Юань продовжив повільно зміцнюватися в четвер, курс наблизився до максимуму з 1993 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юань продовжив повільно зміцнюватися в четвер, курс наблизився до максимуму з 1993 року

Валюта
461
Курс юаня продовжив підніматися в четвер, наблизившись до максимального рівня з 1993 року.
Вартість юаня до закриття валютних торгів зміцнилася на 0,19% - до 6,7997 юаня/$1, з початку цього тижня вона зросла на 0,39% і досягала 21 червня 6,7958 юаня/$1 - максимуму з 1993 року.
Китайський ЦБ встановив курс нацвалюти до долара в четвер на рівні 6,81 юаня/$1 в порівнянні з 6,8102 юаня/$1 напередодні.
Незважаючи на продовження підйому курсу юаня, темпи його підвищення говорять про те, що Китай націлений на дуже поступове зміцнення нацвалюти, пише газета The New York Times.
Щоденні коливання курсу юаня привертають до себе все більше уваги після того, як 19 червня Народний банк Китаю оголосив про плани підвищення гнучкості обмінного курсу. Учасники ринку розцінили заяву китайського ЦБ як свідчення того, що Пекін відмовляється від введеної два роки тому, на початку кризи, жорсткої прив'язки юаня до долара.
Аналітики намагаються оцінити, наскільки швидко уряд має намір дозволити піднятися курсу своєї нацвалюти до долара - це питання є критичним у відносинах США і Китаю.
Курс юаня піднявся в понеділок по відношенню до долара на 0,14% - до 6,8165 юаня/$1 з 6,8262 юаня/$1 на валютних торгах в п'ятницю; офіційний курс американської валюти залишився незмінним на рівні 6,8275 юаня/$1. У вівторок китайський ЦБ встановив курс юаня до долара на рівні 6,7980 в порівнянні з 6,8275 в понеділок, таким чином, китайська валюта зміцнилася на 0,43%. В середу курс юаня зріс на 0,05%, піднявшись до 6,8102 юаня/$1.
Щоденні коливання курсу юаня з початку цього тижня є мінімальними в порівнянні з традиційними коливаннями курсів інших валют на ринку. Проте вони є значними, враховуючи дуже жорсткий діапазон, в якому торгувалася китайська валюта до цього.
З липня 2008 року, коли валютна політика КНР була змінена востаннє, юань був біля позначки 6,83 юаня/$1, при цьому щоденна зміна курсу в той чи інший бік не могла перевищувати 0,5%. З понеділка діапазон коливань збільшився в порівнянні з попереднім періодом, проте як і раніше не виходить за межі цього діапазону.
Тим часом більшість аналітиків упевнена в тому, що основною тенденцією на китайському валютному ринку буде дуже м'яке зміцнення юаня відносно долара.
Аналітики ING відзначають, що чекають "повільного зміцнення курсу китайської валюти протягом наступних декількох місяців". Згідно з прогнозом експертів, курс досягне 6,68 юаня/$1 до кінця 2010 року.
Поточний курс юаня відносно долара значно нижчий ніж те, що хотіли б бачити багато економістів і політики. Експерти відзначають, що жорстка валютна політика КНР в останні два роки дала несправедливі конкурентні переваги китайським виробникам. Особливо сильне невдоволення даною ситуацією виражали США.
Офіційний представник МЗС КНР Цинь Ган, тим часом, закликав не шукати причину дефіциту в китайсько-американській торгівлі в обмінному курсі юаня.
"Курс юаня не є причиною американського дефіциту в їх торгівлі з Китаєм", - заявив Цинь Ганн на брифінгу в четвер. За словами дипломата, причину дефіциту і інших проблем у фінансово-економічної області США повинні шукати у власній торгівельній структурі, "а не шукати, хто винен".
Цинь Ган зробив ці заяви у відповідь на прохання прокоментувати заяву міністра торгівлі США Гері Лока про "недооціненість" китайського юаня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас