Черговий прорив у статистиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Черговий прорив у статистиці

Казна та Політика
2503
Юлія Тимошенко свого часу представила суспільству програму під назвою "Український прорив". Микола Азаров, який її замінив, після 100 днів роботи демонструє оптимізм і обіцяє черговий "прорив".
Обнадійливі тенденції влада намагається поставити собі в заслугу. Експерти говорять про сприятливу кон'юнктуру для українських металургів.
На розширеному засіданні Кабміну прем'єр-міністр Микола Азаров бадьоро рапортував про зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) в 6,1%. За даними уряду, в січні-травні дефляція склала 0,9% проти 7,4% інфляції за цей самий період минулого року. Зростання промислового виробництва склало 12,6%, тоді як за аналогічний період 2009 р. падіння становило близько 30%.
Цифри вражають насамперед самих керівників країни. Пишаються вони і зростанням золотовалютних резервів, яке склав 0,8% за перші п'ять місяців поточного року. У резерві у держави в червні було 28,837 млрд. грн. До свого активу уряд зарахував і стабілізацію курсу долара на рівні 8 грн.
За даними прем'єра, в першому кварталі ц. р. введено в експлуатацію 1,5 млн. кв. м загальної площі житла, що на 14,1% більше торішнього результату. У своєму виступі на розширеному засіданні Кабміну Азаров не забув згадати і про газові домовленості з Росією, вигоду від яких уряд оцінює в 40 млрд. грн. Проблемним залишається "Нафтогаз України", хоча уряд планує заощадити на фінансуванні його боргів. "Дефіцит фінансового плану компанії на кінець 2010 р. складе 1% ВВП", - повідомив міністр палива й енергетики Юрій Бойко.
При цьому Кабміну доведеться знайти 29,6 млрд. грн. для покриття дефіциту Пенсійного фонду (ПФ). Додатково 38,2 млрд. грн. планується перерахувати до фонду в цьому році в якості трансфертів на виплату пенсій. На останньому засіданні уряд не затвердив проект бюджету ПФ, в якому доходи фонду заплановані на рівні 169 млрд. грн., А витрати - 192 млрд. грн. Рішення відкладено через намір зменшити виплати на утримання апарату фонду.
Уряд також констатував збільшення депозитів фізосіб з початку року на 11,2%, збільшення мінімальної зарплати з 744 грн. в кінці 2009-го до 884 грн. з 1 квітня ц. р. Микола Азаров настільки заворожений позитивною статистикою, що навіть дозволив собі процитувати Йосипа Сталіна, трохи змінивши його фразу про те, що "жити стало краще, жити стало веселіше".
Опозиція прогнозовано критикує роботу Кабміну і наводить зовсім інші цифри. За словами Юлії Тимошенко, за час перебування при владі команди Віктора Януковича обсяги прямих інвестицій в економіку зменшились на 29%, а падіння обсягів виробництва в квітні відносно попереднього місяця склало 1,8%, а в травні 2,8%. "Такого відкату в розвитку економіки країна ще не бачила", - підсумувала Тимошенко.
Тим часом економісти констатують зростання темпів виробництва, проте його причини бачать аж ніяк не в роботі уряду. Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь нагадав, що світові ціни на метал в першому кварталі с. р. в порівнянні з минулим зросли на 75%.
Це дозволило Україні збільшити обсяги виробництва та експорту і - як наслідок - збільшити відрахування до бюджету. У той же час експерт стурбований, що дефіцит держбюджету в 1,4%.
У свою чергу аналітик інвесткомпанії BG Capital Віталій Ваврищук вважає незначним внесок чинного уряду у відновлення економіки. Адже рішення уряду не мають миттєвого ефекту і не можуть негайно вплинути на динаміку виробництва.
"Промвиробництво пожвавлюється в експортоорієнтованих секторах, в той час як обсяги випуску продукції в галузях, орієнтованих на внутрішній попит, зокрема, в харчовій промисловості, залишилися майже на рівні минулого року", - сказав аналітик у коментарі "i". На його думку, єдиним чинником пожвавлення промислового виробництва в першому півріччі 2010 р. є відновлення попиту на зовнішніх ринках, і ситуація навряд чи зміниться до кінця року.
На думку Ваврищука, рішення Кабміну підвищити соціальні виплати і мінімальні зарплати може підштовхнути внутрішній попит, однак динаміка відновлення вітчизняної економіки в другому півріччі все ще буде залежати переважно від кон'юнктури на зовнішніх ринках.
Галина Калачова
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас