Мобілізація виборців гречкою лімітована — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мобілізація виборців гречкою лімітована

Казна та Політика
710
"Найбільше шансів під час київських місцевих виборів матимуть старі й відомі проекти - Блок Кличка, БЮТ і "Кияни передусім!" Віктора Пилипишина", вважають експерти.
Вибори до органів місцевого самоврядування заплановані на 31 жовтня цього року. Але чи відбудуться цього ж дня вибори депутатів Київради і столичного мера? Чого нам варто чекати від київських місцевих виборів? Яка політична доля чекає нинішнього мера Києва Леоніда Черновецького? Чи залишиться він на своїй посаді? Якщо ні, то хто найімовірніше займе його місце? На ці та інші питання намагалися знайти відповіді директор Міжнародного інституту демократій, глава правління Центру соціологічних і політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран, експерт з внутрішньополітичних питань Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов і політтехнолог, директор PR-групи "Polittech", Тарас Березовець.
Київські вибори без переобрання мера не мають сенсу
Сьогоднішній розвиток подій свідчить про те, що Партія регіонів планує обмежитися в Києві виборами на рівні районних рад. Зате вибори столичного мера і вибори до Київської міської ради, швидше за все, відкладуть, вважає політтехнолог, директор PR-групи "Polettech" Тарас Березовець.
Він вважає, що при цьому коаліція використовує рішення Конституційного суду, яке було прийнято на користь Леоніда Черновецького і "дозволило вважати вибори 2008 року не зовсім достроковими, визначаючи таким чином проведення наступних виборів київського міського голови на 2012 рік".
Фахівець також відзначив, що вибори до районних рад в Києві, які відбуватимуться без переобрання мера, втратять всякий сенс. Це, на думку пана Березовця, призведе перш за все до надзвичайно низької явки, "яка і так була невеликою під час останньої президентської кампанії". "Для киян головним стимулом прийти на вибори була б зміна чинної міської влади", - запевняє він.
Крім того, Тарас Березовець вважає, що будь-який адекватний кандидат, який вийде проти Черновецького, матиме всі шанси на перемогу.
Мера мають обирати кияни
Проводити восени в Києві вибори на пост столичного мера і вибори депутатів Київради для Партії регіонів згубно, вважає експерт з внутрішньополітичних питань Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов.
"Це було зрозуміло від самого початку, оскільки у "регіоналів" немає свого сильного кандидата на пост київського голови. До того ж Партія регіонів ніколи не була популярна в столиці", - відзначив політолог.
Він також відзначив, що "Партія регіонів намагається збудувати в країні монополію на владу, і розуміє, що без Києва ця монополія ніколи не буде повною".
Крім того, Леонов вважає, що для Януковича було б стратегічно вигідно, якби нового мера вибрали саме кияни. "Якщо призначити так званого "парашутиста" силовим рішенням і зі зміною законодавства, то зрозуміло, що весь негатив буде каналізуватися прямо на нову владу", - пояснив фахівець.
Тому оптимальним варіантом при виборі столичного мера була б якась нейтральна фігура, яка прямо не асоціювалася б з новою владою, переконаний Олександр Леонов.
Пост столичного мера - четвертий за впливовістю в країні
Пост мера Києва четвертий за впливовістю в країні, відзначив директор Міжнародного інституту демократій, глава правління Центру соціологічних і політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран.
"Якщо за фінансовими потоками він може певною мірою поступатися окремим напрямам в Кабінеті Міністрів, можливо, навіть окремим міністерствам, то однозначно за впливовістю це четверта посада в країні після спікера, прем'єр-міністра і президента", - відзначив експерт.
Тому перед Партією регіонів постає питання, що буде з цією посадою після того, як в Києві восени пройдуть вибори мера? У Партії регіонів, на думку Тарана, прекрасно розуміють, що швидше за все цю посаду обійме хтось із опозиції, можливо, навіть її лідер. А для "регіоналів" це, безумовно, дуже небажаний сценарій.
"Зараз для Партії регіонів дуже вигідна ситуація, коли опозиція в парламенті роздроблена, основні опозиційні фігури не в парламенті взагалі, а тут після виборів столичного мера може виникнути ситуація, коли лідери опозиції опиняться не поза парламентом, а буквально на сусідній вулиці. Це дуже небажана ситуація", - відзначив спеціаліст.
За словами Сергія Тарана, розглядалося декілька сценаріїв того, що робити з київською владою. "Перший сценарій був простим - оголосити дострокові вибори. Але швидко прорахували, що дострокові вибори "регіонали" не виграють, тому стали обдумувати інші варіанти", - відзначив експерт.
Другий сценарій: підсилити посаду представника Президента, або глави адміністрації, на київському рівні, знівелювавши посаду мера. Третій: скасувати посаду мера взагалі.
"Зрештою вибрали той варіант, який вибрали. І для Черновецького він найбільш почесний. Йому призначається нібито заступник, хоча насправді всі розуміють, що цей заступник відіграватиме набагато більшу роль, ніж його шеф, тобто мер міста", - відзначив фахівець.
Новому кандидату на пост столичного мера буде висунуто дві умови. "Перша - не втручатися в господарські справи. Друга - максимально дистанціюватися від дієвої позиції, яка ще залишилася. Якщо таку кандидатуру знайдуть, вибори мера відбудуться, якщо ні - то вибори навряд чи пройдуть восени", - відзначив Сергій Таран.
90%, що вибори в Києві пройдуть лише до районних рад
Головні особливості майбутньої виборчої кампанії, на думку політтехнолога, директора PR-групи "Polettech" Тараса Березовця, визначатимуться тим законодавством про вибори місцевих депутатів, яке Верховна Рада планує змінити.
"Будуть внесені зміни в модель. Нинішню пропорційну систему, що діє на рівні від райрад до облрад, швидше за все, замінять змішаною системою, причому пропорція на сьогоднішній день і досі невідома. Вочевидь, що це буде пропорція "50/50": 50% - за списками, 50% - за мажоритарною системою", - розповів фахівець.
Яким чином це стосується Києва? За словами Березовця, якщо все-таки вибори пройдуть лише до районних рад і буде прийнята змішана система, то виграють політичні сили, які "довго "підгортали" київський електорат, працювали на Київ, і ті сили, в яких є сильні "мажоритарники"". При цьому експерт відзначив, що на 90% упевнений, що вибори пройдуть лише до районних рад.
Найбільше шансів на перемогу матимуть Блок Кличка, БЮТ і "Кияни передусім!" Віктора Пилипишина
Політтехнолог, директор PR-групи "Polettech" Тарас Березовець відзначив, що не радив би сподіватися на перемогу Тігіпка і Яценюка у виборах на пост столичного мера.
"Логіка президентських виборів завжди відрізняється від голосування на місцевих. Тому я б не радив сподіватися на те, що непогані рейтинги, отримані цими двома кандидатами на президентських виборах, екстраполюються так само класно на рівень районних рад", - відзначив експерт. При цьому він звернув увагу на те, що люди, голосуючи на місцевих виборах, в першу чергу зважають на те, "наскільки професійна команда, тим більше в Києві, де вимоги виборців вищі, ніж будь-де".
Крім того, Березовець відзначив: "З "мажоритарниками" всіх політичних сил, що називається, зовсім "гайки", тому що немає осіб, окрім особи лідера". Але, на його думку, більше шансів матимуть старі й відомі проекти, "які вже приїлися". До них належать Блок Кличка, БЮТ і "Кияни передусім!" Віктора Пилипишина.
Три унікальні можливості, які дає Черновецький Партії регіонів
Для Партії регіонів завдяки Леоніду Черновецькому відкриваються дуже цікаві можливості, які ніколи не виникли б, якби мером Києва був хтось інший, вважає директор Міжнародного інституту демократій, глава правління Центру соціологічних і політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран.
По-перше, для Партії регіонів це унікальна можливість зачепитися за Київ. "Черновецького негативно сприймають в Києві, можливо, за винятком всього лише декількох районів, а боротьба з Черновецьким з боку нової влади виглядала б для киян дуже позитивною", - пояснив експерт. За його словами, для Партії регіонів, "в якої, як правило, низька підтримка в Києві, це унікальна можливість показати щось позитивне і спробувати вилізти на київський електоральний ринок, тому що боротьба з мером дає можливості почати боротьбу на електоральному ринку".
По-друге, Партія регіонів має прекрасну можливість "узяти на себе весь позитив, який відбуватиметься зараз на київському рівні, а весь негатив перевести на Черновецького".
По-третє, у "регіоналів" з'явиться унікальна можливість узяти собі весь адмінресурс, який є на київському рівні, і контролювати його загалом і повністю, відзначив Таран.
Надія "регіоналів"
Великі надії, на думку політтехнолога Тараса Березовця, Партія регіонів покладає на нового першого заступника глави КМДА Олександра Попова.
"На мій погляд, він поки ні дурниць, ні помилок не робить, а прагне діяти досить лояльно", - відзначив експерт.
Крім того, він вважає, що "звільнення заступників Черновецького, представників так званої "молодої команди", того ж Дениса Басса, сприймається позитивно всіма киянами". "Інша річ, що це звільнення жодних проблем не вирішує. Тому що без усунення з посади Черновецького в місті ніяких змін на краще не станеться", - відзначив Березовець.
"Недалекоглядно налагоджувати зв'язок з виборцями виключно на матеріальних відносинах"
Сьогоднішня ситуація, на думку директора Міжнародного інституту демократій, глави правління Центру соціологічних і політологічних досліджень "Соціовимір" Сергія Тарана, має стати повчальною для політиків, які "будують свою кампанію виключно на матеріальній винагороді виборців, простіше кажучи, на гречці". Він відзначив, що зараз фактично відбувається усунення Черновецького з посади мера.
"Всі це розуміють. Але жодна політична сила, жоден народний депутат, жодна партія не виступила на його підтримку. І жоден киянин не вийшов на вулицю підтримати Черновецького. Це означає, що мобілізація виборців виключно за допомогою гречки лімітована", - відзначив експерт. Він пояснив, що цей ліміт полягає в тому, що "якщо приходить політична сила, яка пропонує більше гречки, то її політику гарантоване майбутнє".
Тому для українських політиків, "схильних до патронажного зв'язку з виборцями, тобто щось що пропонують виборцям", це повинно послужити уроком: "будувати зв'язок з виборцями виключно на матеріальних відносинах дуже недалекоглядно - потрібно їм пропонувати щось більше", відзначив Сергій Таран.
У свою чергу, політтехнолог, директор PR-группы "Polettech" Тарас Березовець, відзначив, що "можливості гречкосійних технологій рано чи пізно закінчуються". "Вони закінчилися для Черновецького, ще гірші наслідки це матиме для його блоку, який зараз фактично перетворюється на маргінальну структуру, - не за своєю впливовістю, а за електоральними можливостями", - вважає фахівець.
Надія Майна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас