний захист прав і свобод людини будуть заставою успішного розвитку Української держави, затвердження гуманізму і верховенства права на нашій землі", - завершив президент.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас