Європейські багатії все активніше виводять капітали в Швейцарію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські багатії все активніше виводять капітали в Швейцарію

Казна та Політика
720
У європейських багатіїв цього року помітно зріс інтерес до швейцарських фінансових інститутів, їх не налякав навіть нещодавно прийнятий місцевим парламентом закон про видачу клієнтських даних банку UBS американським податковим органам. Як пише "РБК daily", в квітні капітали клієнтів цюріхського Julius Baer зросли в порівнянні з кінцем минулого року на 14%, до 175 млрд франків (128 млрд євро). Активи ж найстарішого приватного банку країни Lombard Odier збільшилися з початку цього року на 6%, до 156 млрд франків (114 млрд євро).
Незважаючи на кризу, швейцарські фінансові інститути зберегли за собою звання найнадійніших в світі. За даними Boston Consulting Group, торік в місцевих банках зберігалося близько 27% (1,6 трлн євро) від загальносвітових вкладень віп-клієнтів - стільки ж, скільки в 2007 році перед початком глобальної рецесії. Крім того, швейцарські фінансові установи успішніше управляють довіреними засобами, ніж їхні конкуренти з єврозони. Торік швейцарські банкіри заробили для своїх клієнтів у середньому 1,4 млн на кожен мільярд - це на 14 базисних пунктів більше, ніж удалося заробити банкам з інших європейських країн.
Активізація втечі приватних капіталів до Цюріха і Женеви, яка почалася три-чотири місяці тому, аналітики пов'язують з падінням курсу євро до франка (з початку року - на 8%).
До втечі до Швейцарії інвесторів підштовхнуло рішення німецького регулятора BaFin про заборону на незабезпечені операції, прийняте в кінці травня. Тоді, за даними банку BNP Paribas, за лічені години на швейцарські депозити було переказано 9,5 млрд доларів.
На думку аналітиків, втеча європейських капіталів до Швейцарії триватиме. Цьому сприяють складне фінансове становище більшості країн єврозони і коливання курсу єдиної європейської валюти. Справи Швейцарії, навпаки, йдуть доволі непогано. Торік бюджет країни навіть залишився в плюсі (0,7% від ВВП), цього року уряд прогнозує дефіцит держказни у розмірі 1,2% від ВВП. Окрім економічної стабільності, європейців приваблюють у Швейцарії відносно невисокі податки.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас