Савченко: Запровадження податку на землю і нерухомість зменшить інвестиції у ці активи на 2–3 млрд доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Савченко: Запровадження податку на землю і нерухомість зменшить інвестиції у ці активи на 2–3 млрд доларів

Казна та Політика
974
Запровадження податку на землю і нерухомість у 2011 році призведе до зменшення як внутрішніх, так і зовнішніх інвестицій у ці активи на 2–3 мільярди доларів, заявив екс-заступник міністра фінансів, доктор економічних наук Олександр Савченко, коментуючи норми проекту нового Податкового кодексу.
Через введення податку на землю і нерухомість відплив українського капіталу за кордон у золото, банківські депозити та нерухомість становитиме 1,5–2 млрд доларів, зменшення податків до бюджету та відрахувань до різних соціальних фондів - 0,5% ВВП, безробіття збільшиться на 2–3%, при цьому Україна втратить 2–3% зростання ВВП, прогнозує фінансист.
"На жаль, більше половини людей не зможуть платити абсурдні, якщо вірити проекту Податкового кодексу, податки на землю - у них просто нема такого доходу. Нагадаю, що в Україні з моменту інвестицій у землю до закінчення будівництва та введення в експлуатацію навіть котеджу минає не менше чотирьох, а в середньому - п’ять-шість років", - пояснив Савченко.
Окрім того, він зауважив, що зважаючи на те, що біля 70% інвесторів взяли кредит під будівництво, кількість проблемних кредитів істотно збільшиться, як і кількість банкрутств фізичних осіб.
"Тобто треба негайно ухвалювати закон про банкрутство фізичних осіб! А що робити до того часу - держава садовитиме боржників у боргові тюрми чи забиратиме майно?" - зазначив Савченко.
На його думку, затвердження нового Податкового кодексу не принесе нічого, окрім хаосу і шкоди. За словами Савченка, уряду було б доцільно ввести мораторій на 5 років на збільшення ставок старих і запровадження нових податків.
"Зменшувати ставки, спрощувати і ліквідовувати малоефективні податки можна і потрібно, а збільшувати - ні. І робити це треба не через Податковий кодекс, а через зміни до діючих законів, і дуже обережно", - підкреслив фінансист.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас