Мінфін просить грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін просить грошей

Казна та Політика
755
За інформацією "ЭИ", Міністерство фінансів доки не визначилося з остаточною датою проведення роуд-шоу єврооблігацій, яке планувалося на середину червня. У Мінфіні бояться переплатити за грошові ресурси через європейську боргову кризу. Проте експерти вважають, що державі доведеться позичати навіть за найсприятливіших умов. Досягнення порогового рівня об'єму внутрішніх держпозик, затримка переговорів з МВФ і необхідність направити на погашення і оплату держборгу близько 20 млрд. грн. в 2010 р. - все це змусить Мінфін переплатити за євробонди.
Як повідомили "ЭИ" в Мінфіні, за графіком випуск єврооблігацій планувався на кінець червня. Проте проблеми в європейській економіці призвели до погіршення ситуації на ринку капіталу і, відповідно, збільшення прибутковості з єврооблігацій. "За умови подальшого погіршення ситуації в єврозоні ми не виключаємо відстрочення випуску українських євробондів. Адже до нашарування проблем в Греції середня ставка на різні випуски українських єврооблігацій складала 6,8%, а зараз підвищилася до 8-9%, що робить їх випуск не таким привабливим", - повідомили в прес-службі Мінфіну.
З іншого боку, не дивлячись на досить високу вартість залучення коштів через випуск облігацій зовнішньої позики, вони мають певну перевагу над прямими позиками. Процедура отримання коштів від міжнародних фінансових установ досить тривала і може затягнутися аж до декількох років. А отримання коштів шляхом випуску євробондів зачасом займає близько двох місяців - і, видно, Мінфіну доведеться поквапитися.
Відомство вже залучило третю частину від дозволеного бюджетом обсягу внутрішніх позик на покриття бюджетного дефіциту (22,3 млрд. грн. з 66,2 млрд. грн.). І найближчим часом чекати значного надходження до скарбниці через механізм ОВДП не доводиться - сформовану банками подушку ліквідності в розмірі близько 10 млрд. грн. заготовлено для придбання ПДВ-облігацій, ефективна прибутковість яких буде набагато вищою, чіж в ОВДП (18-20% проти 12-13% річних).
Крім того, падає попит на облігації внутрішньої позики з боку нерезидентів - і, більш того, гроші інвесторів, вкладені в ОВДП, зараз виходять із країни. Згідно з оперативним аналізом платіжного балансу, підготовленим Національним банком, залучення із кредитів і облігацій зараз недостатні для покриття виплат з ним як для державного сектора (чистий відтік - $127 млн.), так і для банків ($494 млн.), та інших секторів економіки ($74 млн.).
Таким чином, проблема покриття дефіциту державного бюджету лише загострюється. Тому, на думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, роуд-шоу єврооблігацій України, не дивлячись ні на що, відбудеться в липні. За оцінками експерта, ставка по облігаціях уряду може знаходитися на рівні 9-10% річних в доларах. Така прибутковість стане бенчмарком для залучень українських банків на зовнішньому ринку. А це, навіть за умови повернення валютних позик, зробить їх не дуже привабливими для вітчизняного бізнесу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас