Китай встановив шефство над Грецією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай встановив шефство над Грецією

Казна та Політика
712
Незважаючи на фінансові проблеми Греції, Китай нарощує інвестиції в її економіку. Міністр комерції КНР Чень Демін заявив, що Китай допоможе Греції здолати фінансові проблеми.
"Китай буде зміцнювати двосторонню торговельно-економічну співпрацю з Грецією, щоб допомогти їй якомога раніше вийти зі скрутного економічного становища. Китай заохочуватиме розширення китайськими підприємствами імпорту грецьких товарів, розвиток взаємодії в області туризму між двома країнами, а також сприятиме інвестиціям тих китайських підприємств, що мають на це можливості, в економіку Греції", - пообіцяв Чень Демін. За підсумками 2009 р. обсяг торгівлі між Китаєм і Грецією збільшився до $3,67 млрд.
В середині червня Грецію відвідала урядова делегація Китаю. Під час чотириденного візиту країни підписали 14 комерційних угод, загальна вартість яких оцінюється більш ніж в EUR1 млрд. Так, було підписано угоду про співпрацю між телекомунікаційними компаніями - грецькою Hellenic Telecommunications Organization S.A. (OTE) і китайською Huawei Technologies. Виробники продуктів харчування домовилися про постачання до Китаю оливкового масла. Міністр транспорту КНР Лі Сенлінь і міністр економіки Греції Лука Катселі підписали угоду про співпрацю в області перевезень. "Уряд Китаю спонукає китайські компанії шукати в Греції інвестиційні можливості. Я упевнений, що Греція може здолати нинішні економічні труднощі", - заявив віце-прем'єр китайського уряду Чжан Децзян.
Найактивніше нарощує присутність в Греції китайська держкомпанія China Ocean Shipping Company (COSCO), яка є найбільшим перевізником вантажів у Китаї і другим найбільшим перевізником вантажів у світі. У червні 2010 р. COSCO підписала три угоди про співпрацю з грецькими судноплавними компаніями. За умовами операції, в Греції для COSCO будуть побудовані 7 суден для перевезення навалювальних вантажів. У перспективі можуть бути побудовані ще чотири і зафрахтовані - п'ять. Представники COSCO заявили, що зацікавлені в розширенні операцій в Греції. Дані про вартість операцій не оприлюднювалися, але, за відомостями британської газети The Financial Times, загальна вартість договорів щодо кораблебудування мала скласти порядку EUR500 млн.
Компанія COSCO в розпал світової кризи в грудні 2008 р. підписала з урядом Греції контракт вартістю EUR3,4 млрд. ($4,4 млрд.) про передачу їй в концесію на 35 років найбільшого контейнерного порту країни, розташованого в м. Пірей. "Грецькі порти можуть стати для китайських товарів пунктами транзиту до ЄС, Південно-Східної Європи і Середземномор'я", - заявив тодішній прем'єр-міністр Греції Костас Караманліс. COSCO зобов'язалася інвестувати EUR620 млн. ($787 млн.) в будівництво в порту нового контейнерного терміналу, щоб збільшити торгівлю Китаю на зростаючих ринках країн Чорноморського басейну.
Китайська компанія пообіцяла до 2015 р. збільшити більш ніж в два рази пропускну спроможність контейнерного порту Пірей, який повинен стати головною базою COSCO в Середземномор'ї, і створити 1 тис. робочих місць для грецьких працівників. Китайці обіцяють перетворити Пірей на сучасний портовий комплекс світового рівня і вже почали будувати два контейнерні термінали. COSCO розраховує, що до кінця 2010 р. оборот контейнерів через термінал складе 800 тис. TEU. В даний час COSCO обговорює в Греції проекти з розвитку портів Пірея, Салонік, Волоса, будівництва залізниці, а також покупки грецьких судноверфей.
Греція приваблює китайських інвесторів широкими можливостями у сфері вантажоперевезень. Грецькі компанії контролюють найкрупніший торгівельний флот в світі, тоннаж якого перевищує 20% світового обсягу (на другому і третьому місцях знаходяться Японія і Німеччина). У роки, що передували світовій фінансовій кризі, бум торгівлі залізняком, нафтою і зерном з Китаєм дозволяв економіці Греції щороку збільшуватися на 4%. Частка, яку торгівельний флот вносив до ВВП Греції, складала близько 7%. За даними грецького центробанку, в 2007 р. флот заробив валюти на суму EUR17 млрд. Саме грецькі судновласники були найбільшими замовниками для верфей Китаю, другої найбільшої суднобудівельної держави світу після Південної Кореї.
Щоб збільшити надходження до бюджету і здійснити виплати за державним боргом, який складає EUR300 млрд., влада Греції пропонує китайцям інвестувати в такі стратегічні галузі економіки, як транспорт і туризм. "Греції украй необхідні зарубіжні капітали, проте налякані борговою кризою інвестори не квапляться сюди. Китайці з'явилися вчасно", - говорить професор Лондонської школи економіки Спірос Економідіс.
Економіст британського Chatham House Ванесса Россі відзначає, що Китай зацікавлений в зростанні торгового обігу з Європою і хоче використовувати той факт, що логістичні потужності Старого світу відчувають нестачу інвестицій. "Греція дуже приваблива своєю доступністю. З одного боку, в умовах кризи місцева влада дуже лояльна до зарубіжних інвесторів. З іншого - країна вигідно розташована географічно і володіє всіма перевагами члена ЄС", - говорить пані Россі.
Проте не всі в Греції задоволені посиленням впливу Китаю на грецьку економіку. Незадоволеність греків викликає і те, що на території контейнерного терміналу Пірея китайські інвестори збираються відкрити власні підприємства для "остаточної обробки" продукції, що поставляється з Китаю. При цьому китайці отримають право прикрашати свої холодильники наклейкою з написом "Зроблено в Європі", проте ціна побутової техніки, що випускається ними, так чи інакше, буде дешевша в порівнянні з європейськими аналогами.
Цього побоюються грецькі профспілки. На їх думку, китайці не беруть в розрахунок трудове законодавство ЄС, маючи намір використовувати дешеву робочу силу. "Це може призвести до негативних наслідків не лише для Греції, але і для всього середземноморського регіону", - попереджають профспілкові лідери. "Китайці хочуть використовувати гавань Пірея як троянського коня, щоб завоювати європейський ринок", - заявив один з працівників порту.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас